Polenska alergija: simptomi i dijagnoza

Polenska alergija: simptomi i dijagnoza

Kijanje, svrab u očima, nos koji curi – sve su ovo tipični simptomi alergije na polen. Ali tu nije kraj, i zato smo ovde sastavili sveobuhvatnu listu simptoma alergije na polen. Ova lista će ti pomoći da postaviš nezvaničnu dijagnozu alergije na polen, ali kako da dođeš do zvanične dijagnoze? Saznaj kako da dođeš do dijagnoze i kako se vrši testiranje polenske alergije.

Simptomi alergije na polen

Kada imaš alergiju na polen, tvoj imunološki sistem reaguje kada fine praškaste materije koje biljke proizvode dođu u kontakt sa tvojim očima, nosem, ustima ili grlom. Ovo su samo neki od pokazatelja da možda imaš alergiju na polen. Simptomi alergije na polen mogu biti sledeći:

  • Nos koji curi ili je zapušen.
  • Svrab u nosu, ušima, grlu ili ustima.
  • Kijanje.
  • Kašljanje.
  • Suzenje, crvenilo i svrab u očima.
  • Osećaj umora.
  • Uhobolja ili glavobolja.
  • Gubitak čula mirisa.

Izvadi jednu meku maramicu iz pakovanja Zewa Soft & Sensitive maramica i upotrebi je pri kijanju i ako ti curi nos kada provodiš vreme napolju. Veoma su praktične, gde god da kreneš.

Polenska alergija: simptomi alergije na polen trave i drveća

Bez obzira na vrstu polena na koji si alergičan/alergična, simptomi alergije na polen će verovatno biti slični. Na primer, simptomi alergije na polen drveća će podsećati na simptome alergije na polen trave.

Razlika je uglavnom u vremenu pojavljivanja polena u vazduhu. Polen drveća se obično javlja ranije u toku godine, zatim sledi polen trave i na kraju polen korova.

Dijagnoza alergije na polen

Za dobijanje zvanične dijagnoze alergije na polen, potrebno je da se testiraš. Da bi saznao/saznala više o testiranju i kako lečiti alergiju na polen, prvi korak je poseta lekaru. Tvog lekara će zanimati svi tvoji simptomi, uključujući i vreme kada se pojavljuju, koliko često, kao i pretpostavka šta ih izaziva. Od pomoći može bi vođenje dnevnika. Upiši detalje poput toga šta, kada, gde i kako, svaki put kada imaš alergijsku reakciju.

Ako tvoj lekar smatra da je u pitanju blaga alergija na polen sa očiglednim uzrokom, on će ti možda samo dati savet i lek za polensku alergiju. Ali ako se radi o težem obliku alergije na polen ili nije jasno šta izaziva tvoju alergijsku reakciju, tvoj lekar te može uputiti na specijalističku kliniku radi obavljanja alergoloških testiranja.

Šta podrazumeva test alergije na polen?

Alergološka kožna proba je uobičajen vid alergološkog testiranja. Jedna kap tečnosti koja sadrži alergen se stavlja na podlakticu. Zatim osoba koja izvodi testiranje napravi blagi ubod na koži, kroz svaku kap. Ukoliko postoji alergija na polen, na tom mestu će se pojaviti crvenilo, svrab i otok nakon 15 minuta.

Alergološka kožna proba može biti malo neugodna, ali većina ljudi je ne smatra naročito bolnom. Važno je znati da ne smeš uzeti antihistaminike pre testiranja jer oni mogu uticati na verodostojnost rezultata.

Testovi analize krvi se takođe mogu koristiti pri dijagnostikovanju alergije na polen. Uzorak tvoje krvi će biti analiziran kako bi se utvrdilo da li sadrži određena antitela koja tvoj imunološki sistem proizvodi kao odgovor na alergen.

Ukoliko imaš simptome alergije na polen, porazgovaraj sa svojim lekarom. On ti može pomoći u postavljanju dijagnoze alergije na polen i organizovanju potrebnih testiranja. Uz profesionalnu pomoć, znaćeš kako lečiti alergiju na polen i biće ti mnogo lakše da svoju polensku alergiju držiš pod kontrolom.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili