Kako da napraviš lutku za decu – na sasvim jednostavan način

Kako Napraviti Lutku

Jesi li se ikad zapitao/zapitala kako da napraviš lutku na uzici, imajući na umu da to mora biti jako komplikovan proces ako želiš da ga izvedeš kod kuće i to zajedno s decom? Za nešto manje od dva sata i uz svega nekoliko kartonskih tuba od toalet papira, nešto vunice i vodenih boja, svako dete može da napravi lutku koja pleše. Uz naš jednostavan priručnik koji otkriva sve tajne sasvim jednostavnog pravljenja lutaka, saznaj kako da napraviš lutku.

Još jedna od velikih prednosti pravljenja lutke od kartonskih tuba toalet papira odgleda se u tome što svojoj deci time pokazuješ koliko je zapravo jednostavno reciklirati i koristiti ambalažu: kartonske tube od toalet papira Zewa poslužiće za izradu trupa lutaka koje se prave po modelu „uradi sam”. Prikupi sav potreban materijal za jednostavno pravljenje lutaka koji navodimo u nastavku, i tome pridruži nekoliko komada izrazito upijajućih i otpornih kuhinjskih ubrusa Zewa koji će ti zatrebati da počistiš sav nered koji je nastao nakon pravljenja.

Kako se pravi lutka u obliku šteneta

Ova preslatka tufnasta lutka u obliku kuce nalazi se na samom vrhu naše liste jednostavnih predloga za pravljenje lutaka. Iskoristi kartonske tube od talet papira Zewa, a klincima prepusti da pomoću boja izraze sopstvenu maštovitost.

Vreme potrebno za rad: oko 2 sata

Predlažemo da se pri pravljenju lutaka za decu neko od odraslih pozabavi sečenjem makazama, a deci treba prepustiti bojenje i sklapanje delova.

Šta je potrebno

 • 2 kartonske tube od toalet papira Zewa
 • kuhinjski ubrusi Zewa
 • perorez
 • bela tempera
 • četkica za bojenje
 • crni marker flomaster
 • makaze
 • tanki crveni flomaster
 • 5 savitljivih slamčica
 • oči za lutku, umesto kojih mogu da posluže okrugle pepermint bombone
 • malo vune
 • 2 štapića od lizalica
 • lepak
 1. napravi igracku psa 01Za izradu glave za kucu, za početak perorezom pažljivo preseci kartonsku tubu od toalet papira na pola, pri čemu ti preostala polovina više neće biti potrebna. Drugu celu kartonsku tubu sačuvaj za pravljenje tela za kucu.
 2. napravi igracku psa 02U nastavku, oboj glavu i trup kuce belom bojom i ostavi ih da se dobro prosuše. Ako bude potrebe, nanesi još jedan sloj bele boje.
 3. napravi igracku psa 03Kad se kartonski delovi dobro osuše, crnim marker flomasterom nanesi tufne po glavi i telu koji su prethodno obojeni u belo.
 4. napravi igracku psa 04Za izradu ušiju, sa snažnog kuhinjskog ubrusa (mi smo koristili ubruse Zewa) iseci dva ovalna oblika. Zatim izreži jezik, pa njega oboj tankim crvenim flomasterom.
 5. napravi igracku psa 05Uši nalepi na zadnji deo glave, a jezik na njenom prednjem delu. Na glavu nalepi i 2 okrugle pepermint bombone u čije središte flomasterom treba da ucrtaš zenice.
 6. napravi igracku psa 06U nastavku, u gornjem i donjem delu jednog kraja glave napravi dve male rupice, zatim napravi rupice na svakom kraju gornjeg dela tela i još dve rupice na svakom kraju donjeg dela tela.
 7. napravi igracku psa 07Iseci savitljivi deo slamčice da napraviš repić za kucu. Nalepi ga za zadnji deo tela. Od preostalih slamčica iseci savitljive delove za noge psa.
 8. napravi igracku psa 08Iseci jednu nit vune koja će ti biti potrebna za noge psa. Provuci nit vune kroz otvor na donjem delu tela psa, pa vunicom obmotaj savitljivu nogu za psa. Napravi čvor na krajevima kako noge ne bi otpale sa tela.
 9. napravi igracku psa 09Iseci još dve niti vune, pa prvu od njih provuci kroz otvore na glavi i prednjem delu tela, praveći čvorove na svakom delu kako bi se delovi držali na mestu. Ponovi postupak i sa drugom niti, ovoga puta na zadnjem delu tela psa.
 10. napravi igracku psa 10Postavljajući ih u obliku krsta, zalepi dva štapića od lizalica. Nakon što se osuše, krajeve niti vune obomotaj i priveži za ove štapiće, vodeći računa da se glava i telo kuce nađu o odgovarajućoj ravni.

I pošto si naučio/naučila kako se pravi lutka moći ćeš da napraviš čitavu seriju najrazličitijih junaka. Baš kao što ovo uputstvo i pokazuje, pravljenje lutaka za decu ne mora uopšte da bude tako složen posao. Lutke od kartonskih tuba toalet papira koje pravimo kod kuće savršen su način da iskoristimo razne ambalaže i da na lep način, kad smo svi na okupu, provedemo vreme kroz izradu vrlo zabavnih igračaka.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Kako napraviti pom pom loptice na 2 jednostavna načina

Naučite kako da pravite pom-pom loptice od kartona i vune pomoću praznih rolni toalet papira i kutija za maramice. Pravljenje pom-pom loptica od recikliranog materijala je lako kada znate kako se radi

Илюстрация на котка и куче на син фон с цветни помпони на главата и носа

2 jednostavna načina kako napraviti muzički instrument za decu

Potrebni su ti zabavni načini da sa klincima korisno provedeš vreme i istovremeno ih podučiš recikliranju? Klikni ovde i saznaj kako da od nepotrebnih stvari napraviš muzičke instrumente.

Napravi Muzicki Instrument

2 maštovita predloga rođendanskih dekoracija za decu

Uz naša uputstva za rođendanske dekoracije po modelu uradi sam nauči kako da napraviš rođendanske dekoracije u kućnoj izvedbi i to u vidu lampiona i minijaturnih držača za poklončiće. Klikni ovde!

Ideje Za Rodjendanske Dekoracije

Kako da napraviš papirno cveće

Sledi ova uputstva za jednostavnu izradu papirnog cveća i otkrij kako da kod kuće napraviš papirno cveće. Klikni ovde i doznaj kako da obojiš kuhinjske ubruse i od njih napraviš papirni cvet.

Kako Napraviti Cvet Od Papira

Predlozi sasvim brzih i jednostavnih božićnih rukotvorina kojima možeš da ukrasiš svoju božićnu jelku

Od Deda-Mraza napravljenog od kartonske tube iskorišćenog toalet papira pa sve do svetlucave pahuljice, na ovom mestu pronađi nešto što će se dopasti tvojim klincima.

Zanaiati Za Koleda

2 predloga rukotvorina za Dan majki koje će mamica zauvek sačuvati

Sledi korake iz ova dva uputstva za jednostavne rukotvorine za Dan majki da naučiš kako da napraviš organizer za mamin toaletni stočić i platno sa trodimenzionalnim srcima. Klikni ovde.

Ideje Za Dan Majki