Šta bi dete trebalo da zna pred polazak u školu?

Polazak U Školu

Iako je polazak u školu vrlo uzbudljiv period u životu jednog deteta, on za svako dete može istovremeno predstavljati i pomalo zastrašujuće iskustvo... baš kao i za same roditelje! Prema tome, šta je važno da dete zna pre polaska u školu? I kako možeš da se pobrineš da tvoj mališan, zajedno s tobom, oseti radost i samopouzdanje tog prvog dana škole? Od uspostavljanja potpuno novih životnih navika do pripremanja svega onoga što je deci potrebno pred polazak u osnovnu školu, na ovom spisku ćeš pronaći sve ono što je zaista važno.

Nove životne navike

Deca se osećaju bezbedno i sigurno onda kad se nalaze u dobro poznatom okruženju, a polazak u osnovnu školu svakako predstavlja pomalo zastrašujuću promenu. Olakšaj mu ove promene time što ćete već nedelju dana pred polazak u školu uspostaviti sasvim novo vreme za večernji odlazak na spavanje. Osim toga, može biti korisno da i samu školu posetite nekoliko puta pre nego što u nju počne redovno da odlazi, tako da se u potpunosti zbliži i upozna sa stanjem stvari koje mu predstoji.

Svoje dete možeš da pripremiš i time što ćeš mu ispričati i sopstvena iskustva iz vremena svog polaska u školu (naravno s osvrtom na ona najlepša iskustva. A možete i zajedno da pročitate neke knjige i priručnike na tu temu: postoji mnoštvo knjiga namenjenih deci koje govore o baš o polasku u školu, pa ih zajedno potražite, pročitajte i nakon toga porazgovarajte o svemu onome što ste u njima saznali.

Životne veštine pred polazak u školu

Po prvi put u svom životu, dete koje polazi u školu neke stvari će morati samostalno da obavlja. Pre nego što školska godina počne, svakako nastoj da tvoje dete savlada sledeće veštine sa ovog kratkog podsetnika pred polazak u školu:

  • Kako da se obuče i svuče. Možda će tvom detetu biti posebno korisno da u kupatilu vežba oblačenje i svlačenje onda kad je odeveno u svoju školsku uniformu ili u opremu za fiskulturu.
  • Kako da izduva svoj nos. Dete koje polazi u školu treba da zna kako da u papirnu maramicu izduva svoj nos i kako da iskorišćenu maramicu odmah nakon toga baci u smeće.
  • Kako da na higijenski način koristi toalet. Vrlo je važno da dete savlada higijenski način korišćenja toaleta, a to znači kako da se posle vršenja nužde dobro obriše, te da nakon toga opere svoje ručice. Tu i tamo biće i nekih nemilih događaja, pa je ovo prava prilika da se s njim povede razgovor o tome kako da bude spremno i organizovano i za takve okolnosti i gde u svojoj školskoj torbi može da pronađe rezervni veš i vlažni toaletni papir za slučaj da mu oni budu potrebni.
  • Kako da jede poštujući pravila lepog ponašanja za stolom. Tvoje dete će jesti u društvu svojih novih školskih drugara i nastavnika, pa se poznavanje pravila lepog ponašanja za stolom naprosto podrazumeva.

Neka se u školskoj torbi tvog mališana uvek nađe pakovanje mekanih i nežnih maramica za lice Zewa, tako da u svakom trenutku može da obriše svoje ruke.

Šta bi dete trebalo da zna pred polazak u školu: društvene veštine

Dete koje polazi u školu doći će u kontakt s brojnim novim i zanimljivim ljudima, zato mu pomozi da nauči kad je pravi trenutak da kaže molim te/vas i hvala. Zamoli i svoju stariju decu da mu pripomognu u tome – pa će maleni školarac očas posla među vršnjacima i nastavnicima steći nove prijatelje.

U sedmicama koje neposredno prethode polasku u školu, nastojte da se svi kao porodica kod kuće što više „igrate škole” tako da predškolac može da vežba podizanje ruku u učionici. I starija deca mogu da se pridruže u ovoj igri, pa da glume nastavnike ili školske drugove. Za autentičnost učionice dobro će doći i neka tabla za crtanje i pisanje ako takvu imaš na raspolaganju u kući.

Rastajanje od roditelja prvog dana škole

Poslednji zadatak na ovom kratkom podsetniku pred polazak u školu najverovatnije je i najteži zadatak koji jedan roditelj mora da savlada, a to je da se postara da njegovo dete razume da ćete s njegovim polaskom u školu većinu dana provoditi razdvojeni. I što je još važnije, da ga pri tome uveri da će neko uvek biti zadužen da po njega dođe u školu i odvede ga kući nakon što se školski dan završi.

Važno je da i ti sâm/sama, kao roditelj, budeš iskren/iskrena prema sebi. Nastoj da i sâm/sama porazgovaraš s nekim o svemu onome što te brine i tišti pred polazak deteta u školu. To može biti neki bliski prijatelj ili član porodice koji je takvo iskustvo već prošao. I nakon svega, kad se školski dan završi, nastoj da sa svojim mališanom provedeš što više korisnog vremena.

Neke od ovih informacija sasvim sigurno će ti pomoći da osetiš makar delimičan spokoj i spremnost pred dečji polazak u školu. Želimo vam svu sreću u tome!


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Kako da uspostaviš savršenu jutarnju rutinu za odlazak u školu

Da li tvoja jutarnja rutina za odlazak u školu uvek završava time što svi članovi porodice na kraju iz kuće izleću u poslednji čas? Pročitaj savete koje nudimo i saznaj kako da uspostaviš savršenu jut

Kako da uspostaviš savršenu jutarnju rutinu za odlazak u školu

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Pitaš se da li je tvoje dete spremno za prelazak s noše na klozetsku šolju? Pročitaj sve ove korisne predloge za navikavanje na klozetsku šolju koje su sastavili naši stručnjaci.

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

Navikavanje na nošu može biti donekle složen proces, ali će izrazita roditeljska strpljivost i nekoliko caka na kraju doneti dobre rezultate. Na ovom mestu saznaj kako da decu navikneš na nošu!

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

6 zabavnih vaspitnih igara za dvogodišnjake

Ako tražiš igre koje možeš da igraš sa dvogodišnjacima, na pravom si mestu. Pogledaj ovih šest predloga zabavnih vaspitnih igara i zabava već ovog časa može da počne.

Igre Za Dvogodišnjake

4 saveta za raspored dečijih obaveza

Pročitaj naše predloge o tome kako da napraviš dijagram obaveza za decu i besplatno preuzmi naš dijagram obaveza za decu koji može da se odštampa, a koji će ti pomoći da svoju decu uključiš u obavljan

Plava pozadinska ilustracija s osobom koja vješa odjeću na uže za rublje.

Kako da središ svoju sobu (predlozi za decu!)

Roditelji su izdali svoje naređenje? Ako već moraš da naučiš kako da središ svoju sobu, a da ti pri tome to ne bude dosadno, klikni ovde.

Ilustrirana obitelj oko uredne spavaće sobe podižući ruke u znak proslave sa zvijezdama u pozadini