Predlozi sasvim brzih i jednostavnih božićnih rukotvorina kojima možeš da ukrasiš svoju božićnu jelku

Zanaiati Za Koleda

Kad je reč o tradiciji, jednostavne i brze božićne rukotvorine nisu baš nešto što nam često i odmah padne na pamet. Međutim, postoji mnoštvo brzih i maštovitih dekoracija koje svi zajedno kao porodica možete da napravite, a koje će svakako umnogome doprineti vašem prazničnom raspoloženju i veselju. U nastavku opisujemo naše dve omiljene božićne dekoracije koje mogu lako da se naprave i to gotovo samo od reciklirajućeg kartona.

Ideje za novogodišnje pahuljice | Ideja za deda mraza

2 dekorativne božićne rukotvorine za decu

Ovo su sasvim jednostavne rukotvorene čijom izradom može svako da se zabavi – tate, mame, klinci i klinceze – zato pozovi sve za sto da uzmu učešće u njihovoj izradi!

Kako da napraviš čarobnu pahuljicu

Šta je potrebno

 • rolna toalet papira
 • lenjir
 • olovka
 • makaze
 • lepak
 • četkica za bojenje
 • bela tempera
 • bele šlljokice ili beli svetlucavi sprej
 • uzica srebrne boje
 1. ideje za novogodis nje pahuljice 01 Spljošti jednu kartonsku tubu od toalet papira. Koristeći lenjir i olovku, podeli je na deset delova tako da svaki od njih bude širine od 1 cm, pa ih pažljivo iseci makazama.
 2. ideje za novogodis nje pahuljice 02 Ove delove oboj belom bojom. Ostavi ih da se prosuše, a onda preko njih nanesi još jedan sloj boje.
 3. ideje za novogodis nje pahuljice 03 Zatim uzmi pet kartonskih delova, pa ih međusobno bočno zalepi tako da formiraju oblik cveta. Nakon lepljenja ostavi ih da se ponovo osuše.
 4. ideje za novogodis nje pahuljice 04 Preostalih pet kartonskih delova polepi između onih u prvom segmentu, a zatim ceo kartonski oblik ostavi da se dobro osuši.
 5. ideje za novogodis nje pahuljice 05 Ako se boja sasvim osušila preko nje nanesi sloj lepka, pa preko toga pospi bele šljokice ili poprskaj belim svetlucavim sprejom. Još jednom pusti da se tvoj ukras osuši, pa na kraju za njega pričvrsti srebrnu uzicu na kojoj si prethodno napravio/napravila kukicu.

Kako da od kartonske tube napraviš Deda-Mraza

Među pravim klasicima rukotvorina za Božić, naša razdragana dekoracija u obliku Deda-Mraza sa velikom i belom paperjastom bradom postaće sasvim omiljena njenim malenim tvorcima… dovoljno je da uzmeš jednu kartonsku tubu od toalet papira, nešto papirnih maramica, jedan papir u boji i bojice, pa svi mogu da se bace na posao!

Šta je potrebno

 • kartonske tube od toalet papira
 • po jedan list hartije u formatu A4 cvene, bele, crne i ružičaste boje
 • crni tanki flomaster
 • olovka koji ostavlja zlatan šlljokičav sjaj ili neki lepak sa zlatnim sjajem
 • papirne maramice (upravo su savršene one izrazito mekane Zewa)
 • lepak
 • lepak za drvo ili papir
 • selotejp traka koja je lepljiva sa obe strane
 • po izboru, komad konca ili tanke uzice crvene, bele, crne ili zlatne boje

I dok ti i tvoji mališani marljivo radite na ovim zgodnim rukotvorinama za Božić ne zaboravi da ivice listova hartije pre samog lepljenja dobro poravnaš, kako bi vaš Deda-Mraz izgledao baš kako treba!

