Politika kolačića

12.7.2020.

Ova Politika o kolačićima opisuje kako Essity ("mi" ili "nas") koristi kolačiće i slične tehnologije za sakupljanje i pohranjivanje informacija kada posetite internet stranicu www.zewa.rs ili kada dobijete mejlove od nas. Za dodatne informacije o našoj praksi u vezi sa privatnošću molimo pogledajte našu Politiku privatnosti.

 

Šta su kolačići?

Kada posetite našu internet stranicu, otvorite naše mejlove ili pregledate naše usluge na internetu, Essity ili ovlašćeno treće lice može da vam pošalje kolačić. Kolačići su kratki tekstualni fajlovi u vašem pretraživaču koji se mogu instalirati na vašem uređaju. Kada se pristupi internet stranici, kolačić koji je instaliran na uređaju poslaće informacije o tome da je kolačić instaliran. Kolačići su sasvim uobičajeni i koriste se na velikom broju internet stranica. Svaki kolačić obično sadrži naziv domena iz kojeg je potekao, "životni vek" kolačića i vrednost (obično jedinstveni broj). Za detaljnije objašnjenje prirode kolačića i načina njihovog funkcionisanja molimo posetite www.aboutcookies.org ili www.allaboutcookies.org.

 

Zašto su kolačići korisni?

Kolačići omogućavaju vlasniku internet stranice da radi korisne stvari; na primer, kolačić će vlasniku internet stranice omogućiti da sazna da li je računar (a verovatno i njegov korisnik) već posetio stranicu. Uopšteno govoreći, svrha kolačića jeste da se poboljša funkcionisanje internet stranice i korisnikovo iskustvo u korišćenju te stranice. Kolačići pomažu da internet stranica funkcioniše efikasnije, omogućavaju dodatnu funkcionalnost i obezbeđuju dodatne informacije vlasnicima internet stranica o vašoj poseti. Kolačići takođe omogućavaju vlasniku internet stranice da prati celokupno korišćenje stranice i da utvrdi oblasti koje korisnici više posećuju. Kolačići korisnicima olakšavaju posetu internet stranci tako što prepoznaju korisnika po povratku i pružaju specijalizovano iskustvo.

 

Kolačići prvog i trećeg lica

Naša internet stranica može da postavi kolačiće prvog lica i da omogući trećim licima instaliranje kolačića u vašem uređaju. Razlika između kolačića prvog i trećeg lica odnosi se na kontrolu lica koje daje kolačić. Kolačići prvog lica su oni koji su tipični za stranicu koja ih je stvorila. Njihova upotreba nam omogućava da pružamo efikasnu uslugu i da prati obrasce ponašanja posetilaca na našoj stranici. S druge strane, kolačiće trećeg lica u vašem uređaju instalira treće lice (odnosno ne Essity). Iako možemo da dozvolimo trećim licima pristup stranici kako bi postavljali ove kolačiće u korisničke uređaje, mi ne zadržavamo kontrolu nad informacijama koje daju kolačići niti zadržavamo pristup tim podacima. Ove informacije u potpunosti kontroliše to treće lice u skladu sa njegovom politikom privatnosti.

 

Privremeni i stalni kolačići

Naše internet stranice mogu da postave privremene i stalne kolačiće u vaš uređaj. Iako se razlika između kolačića prvog i trećeg lica odnosi na lice koje kontroliše inicijalno postavljanje kolačića u vaš uređaj, razlika između privremenog i stalnog kolačića odnosi se na dužinu trajanja kolačića. Privremeni kolačići su oni koji obično traju dok koristite svoj pretraživač, odnosno tokom sesije pretraživanja. Kada završite sesiju pretraživanja, kolačić ističe. Stalni kolačići, kao što i sam njihov naziv govori, jesu stalni i traju i kada zatvorite pretraživač. To omogućava brži i često pogodniji pristup našoj internet stranici.

 

Povezivanje kolačića sa ostalim podacima

Informacije prikupljene korišćenjem kolačića nisu povezane ni sa kakvim direktnim ličnim identifikacionim podacima (npr. vašim imenom ili imejl adresom), osim ako ne postanete klijent Essity. Kada jednom ostavite lične podatke na našim stranicama (npr. prijavljivanjem za informacije koje vam šaljemo), možemo da povežemo te lične podatke sa kolačićima ili ostalim podacima povezanim sa vašom posetom/posetama našim stranicama. Pre nego što to uradimo, obavestićemo vas o ovoj činjenici i tražiti vašu saglasnost ili vam omogućiti pravo na prigovor, ukoliko je to neophodno prema zakonu.

 

Blokiranje, brisanje ili odbijanje kolačića

Ako ne želite da treća lica instaliraju kolačiće na vaš uređaj, mnogi od njih nude načine da odustanete. Kada je to moguće, obezbeđujemo link na tabeli iznad koji objašnjava kako da odbijete da treće lice instalira kolačiće na vaš uređaj.

Osim toga, većina internet pretraživača poseduje izvesnu kontrolu nad najvećim brojem kolačića putem podešavanja pretraživača. Možete odbiti korišćenje kolačića tako što ćete odabrati odgovarajuća podešavanja u svom pretraživaču odbacivanjem kolačića. Takođe možete izbrisati postojeće kolačiće u vašem pretraživaču. Molimo posetite sledeće stranice kako biste saznali više (u zavisnosti od pretraživača koji koristite): FIrefox, Internet Explorer, Google Chrome i Safari.

Međutim, molimo da imate na umu da ako blokirate kolačiće, možda nećete moći da koristite sve funkcije naše stranice. Pre svega, možda ćete imati ograničen pristup nekim delovima ili ćete biti preusmereni na drugačije iskustvo.

Isto tako možete da u svakom trenutku blokirate JavaScript. Molimo da upamtite sledeće: neke karakteristike naših stranica možda ne funkcionišu pravilno ukoliko nisu prihvaćeni kolačići i JavaScript, a pojedini delovi naših stranica možda uopšte neće funkcionisati.

 

Slične tehnologije

Postoje i ostale tehnologije koje obavljaju funkciju sličnu kolačićima. Među njima su "web beacons" i "clear gifs". Oni se često koriste zajedno sa kolačićima kako bi pomogli vlasniku internet stranice da bolje shvati svoje korisnike. Kada vam pošaljemo cirkularno pismo ili druge poruke, koristimo ove tehnologije na sledeći način kako bismo mogli da pratimo stopu otvaranja i selekcije imejlova:

 

Da bi se utvrdila korisnikova sposobnost za dobijanje HTML imejla, osim toga da li je imejl otvoren ili ne, Essity uključuje "web beacon" u većinu HTML imejl poruka koje šaljemo. "Web beacon" (zapravo mala .gif slika) aktivira se kada se HTML i-mejl otvori putem zahteva za sliku na našim serverima. Ova sposobnost omogućava Essity da šalje imejl u formatu koji korisnici mogu da pročitaju i omogućava Essity da prati zbirni broj otvorenih imejlova. "Web beacon" ne sakuplja nikakve lične podatke. Korisnici koji ne žele da dobijaju imejl poruke sa "web beacon" mogu da odaberu da dobijaju imejlove u tekstualnom (a ne HTML) formatu.

 

Obratite nam se

Za dodatne informacije o načinu na koji koristimo kolačiće i slične tehnologije molimo da nam se obratite:

Essity Romania SRL

 Polona Str. br, 68-72, 4. sprat, sektor 1, Bukurešt, Rumunija

 telefon: +4 021-312 68 67

 imejl: zewa.srb@essity.com