Ideje za roštilj  i roštiljanje uz 12 najboljih saveta 

Ideje za roštilj  i roštiljanje uz 12 najboljih saveta

Roštiljanje je prava umetnost, počevši od paljenja roštilja i spremanja hamburgera, pa do naprednih veština poput grilovanja lubenice. Sve što ti treba da postaneš roštilj majstor je malo iskustva, te najbolji saveti i recepti za roštilj. Zato smo mi ovde da ti pomognemo.

Bilo da si početnik ili već imaš iskustva u roštiljanju, naših 12 najboljih saveta i ideja za roštilj će tvoje roštiljanje podići na viši nivo.

Najbolji saveti i ideje za roštilj

 1. Organizuj se
  Kada govorimo o paljenju roštilja, naš prvi savet je da se dobro organizuješ. Pre nego zapališ vatru, pobrini se da pripremiš sve potrepštine, posuđe, pribor, vodu, kuhinjske ubruse Zewa Jumbo i slično. Neka ti bude pri ruci sve što ti je potrebno da odradiš posao kako treba.
 2. Reši se masnoće
  Suvišna masnoća sa mesa će se otapati u vatru za vreme pečenja, što može izazvati velike plamenove. Iako je ukus dimljenog i dobro zapečenog mesa fantastičan, lako ti se može desiti da meso zagori i da vodiš borbu sa velikim plamenom. Zato je najbolje da tu masnoću odsečeš.
 3. Nakvasi štapiće za ražnjiće
  Ovo je jedan od saveta i trikova za roštilj koji se odnose na pripremu unapred. Ukoliko pripremaš kebab ili neku drugu hranu za roštilj na drvenim štapićima za ražnjiće, potopi štapiće u vodu nekoliko sati pre paljenja roštilja. Tako ćeš sprečiti da se zapale.
 4. Zamasti rešetku za roštilj
  Ovo je jedan od najvažnijih saveta za roštiljanje. Dobro zamasti rešetku za roštilj pre pečenja, da se tvoja savršeno pečena hrana za roštilj ne bi lepila.
 5. Pokupi višak marinade
  Bilo da koristiš domaću marinadu ili gotovu marinadu iz prodavnice, ako je ima previše može ti izazvati iste probleme kao i previše masnoće. To se dešava zato što marinada često sadrži ulje, čije kapanje pravi veći plamen.
 6. Roštilj za vegetarijance
  Roštilj ide ruku pod ruku sa šniclama, pilećim krilcima, hamburgerima i kobasicama, ali nemoj da zaboraviš na povrće. Kad naučiš da roštiljaš na pravi način i probaš grilovane tikvice ili pureni kukuruz, iznenadićeš se koliko može biti ukusno povrće na roštilju.
 7. Riba zahteva posebnu pažnju
  Riba je delikatna namirnica, koja ne reaguje dobro na previsoku temperaturu pečenja. Ali može da bude odlična na roštilju, ukoliko pratiš nekoliko saveta i trikova za roštiljanje. Pokušaj da je obmotaš folijom, da je zapečeš samo na strani gde je koža (dim će se pobrinuti da meso bude pečeno) ili da je pečeš u tiganju. Ključna stvar je da ribu sve vreme držiš na oku, jer će biti pečena za svega par minuta, osim ako je u pitanju cela riba, a ne fileti.
 8. Koristi hvataljku
  Hvataljka je mnogo bolji izbor za prevrtanje hrane na roštilju od viljuške. Viljuškom ćeš napraviti rupice na hrani, kroz koje će izaći svi ukusni sokovi.
 9. Začini hranu nakon pečenja
  Dodavanje soli svaku hranu čini još ukusnijom. Ali ako hranu posoliš pre nego je staviš na roštilj, so će je isušiti. Zato začine ostavi za kraj.
 10. Kontroliši vatru
  Veoma je važno da držiš vatru pod kontrolom da bi izbegao zagorelu hranu na roštilju. Ukoliko vatra postane previše jaka, poprskaj je vodom ili pospi malo krupne soli po njoj.
 11. Drži muve dalje od hrane
  Svi znamo da je leto idealno vreme za roštiljanje, ali u tom periodu su i insekti najaktivniji. Oni se neće približavati hrani dok je na vatri, ali moraš da vodiš računa o tek pripremljenoj hrani za roštilj, pečenoj hrani i hrani spremnoj za serviranje.
 12. Očisti roštilj čeličnom četkom
  Za brže i lakše čišćenje roštilja koristi čeličnu četku. Efikasno čišćenje i pravilno održavanje roštilja će doprineti da ostane u odličnom stanju i da ga koristiš mnogo duže.

Ekstra upijajući proizvodi, poput kuhinjskih rolni Zewa Jumbo, su odlični za upijanje viška masti i marinade, a njima se možeš poslužiti i da zamastiš rešetku za roštilj pre pečenja.

Srećno roštiljanje uz naše najbolje savete!


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili