3 baštenske aktivnosti za mališane pomoću kojih upoznaju prirodu i svet oko sebe

Ilustrovana deca u bašti zalivaju biljke

U slučaju da poseduješ baštu, gotovo je sigurno da će tvoji mališani na izvestan način želeti da budu uključeni u njeno održavanje. U krajnjoj liniji, reč je o poslovima u kojima se pravi popriličan nered, ima blata i mnoštvo buba – pa, kome se onda to ne bi dopalo? Počevši od nekoliko posuda za sadnice načinjenih od rolni iskorišćenog toalet papira, evo nekoliko jednostavnih baštenskih aktivnosti za decu, koja neće moći da dočekaju da vide kako ni iz čega počinje da klija novi život.

1. Posude za sadnice načinjene od rolni iskorišćenog toalet papira

Ako su ti potrebni predlozi manjih baštenskih aktivnosti za decu, gajenje sadnica u rolnama od iskorišćenog toalet papira prava je stvar za takav početak. Sasvim uredan i sveden na sasvim mali prostor, ovaj jednostavan poduhvat ne može čak ni da se nazove cvetnom lejom. I ne zaboravi da preuzmeš naš praktičan ilustrovani vodič u kome ćeš pronaći još mnoštvo korisnih predloga!

Šta je potrebno

 • kartonske rolne od iskorišćenog toalet papira Zewa
 • makaze
 • kompost
 • lepak
 • seme – u radnji za prodaju baštenskih potrepština potraži nešto za odgovarajuće godišnje doba, a što će sasvim brzo izniknuti!

Da ih napraviš:

 1. Neka neko od odraslih makazama, polazeći od samog podnožja, zaseče rolnu od toalet papira negde na visini prve četvrtine visine rolne. Sve rolne od toalet papira treba ovako zaseći.
 2. Zasečene delove na rolnama mališani mogu da uviju prema unutrašnjosti kako bi napravili osnovu, tako da rolne od toalet papira formiraju oblik kupe.
 3. Zatim rolnu od toalet papira mogu da napune vlažnim kompostom, pa da u njega umetnu semenke. Postupak treba ponoviti i sa ostalim tubama od toalet papira tako da se napravi minijaturna bašta.
 4. Podseti klince da vode računa o svojim sadnicama tako što će ih jednom dnevno zalivati sa malo vode.
 5. I kad sadnice dovoljno porastu da mogu da se presade u novu saksiju (proveri u uputstvu za sađenje sadnica), izvadi tube sa novim sadnicama i zasadi ih u veće saksije ili u cvetnu leju.


2. Mali eksperiment sa začinima i drugim namirnicama iz kuhinjskog ormarića

Ako tragaš za baštenskim aktivnostima na zatvorenom za decu, sve što ti je potrebno pronaći ćeš upravo u svojoj kuhinju. Zašto sa svojim mališanima ne bi sproveo/sprovela eksperiment da ustanovite šta bi sve od onoga što zajednički zasadite zaista i moglo da proklija? Evo nekoliko predloga svega onoga što biste zajedno mogli da zasadite:

 • semenke maka (u zemlji – upotrebi jednu od posuda za sadnice od rolni iskorišćenog toalet papira iz prethodnog primera!)
 • semenke korijandera (u zemlji)
 • semenke bundeve (u zemlji)
 • delimično proklijali krompir (u zemlji)
 • delimično proklijali crni luk (u zemlji)
 • vrhovi šargarepa (u tegli s vodom postavljenoj na prozorskom simsu)

Ovo je eksperiment kroz koji se najbolje i uči, pa ako tvoje dete poželi da zasadi i keks, dozvoli mu neka to učini. Kasnije možeš da mu objasniš kako keks nastaje i zašto ne može da raste poput biljaka.

Zalivanje, čupanje korova i briga o biljkama sjajna su zaduženja za decu, stoga svakako nastoj da celu svoju porodicu (mama, tata, dečaci i devojčice) uključiš u uzgajanje biljaka, baš kao i u baštenske poslove.

3. Vođenje dnevnika o bašti

Kako se izgled bašte menja s promenom godišnjih doba? Šta sve može da se sadi u različita godišnja doba? Kakav sitan i krupan životinjski svet možeš tu da uočiš? Čak i najmanja bašta s vremenom može mnogo da se promeni, zato podstakni svoje mališane da vode dnevnik o svemu onome što mogu da vide i otkriju u njoj. I budući da za ovu aktivnost ne mora da se boravi u bašti, ona je upravo jedna od najboljih zimskih baštenskih aktivnosti za decu.

Neka tvoje dete samo odluči na koji način će voditi svoj dnevnik o bašti (sve je prepušteno njegovoj/njenoj mašti). Svejedno, dajemo nekoliko predloga baštenskih aktivnosti za mališane koji klincima mogu da posluže kao početna inspiracija.

 • neka nacrtaju baštu na početku svakog meseca;
 • crteži ili fotografije svih onih insekata koje su pronašli u njoj;
 • ispresovano lišće;
 • uzorci semenki koje su zasadili u bašti;
 • rezultati eksperimenata koje ste zajednički obavili zasađivanjem semenki, obuhvatajući spiskove i slike svega onoga što je proklijalo i svega onoga što, nažalost, nije.

I to bi bilo to – tri sjajne stvari koje možeš da radiš sa svojim vragolanima. Ipak, jedno ne treba smetnuti s uma: kad god isprobavaš neke od baštenskih aktivnosti koje možeš da obavljaš s decom, podseti ih da na kraju temeljno operu svoje ruke.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili