6 zabavnih vaspitnih igara za dvogodišnjake

Igre Za Dvogodišnjake

Deca uzrasta do dve godine neprekidno se razvijaju, pa su najbolje igre za dvogodišnjake često upravo one koje na njih deluju podsticajno. A da bi se održao korak s njihovom nepresušnom energijom sve vreme je potrebno iznalaziti nove igre koje će za njih biti dovoljno uzbudljive i nadahnjujuće. Ako su ti u tom smislu potrebni određeni predlozi, ovde ćeš pronaći neke od najboljih vaspitnih igara za dvogodišnjake.

1. Jednostavne jezičke igre za dvogodišnjake

S nepune dve godine, tvoj mališan možda već uveliko brblja i ponavlja svaku reč koju izgovoriš. To je savršen uzrast da se s njim poigraš nekoliko jednostavnih jezičkih igara, kao što su „Ivan peva” i „Idemo na izlet”. Daj svom mališanu nekoliko aktivnih smernica kao što su „Ivan peva la-la-la” ili „Ivan lupka prste na nogama”. Vrlo zabavan način da tvoj mališan razvija motoričke i jezičke veštine.

2. Kockice za slaganje u domaćoj izvedbi

Igre sa dvogodišnjacima u zatvorenom prostoru ne znače da istoga časa moraš da poletiš u najbližu prodavnicu s igračkama. Mogu da posluže i sasvim obični predmeti koji se već nalaze u kući, kao što su kartonske tube od toalet papira, tako da i njima, umesto da koristite kockice, možete da gradite vile i kule. Nama se dopadaju kartonske tube Zewa, jer su čvrste i ne prevrću se tek tako. Nauči svog mališana kako da pomoću kartonskih tubi sagradi piramidu, pa je na kraju zajedno srušite i kikoćite se do mile volje.

3. Napravi farmu pomoću gline

Pokaži svom mališanu kako od gline može da napravi jednostavne životinje. Nakon što ih napravite, možete da se igrate zamišljene farme. Ovo je jedna od najboljih vaspitnih igara za dvogodišnjake budući da kod dece podstiče formiranje rečnika, dopirnosi jačanju čula, motoričkih veština i razvoju maštovitosti. Sa ovom igrom popričekaj dok tvoj klinac ne proslavi svoj drugi rođendan (oblikovanje glinom se preporučuje za decu stariju od dve godine) i sve vreme tokom igre budi uz njega.

U uzrastu od dve godine deca više od svega obožavaju da oponašaju druge: htela bi da urade sve ono što i ti radiš. Zašto ih onda ne bi podstakao/podstakla da ti pomognu u čišćenju? Samo im daj nekoliko kuhinjskih ubrusa da njima brišu po radnoj površini. U ovoj životnoj dobi možda i neće biti od prevelike koristi, ali nikad nije prerano da počnu da se upoznaju sa važnošću čistoće i higijene.

4. Iscrtavanje oblika tela

Na pod postavi hamer ili neki list hartije ogromnog formata (format A0 sasvim je dovoljan, a ako pri ruci nemaš papir ove veličine može da posluži i onaj ukrasni), pa neka mališan legne na njega, a ti zatim iscrtaj oblik njegovog tela. Kad to završiš, neka dete na toj hartiji iscrta svoje lice i odeću. Ovim se deca uče delovima ljudskog tela, a povrh toga i samokontroli budući da čitav minut moraju da leže nepomični! A to uopšte nije tako mali podvig, kao što sve mame i tate vrlo dobro znaju.

5. Napravi ogrlicu od kartonskih tuba

Ovo je jedna od onih sjajnih igara za dvogodišnjake koja može biti podjednako zabavna i ostatku porodice. Za početak, pet (ili ako na raspolaganju imaš i čitavih 10) kartonskih tuba od toalet papira ukrasi živopisnim bojama. Zatim sa rolne toalet papira otcepi podugačak niz spojenih listića, pa od njega napravi uže, a onda svom mališanu pomozi da na ovo papirno uže poput perli naniže kartonske tube od toalet papira. Krajeve papirne uzice zaveži u čvor tako da na kraju sve podseća na ogromnu ogrlicu. Neka i tvoja starija deca uzmu učešće u igri i pomognu onom najmlađem da prebroji kartonske tube, pomerajući ih poput perli na brojanici. Za ovu igru odaberi neki toalet papir koji je mekan i dovoljno snažan, kao što je Zewa, tako da papirna uzica izdrži sva ta usputna cimanja i zatezanja.

6. Bojenje vrhovima prstiju

Dvogodišnjaci obožavaju da prave nered, a bojenje je zabavna igra koja podstiče razvoj njihovih čula i koja će im na nekoliko sati zaokupiti pažnju. Uzmi nekoliko tempera ili vodene bojice, pa klinca postavi na ogroman komad hartije ili, što da ne, na nekoliko kuhinjskih ubrusa. Reljefni dezeni na kuhinjskim ubrusima Zewa poslužiće dobro kao šabloni za bojenje, a sâm papir je dovoljno izdržljiv čak i kad se navlaži, pa će sve ovo igranje uspešno izdržati do samog kraja. Na kraju će ti u kući ponestati dovoljno slobodnog prostora da na njemu izložiš sva slikarska remek-dela svog mališana. Neka ti tokom svih njegovih slikarskih bravura pri ruci uvek budu i dodatni kuhinjski ubrusi da odmah počistiš sav nastao nered.

Iako su sve ove igre za dvogodišnjake vaspitnog karaktera, stvari ponekad mogu izmaći kontroli! Zato neka ti pri ruci uvek budu vlažne maramice Zewa da odmah obrišeš te zamazane dečje ručice.

Otkrivanje novih igara koje možeš da igraš sa dvogodišnjacima zabavno je i podsticajno iskustvo kako za roditelje tako i za one koji se osećaju kao večita deca. Nisu ti potrebne preskupe dečje igračke, jer su najjednostavnije igre sa dvogodišnjacima u zatvorenom prostoru upravo i najzabavnije.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Aktivnosti s bebama: predlozi igara za uzrast do godinu dana

Tragaš za onim aktivnostima koje možeš da obavljaš s bebom? Klikni ovde i otvori spisak aktivnosti s bebama, prema njihovom uzrastu, u kojima može da učestvuje čitava porodica.

Aktivnosti Za Bebe

5 igara i aktivnosti za živahne trogodišnjake kojima se previ nered

Nakon ovih igara za trogodišnjake, uz ogromnu zabavu, možda nastane i malo nereda u kući. Srećom sve se lako dovede u red! Klikni ovde!

Igre Za Trogodišnjake

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

Navikavanje na nošu može biti donekle složen proces, ali će izrazita roditeljska strpljivost i nekoliko caka na kraju doneti dobre rezultate. Na ovom mestu saznaj kako da decu navikneš na nošu!

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

2 sasvim jednostavna recepta za mališane koji u sebi sadrže 5 ili manje sastojaka

U potrazi si za brzim i jednostavnim receptima koje deca sama mogu da naprave? Pročitaj u nastavku naša dva ilustrovana recepta u kojima ima pet ili manje sastojaka.

2 sasvim jednostavna recepta za mališane koji u sebi sadrže 5 ili manje sastojaka

Predlozi slikarskih aktivnosti za decu svih uzrasta kroz upotrebu najrazličitijih sasvim jednostavnih materijala

Nezavisno od dečjeg uzrasta, slikanje za decu predstavlja aktivnost koja se uvek dočeka s oduševljenjem. Ali kako je započeti? Potraži nadahnuće u našim predlozima slikarskih aktivnosti za decu svih

Pictura pentru copii

2 visprene i živahne igre za decu od četiri godine

Tražiš nove načine da zabaviš svoje živahno četvorogodišnje dete? Isprobaj ove zabavne rukotvorine za četvorogodišnjake koje nakon što se izrade postaju vrlo zabavne igračke.

Igre Za Cetvorogodisnjake