Sprovođenje načela održivosti kad je reč o deci:
kako decu naučiti da budu više naklonjena životnoj sredini

Мама и папа учаи ребенка перерабатывать, распаковывая еду из переработанной упаковки на кухне
Jasno je da budućnost leži u našoj deci, pa upravo iz tog razloga naši mališani nisu nikad isuviše mali da upoznaju način kojim se iskazuje poštovanje prema našoj planeti. Pažljivo pročitaj naše predloge o tome kako da upoznavanje dece sa procesom reciklaže kroz razne igre i brojne aktivnosti učiniš što zabavnijim. Uz ove aktivnosti za decu u pogledu održivosti, podstaći ćeš svoje mališane da već i u svojoj kući budu znatno naklonjeniji životnoj sredini.   
 

Činjenice o reciklaži za decu 

Upoznavanje dece sa procesom reciklaže deci postaje sasvim blisko ako sa ovim procesom započnemo još dok su naši klinci sasvim mali, ali je, svakako, važno da se pri svakom upoznavanju sa ovom tematikom ima na umu i njihov realan uzrast. I kada im saopštavaš činjenice o reciklaži za decu, koristi one brojeve i statističke podatke koje su klincima prijemčivi i koje lako mogu da shvate, jer ćeš im tako pomoći da razumeju važnost ovog pitanja, a pri tome ih nepotrebno ne zastrašiš. Sve vreme podstiči primenu pravila „smanji potrošnju, ponovo koristi i recikliraj” kad je reč o deci, nastojeći da im navodiš sledeće činjenice o reciklaži: 
 •  na osnovu energije koja se uštedi kroz recikliranje jedne staklene tegle ili boce, svom računaru možeš da obezbediš neprekidan rad od 20 minuta;
 • uz energiju koja se uštedi recikliranjem jedne plastične boce, sijalica od 60 W može neprekidno da radi šest sati;
 • za svaku tonu reciklirane hartije možeš da sačuvaš 17 stabala drveća;
 • i do 60% smeća iz kante za smeće može da se reciklira.
Projekti recikliranja i korišćenja starih stvari u nove svrhe za decu
Ponovnim korišćenjem ambalaže i korišćenjem starih stvari u nove svrhe, svojoj deci ćeš pomoći da u potpunosti shvate primenu pravila „smanji potrošnju, ponovo koristi i recikliraj”. Za mališane ovo može biti izvor ogromne zabave, ali i veoma važna životna lekcija. Pronađi nadahnuće u ovim projektima recikliranja za decu:
 • od razne ambalaže zajednički napravite muzičke instrumente, recimo, gitaru od praznih kutija od papirnih maramica ili zvečke od kartonskih rolni iskorišćenih kuhinjskih ubrusa; 
 • plastični omotač pretvorite u prelepe dekoracije u obliku leptira i insekata; 
 • od kartonskih kutija od papirnih maramica i rolni od iskorišćenog toalet papira napravite moderne kostime u obliku maski robota i jednoroga;
 • starom nameštaju podarite sasvim novi izgled time što ćete ga obojiti živopisnim bojama;
 • od kartonskih tuba iskorišćenih kuhinjskih ubrusa napravite hranilicu za ptice, koju ćete zatim ukrasiti raznobojnim resama. 

Kartonske kutije od papirnih maramica i rolne od kuhinjskih ubrusa Zewa možeš iznova da koristiš time što ćeš ih sačuvati u kanti za recikliranje, pa zatim od njih napraviti razne rukotvorine kroz aktivnosti recikliranja za decu, baš kao što su one koje navodimo u nastavku teksta.

Aktivnosti recikliranja za decu 

Kako bi sprovođenje načela održivosti kad je reč o deci postalo sastavni deo porodičnog života, svoje mališane svakodnevno uključuj u razne aktivnosti recikliranja. Ove aktivnosti, pretočene u igru, mogu postati izvor neizmerne porodične zabave i druženja. Mališani mogu da razdvajaju različit materijal za reciklažu i da ga odlažu u za to predviđene različite kante i posude. Važno je da uvek dobro nadzireš sve ove aktivnosti, kako klinci ne bi doticali oštre predmete (konzerve i slično).
 

Aktivnosti jačanja svesti o životnoj sredini za decu započinju u porodičnom domu

Aktivnosti jačanja svesti o životnoj sredini za decu pomoći će tvojim mališanima da shvate i primene načelo održivosti. A najbolje će ga savladati primenjujući ga u praksi, osećajući odgovornost i neizmeran ponos zbog činjenice da i sami obavljaju nešto tako važno. U tu svrhu možete da napravite i poseban dijagram na koji će, za svako dobro učinjeno delo, nalepiti nalepnicu. Motiviši i nagrađuj svog mališana, pa će s ljubavlju s tobom obavljati sve od navedenog:
 • Napravi užinu u kojoj ništa neće završiti u smeću. Zajednički iskoristite ostatke od ranijeg obroka i spakujte ih u višekratnu ambalažu i to u količini koju mališan zaista može da pojede. Ovim se uči važna lekcija o tome da hranu ne treba bacati, te da je plastika predviđena za višekratno korišćenje.
 • Postavi odgovarajuće stepenike u blizini prekidača za svetlo tako da mališan s lakoćom može da ugasi svetlo. Pored svakog prekidača za svetlo treba nalepiti i odgovarajući dijagram, na koji može da nalepi nalepnicu svaki put kad ugasi svetlo koje u prostoriji nepotrebno gori. 
 • Zatvori slavinu dok pereš zube. Ovim će tvoj mališan savladati lekciju o važnosti uštede vode.
 • Nabavi metlicu primerenu visini deteta. Umesto da svaki čas uključujete usisivač, podstiči svog mališana da mrve i sitno smeće pokupi metlicom i đubrovnikom.

Sprovođenje načela održivosti kad je reč o deci: na otvorenom prostoru i u prirodi

O važnosti načela održivosti deca mogu da uče i kad vreme provode u prirodi ili se igraju na svežem vazduhu. Evo nekoliko aktivnosti za decu u pogledu održivosti koje se mogu obavljati na otvorenom:
 • zajednički zasadite svoje povrće i ceo ovaj poduhvat pretvorite u takmičenje u uzgajanju povrća;
 • za zalivanje bašte sakupljajte kišnicu u nekom buretu;
 • počnite da pravite kompost i dobro motrite da se oko njega ne sakupljaju štetočine;
 • uzgajajte gliste i svakoj od njih nadenite ime;
 • zasadite drvo.
Uz bilo koji od navedenih pristupa, upoznavanje dece sa procesom reciklaže i sprovođenje načela održivosti postaje krajnje prirodan i veoma zabavan deo života svake porodice.

 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili