Kako da napraviš hranilicu za ptice za svoju baštu

Hrănitor pentru păsări

Deci svih uzrasta dopašće se da nauče kako da naprave jednostavnu hranilicu za ptice, koju nakon toga možete zajedno da okačite u bašti. Za pravljenje naše raznobojne hranilice za ptice koju mogu da naprave deca potrebno je svega sat vremena, a pri izradi se koriste uobičajeni materijali za reciklažu koji se mogu pronaći u svakom domu.

Kad je reč o bezbednom, a uspešnom postupku kako da deci napraviš hranilicu za ptice, predlažemo da se neko od odraslih uvek pozabavi sečenjem makazama, a mališanima se može prepustiti bojenje i sklapanje delova. Važno je samo da na početku obezbediš dovoljnu količinu rolni od iskorišćenog toalet papira Zewa, kao i mekane i izdržljive kuhinjske ubruse Zewa!

Vreme potrebno za rad: oko 1 sata

Šta je potrebno

 • rolne od iskorišćenog toalet papira Zewa
 • kuhinjski ubrusi Zewa
 • olovka
 • lenjir
 • bojice ili raznobojni flomasteri
 • makaze
 • lepak
 • šilo ili šiljati štapić (kao onaj za ražnjiće)
 • uzica
 • puter od kikirikija / med
 • dozer
 • tacna
 • seme za hranjenje ptica

Kako da deci napraviš hranilicu za ptice: uputstvo po modelu korak po korak

 1. bird feeders for kids 01Da napraviš sopstvenu hranilicu za ptice, za početak uzmi komad kuhinjskog ubrusa Zewa, pa sa njega izreži tri trake širine od 1 cm, 6 cm i 8 cm.
 2. bird feeders for kids 02Bojicom ili flomasterom, prema želji, oboj izrezane trake ubrusa. Što drečavije to bolje J
 3. bird feeders for kids 03Neka ti neko od odraslih na samom vrhu traka od ubrusa od 6 cm i 8 cm iseče rese.
 4. bird feeders for kids 04Zalepi ove rese oko podnožja rolne iskorišćenog toalet papira Zewa, pa ostavi rolnu da se osuši.
 5. bird feeders for kids 05Na suprotnom kraju rolne, u njenom gornjem delu, šilom ili šiljatim štapićem pažljivo napravi dve rupice, pa kroz njih provuci uzicu. Krajeve uzice priveži u čvor.
 6. bird feeders for kids 06A sada dolazi onaj deo u kome će ptice podjednako uživati kao i sama deca! Iznad resa na rolni toalet papira tupim nožem nanesi tanak sloj putera od kikirikija ili meda.
 7. bird feeders for kids 07Na tacnu sipaj malo semenki za hranjenje ptica, pa kartonsku rolnu obloženu slojem meda ili putera od kikirikija zarolaj preko njih tako da se semenke zalepe za rolnu. Hranilica za ptice sad je spremna da se okači na neko drvo u parku ili u tvojoj privatnoj bašti.

Naša hranilica za ptice koju mogu da naprave deca predstavlja sjajan način za reciklažu rolni od iskorišćenog toalet papira, uz ispoljavanje brige o životnom svetu koji te okružuje. Postupak izrade sopstvene hranilice za ptice, na način koji je ekološki nastrojen i pri tome zabavan, daleko je jednostavniji nego što to možeš i da zamisliš. Nakon što je okačiš, ti i mališani možete da uživate u prizoru ptica koje obleću oko vaše hranilice u kućnoj izradi.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

3 baštenske aktivnosti za mališane pomoću kojih upoznaju prirodu i svet oko sebe

Tražiš inspiraciju za određene baštenske aktivnosti za decu? Navodimo nekoliko predloga baštenskih aktivnosti za mališane od kojih zajednički možete da krenete. Klikni ovde i saznaj sve o tome.

Ilustrovana deca u bašti zalivaju biljke

2 predloga rukotvorina za Dan majki koje će mamica zauvek sačuvati

Sledi korake iz ova dva uputstva za jednostavne rukotvorine za Dan majki da naučiš kako da napraviš organizer za mamin toaletni stočić i platno sa trodimenzionalnim srcima. Klikni ovde.

Ideje Za Dan Majki

2 predloga rukotvorina za Dan očeva kojima se sasvim lako iskazuje velika pažnja prema tatama

Uz ova uputstva za dve jednostavne rukotvorine za Dan očeva nauči kako da napraviš zvučnike za telefon i držače za fotografije. Klikni ovde i saznaj kako se prave ove rukotvorine za Dan očeva.

Ideje Za Dan Oceva

2 laka rešenja za dečje uskršnje rukotvorine

U ova dva uputstva za uskršnje rukotvorine prikazano je kako se pravi venčić sa zekama i lutkice za prste pomoću reciklirajućeg kartona pakovanja papirnih maramica. Klikni ovde.

Uskrsnje Ideje

Polenska alergija i vrste polena: univerzalni vodič

Nađi odgovore na pitanja: koje su to različite vrste polena i koju vrstu alergije ja imam?

Polenska alergija i vrste polena: univerzalni vodič

Šta poneti na kampovanje

Šta poneti na kampovanje sa porodicom? Prati naš spisak za kampovanje, štrikliraj stvari koje su ti potrebne i uživaj na svom sledećem izletu u prirodi.

Šta poneti na kampovanje