 1. ideja za deda mraza 01 Za početak, sa papira ružičaste boje izmeri, a zatim i odseci pravougaoni komad koji će moći savršeno da se obmota oko kartonske tube od toalet papira – ovo će biti telo Deda-Mraza. Na osnovu kartonske tube prvo odredi potrebnu visinu, a zatim opseci potrebnu dužinu papira, pa je obmotaj oko tube i zalepi selotejpom koji je lepljiv s obe strane. Zatim sa crvenog papira iseci pravougaoni oblik koji će biti upola manje širine od onog ružičastog. Obmotaj ga oko jedne polovine kartonske tube i zalepi selotejpom lepljivim s obe strane – ovo će biti odelo Deda-Mraza.
 2. ideja za deda mraza 02 Iseci dve trake belog papira i jednu traku crnog papira širine od 1 cm i dužine od 15 cm. Obmotaj bele trake na gornjem i donjem delu crvenog odela Deda-Mraza, a crnu traku po sredini tako da predstavlja kaiš oko odore Deda-Mraza.
 3. ideja za deda mraza 03 Nekoliko izrazito mekanih papirnih maramica pokidaj na tanke tračice, pa ih malo zgužvaj (deca će posebno uživati u ovom delu izrade, pa taj posao prepusti njima). U položaju lica Deda-Mraza nanesi malo lepka u obliku slova U, pa tu zalepi ove tračice zgužvanih papirnih maramica. Tako je nastala brada. Prema želji napravi i brkove, pa i njih zalepi na tom mestu i ostavi sve da se dobro prosuši.
 4. ideja za deda mraza 04 Zlatnim flomasterom nacrtaj šnalu na kaišu Deda-Mraza, a zatim crnim tankim flomasterom iscrtaj oči, nos i usta na njegovom licu.
 5. ideja za deda mraza 05 Na list crvenog papira postavi, recimo, tacnu od šolje za kafu, pa na osnovu nje iscrtaj kružnicu i zatim je iseci sa papira. Presavij je na pola, a onda duž presavijene ivice preseci da dobiješ dve polukružnice. Jednu od ovih polukružnica uvij u fišek dovoljne širine da može da stane na glavu Deda-Mraza, pa je onda tu i zalepi selotejpom lepljivim sa obe strane. Dobili smo i kapu.
 6. ideja za deda mraza 06 Koristeći iglu i zlatni konac, prvo pažljivo napravi rupicu, a zatim i provuci uzicu na vrhu kape Deda-Mraza, pa na vrhu uzice napravi omčicu. Makazama fino obreži i uvuci suvišne delove konca u kapu ili ih za kapu Deda-Mraza zalepi sa malo selotejpa. A onda po obodu i na samom vrhu kape Deda-Mraza nanesi tanak sloj lepka i oko njega obmotaj sasvim male tračice zgužvane papirne maramice. I konačno, kapu zalepi na glavu Deda-Mraza, pa sve još jednom ostavi da se dobro osuši.

Papirne maramice Zewa podjednako su snažne i mekane i zato su naprosto savršene za bradu Deda-Mraza. Koliko god lepka da na njih staviš biće čvrsto zalepljene, a opet i dovoljno paperjaste da liče na pravu bradu!

Nakon što ceo posao bude završen, pomozi klincima da dovedete u rad površinu na kojoj ste radili. Prethodno navlaženim kuhinjskim ubrusima obrišite sve prolivene boje ili lepak. A onda se svi zajedno prepustite prazničnom raspoloženju ili napravite još nekoliko komada Deda-Mraza da onaj prvi ne bude usamljen! Ovaj postupak se lako može prilagoditi, pa mogu nastati irvas, Sneško Belić i patuljci i neće proći mnogo, a vaš dom će podsećati na pravi Severni pol. A kad „pravi” Deda-Mraz bude došao da vas poseti naprosto će se osećati kao u svom domu.

Kad je reč o čišćenju, predlažemo da koristiš papirne ubruse vrhunskog kvaliteta koji su dovoljno izdržljivi čak i kad se navlaže, kao što su Zewa. Vrlo dobro upijaju, mogu da se cede i čak odlično podnose ribanje.

A možda i najzabavniji deo u vezi sa ovim praktičnim rukotvorinama za Božić ogleda se u njihovom odlaganju kad se praznična čarolija završi. Zamoli klince da po završetku božićnih praznika zajedno rastavite nastale rukotvorine, tako da od njih preostane samo reciklirajući karton ili papir. Kartonske tube Zewa AquaTube su biorazgradive, pa bez brige mogu da se bace u klozetsku šolju.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Kako napraviti pom pom loptice na 2 jednostavna načina

Naučite kako da pravite pom-pom loptice od kartona i vune pomoću praznih rolni toalet papira i kutija za maramice. Pravljenje pom-pom loptica od recikliranog materijala je lako kada znate kako se radi

Илюстрация на котка и куче на син фон с цветни помпони на главата и носа

2 predloga rukotvorina za Dan majki koje će mamica zauvek sačuvati

Sledi korake iz ova dva uputstva za jednostavne rukotvorine za Dan majki da naučiš kako da napraviš organizer za mamin toaletni stočić i platno sa trodimenzionalnim srcima. Klikni ovde.

Ideje Za Dan Majki

2 laka rešenja za dečje uskršnje rukotvorine

U ova dva uputstva za uskršnje rukotvorine prikazano je kako se pravi venčić sa zekama i lutkice za prste pomoću reciklirajućeg kartona pakovanja papirnih maramica. Klikni ovde.

Uskrsnje Ideje

2 maštovita predloga rođendanskih dekoracija za decu

Uz naša uputstva za rođendanske dekoracije po modelu uradi sam nauči kako da napraviš rođendanske dekoracije u kućnoj izvedbi i to u vidu lampiona i minijaturnih držača za poklončiće. Klikni ovde!

Ideje Za Rodjendanske Dekoracije

Kako da napraviš kalendar za odbrojavanje dana do Božića za decu sa motivima čarobnog sela

Potreban ti je maštovit način da u svom domu oživiš božićni duh? Klikni ovde i saznaj kako da napraviš kalendar za odbrojavanje dana do Božića za decu, koristeći praktično samo rolne od iskorišćenog t

χριστουγεννιατικα ημερολογια κατασκευεσ

2 jednostavna načina kako napraviti muzički instrument za decu

Potrebni su ti zabavni načini da sa klincima korisno provedeš vreme i istovremeno ih podučiš recikliranju? Klikni ovde i saznaj kako da od nepotrebnih stvari napraviš muzičke instrumente.

Napravi Muzicki Instrument