Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

Navikavanje na nošu predstavlja, svakako, jedan od najvećih početnih izazova roditeljstva. Osim toga, to je i jedan od najvećih koraka koje će tvoj mališan preduteti u pravcu sopstvenog osamostaljivanja, a u tome zaista ima nečeg vrlo posebnog. Suštinska stvar je u strpljivosti i u tome da kao roditelji ne budemo previše strogi prema sebi. U krajnjoj liniji, do uspešnog rezultata kad-tad će neizbežno doći.

U kom uzrastu deca treba da nauče da koriste toalet?

U procesu navikavanja na nošu ne postoje nikakva vremenski utvrđena pravila, pa, ipak, većina dece počinje da ovladava ovom veštinom u vreme kad krenu u obdanište.

I kad smo već kod toga, biće najbolje da kao roditelj sasvim zanemariš činjenicu kad su neka druga deca savladala ovu veštinu (osim ako ne želiš da prolaziš ličnu agoniju), već se usredsredi na to da li tvoj mališan ispoljava znake da je u stanju da kontroliše svoju bešiku, kao što su recimo:

 • zna kad mu je pelena mokra ili prljava;
 • jasno mu je da trenutno kaki ili piški (a možda ti i saopštava da upravo čini);
 • u stanju je da ostane u suvoj peleni makar sat vremena u kontinuitetu;
 • uzvrpolji se ili odlazi na neko skrovito mesto ili se sklanja od pogleda drugih u vreme kad treba da piški;
 • saopštava ti da hoće da piški; ovo je ujedno i najsigurniji znak za potpunu spremnost za navikavanje dece na nošu.

Kako deci pomoći da nauče da koriste nošu

Sad kad ti je poznato kada treba započeti sa navikavanjem na nošu, vreme je i da se upustiš u ovoj poduhvat! Za proces navikavanja na nošu ne postoje nikakva zlatna pravila, ali ti određene stvari, svakako, mogu pomoći u tome.

Pre nego što započne proces navikavanja na nošu:

 • Pomozi svom detetu da piškenje i kakenje u izvesnom smislu dovede u vezu s boravkom u kupatilu. Za početak, nastoj da mu kod kuće pelene uvek menjaš u kupatilu.
 • Razgovaraj sa svojim detetom dok mu menjaš pelenu. Reci mu šta je to što upravo radiš i zašto to činiš.
 • Zajedno sa svojim detetom odaberi nošu – veći su izgledi da će koristiti onu koja mu se i lično dopada – a zatim je zajednički smestite u kupatilo. Neka se tvoje dete navikne na prisustvo noše u kući.
 • Pokaži detetu kako se noša koristi. Deca vrlo često uče kroz oponašanje drugih. Dok je noša nova i sasvim čista, koristeći igračke odglumi kako odlaziš u toalet ili tamo provedi nekoliko minuta sa odškrinutim vratima tako da dete shvati na koji način nošu trenutno koristiš.
 • Dozvoli detetu da i samo vežba – a pri tome mu maksimalno olakšaj stvari. U trenutku kad mu je i sama noša već velika novost, dovoljan je uspeh to što će naučiti kako da na nju sedne i da s nje ustane. Ako umesto noše treba da koristiš dečji stalak za klozetsku šolju, neka se u blizini šolje nađe i manja stolica kako bi dete lako moglo da se popne na šolju i da na stolici drži noge dok koristi klozetsku šolju.
 • Sve oko navikavanja na nošu učini maksimalno opuštenim i prijatnim. Neka u kupatilu detetu bude na raspolaganju sve ono što mu je potrebno u trenutku kad počne da koristi nošu, i neka mu sve to bude lako dostupno. Osim toga, obezbedi mu i dobroupijajući toatletni papir debljih listova, tako da proces brisanja bude naročito prijatan i nesputan.
 • Neka se u proces navikavanja na nošu uključe i ostali članovi porodice. Proces navikavanja na nošu ne predstavlja isključivo odgovornost roditelja, već podrazumeva angažman i ostale starije braće i sestara. Starija braća i sestre su najsvežiji diplomci među onima koji su u porodici savladali veštinu navikavanja na nošu, tako da u najvećoj meri mogu da razumeju proces kroz koji prolazi njihov najmlađi brat odnosno sestra. Podstakni ih da svog mlađeg brata ili sestru maksimalno podrže starajući se o njemu/njoj – uostalom, prijaće im i sama činjenica što im se ukazuje odgovornost za jednu tako važnu stvar.
 • Napravi zanimljiv poster na kome je prikazano korišćenje noše. Jednim ovakvim jednostavnim posterom svog mališana možeš da podsetiš šta je ono što se radi tokom boravka u kupatilu – na ovaj način deca se lako podstiču da koriste nošu kad se sami nađu u kupatilu.

Ako nakon brisanja suvim toalet papirom upotrebiš i vlažnu maramicu Zewa koja je sasvim razgradiva u vodi, rutina korišćenja noše postaće brža i čistija, a pri tom i sasvim nežna za dečju guzu.

Da bi započeo/započela postupak navikavanja na nošu:

 • Prestani s korišćenjem pelena... Kad dođe vreme za stvarno korišćenje noše, trebalo bi da odmah prestaneš s korišćenjem pelena – u suprotnom, maloj deci biće veoma teško da ustanove kad su mokra ili prljava, pa neće imati nikakav očigledan razlog da koriste nošu. Neka mališani sami odaberu veš koji ćeš im kupiti, a ti ga nabavi u dovoljnim količinama – tokom perioda učenja i navikavanja nezgode će se događati i dalje.
 • … osim tokom noći. Za početak, usredsredi se na to da svog mališana naučiš da nošu koristi tokom dana, a tokom noći nastavite da i dalje koristite pelene. Kad u potpunosti ovladaju korišćenjem noše tokom dana, a pelene ujutru budu sasvim suve, vreme je da u dečji krevet staviš vodootpornu posteljnu. U slučaju noćnog navikavanja na nošu vrlo važno je da se postaraš da detetu kupatilo bude sasvim pristupačno. Upaljena lampa tokom noći umnogome će olakšati korišćenje kupatila.
 • Lako skidanje odeće. Za svog mališana odaberi one modele odeće koji omogućavaju lako skidanje i navlačenje, a samom detetu pomozi da uvežba svlačenje i oblačenje pri korišćenju noše.
 • Ne obaziri se na činjenicu što tvoj dečačić kratku nuždu obavlja sedeći. Za početak, dečake je najvažnije naučiti da piške sedeći; ovim su i manji izgledi da će zaboraviti da kake, a što se vrlo lako može dogoditi na samom početku navikavanja na nošu. Osim toga, dečacima to pomaže i da bolje isprazne svoju bešiku. U trenutku kad budu u stanju da potpuno samostalno koriste toalet, ne brini, naučiće da piške i stojeći, a posebno ako su bili u prilici da posmatraju svog tatu kako to čini.
 • Strpljivost i potpuna spremnost. Sitne nezgode će se i dalje dešavati, no, svejedno, nema razloga ni za kakvu brigu. Ključna stvar je da tvoj mališan stekne samopozdanje, pa mu zato i stavi do znanja kako ono što se desilo nije ništa strašno. Neka ti pri ruci uvek bude rolna dobroupijajućih papirnih ubrusa, kako bi posledice „te male nezgode”, bez nepotrebnog meteža, mogao/mogla vrlo lako i brzo da obrišeš.
 • Uspostavi rutinu. Ovim se postiže da mališani steknu naviku redovnog korišćenja noše, a posebno ako još uvek nisu u stanju da shvate kad je „to” kad treba da piške ili kake. Na svakih nekoliko sati smesti ih na nošu na 2–3 minuta i neka u njihovoj blizini budu i igračke (koje se lako peru), tako da se mališan zabavlja dok je na noši.
 • Pozitivan stav! Malo bodrenja sasvim dobro dođe. Čestitaj svom detetu nakon uspešno obavljenog posla na noši, a isto važi i nakon uspešnog oblačenja. Nakon što se pravilno obriše i opere ruke, nagradi ga za dobro obavljenu higijenu. Zajednički napravite tabelu u koju ćete upisivati rezultate, tako da i samo dete može da prati svoj napredak. I obavezno se postaraj da i tvoj bračni partner podjednako učestvuje u svemu tome.

 

Odluči se za toaletni papir koji je mekan i izrazito upijajuć, kao što je Zewa. Budući da je načinjen tako da pruži posebnu udobnost, to znači da ponekad i samo jedan njegov list može biti sasvim dovoljan.

I konačno, najvažnija lekcija za roditelje: ne budite prestrogi prema sebi! Neizbežno je da u početku bude i malih nezgoda; uostalom, nije li i to sastavni deo navikavanja na nošu. Ako tvom mališanu navikavanje na nošu ne polazi za rukom, nema razloga ni za kakvu brigu: vratite se na pelene, a zatim ponovo pokušajte kroz nekoliko sedmica. Srećno vam bilo!

 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Pitaš se da li je tvoje dete spremno za prelazak s noše na klozetsku šolju? Pročitaj sve ove korisne predloge za navikavanje na klozetsku šolju koje su sastavili naši stručnjaci.

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?

Postoji li uopšte „dobar” uzrast za navikavanje na nošu? Zewa daje odgovor na sva tvoja pitanja o tome kako da znaš kad je tvoje dete u pravom uzrastu kad treba započeti navikavanje na nošu.

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Želiš da doznaš koji je „najbolji uzrast” za navikavanje dečaka na nošu i u čemu se navikavanje dečaka na nošu razlikuje u odnosu na navikavanje kod devojčica? Pročitaj u nastavku naše najvažnije pred

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

5 korisnih predloga za noćno navikavanje na nošu i klozetsku šolju

Uz ovih 5 saveta na temu kako naviknuti dete da noću koristi nošu, tvoj mališan će potpuno suv dočekati jutro, a ti kao roditelj možeš konačno da odahneš od noćnog menjanja pelena. Klilni ovde.

5 korisnih predloga za noćno navikavanje na nošu i klozetsku šolju

6 zabavnih vaspitnih igara za dvogodišnjake

Ako tražiš igre koje možeš da igraš sa dvogodišnjacima, na pravom si mestu. Pogledaj ovih šest predloga zabavnih vaspitnih igara i zabava već ovog časa može da počne.

Igre Za Dvogodišnjake

2 sasvim jednostavna recepta za mališane koji u sebi sadrže 5 ili manje sastojaka

U potrazi si za brzim i jednostavnim receptima koje deca sama mogu da naprave? Pročitaj u nastavku naša dva ilustrovana recepta u kojima ima pet ili manje sastojaka.

2 sasvim jednostavna recepta za mališane koji u sebi sadrže 5 ili manje sastojaka