Predlozi slikarskih aktivnosti za decu svih uzrasta kroz upotrebu najrazličitijih sasvim jednostavnih materijala

Pictura pentru copii

Deca obožavaju da slikaju, ali su stvari ponekad neuporedivo zabavnije ako umesto belog papira tu svoju ljubav mogu da ispolje i na nekom drugom materijalu. Bilo da tvoj mališan istražuje svoje sklonosti razmazivanjem boja prstima ili u kući već imaš „stasalog” Pikasa, ovaj vodič za slikarske aktivnosti za decu omogućiće čitavoj porodici da se ludo zabavi (i dodatno ukrasi svoju kuhinju) kroz izradu prelepih umetničih dela na raznim teksturama koje su nadahnute prirodom oko nas.

Slikarske aktivnosti za decu: izrada pejzaža korišćenjem neobičnih tekstura

Sasvim mala deca uživaće u tome da prave kreativni nered korišćenjem kuhinjskih ubrusa Zewa i papirnih maramica Zewa.

Vreme potrebno za rad: oko 2 sata

 

Šta je potrebno

 • kuhinjski ubrusi Zewa
 • mekane papirne maramice Zewa
 • komad kartona u formatu A3
 • lepak za papir
 • vodene boje ili tempere
 • paleta za mešanje boja
 • četkica za slikanje
 1. Za početak, komad kartona u formatu A3 postavi na neku dobro zaštićenu radnu površinu – da li bilo kakvo slikanje za decu ima ikakvog smisla ako time ne nastaje veliki nered? Zatim zajedno sa svojim mališanom iscepkajte komad kuhinjskog ubrusa na tračice i pripremite lepak i vodene boje ili tempere.
 2. U nastavku, pomozi svom mališanu da vertikalnim potezima u prugama na karton nanese slojeve lepka za papir, pa preko njih počnite da lepite slojeve traka kuhinjskog ubrusa tako da napravite polja i brežuljke. Po potrebi, nanesite zajedno i dodatne slojeve lepka i nastavite da preko toga prelepljujete dodatne slojeve tračica od kuhinjskog ubrusa kako biste napravili neki geografski predeo. Kuhinjski ubrusi Zewa naprosto su savršeni za ovu aktivnost, budući da su snažni, otporni i mogu da se oblikuju nezavisno od činjenice koju količinu lepka upiju.
 3. Došao je čas da mališan počne da slika – nauči svog klinca da meša i kombinuje razne boje tako da dobije nijanse zelene za pašnjake, kao i plavu i belu za nijansiranje neba. Pokaži mu kako da korišćenjem četkice unese i dodatne detalje.
 4. U ovom času, mališan može da doda grmlje, drveće, cveće i paperjaste oblake korišćenjem loptica dobijenih gužvanjem mekanih papirnih maramica – uz mnoštvo detalja i boja umetničko delo postaje znatno efektnije! Papirne maramice Zewa možda deluju paperjasto i krhko, ali su zapravo mnogo izdržljivije nego što to možeš i da pretpostaviš! Toliko su izdržljive da će izdržati i slučajnu „avanturu” u mašini za pranje veša, tako da će bez problema podneti i svako bojenje.

Ako su ti potrebni dodatni detalji, koristi toaletni papir koji je zaista debeo i odlično upija, baš kao što je proizvod Zewa Just 1. Listovi su mu debeli i mekani, pa će dodatno naglasiti dimenziju površine preko koje se nanosi boja, a budući da su sazdani od mnoštva upijajućih slojeva lako će podneti i brojne nanose boje i lepka na sebi.

Predlozi slikarskih aktivnosti za decu: kolaž u obliku prolećne krošnje

Nakon što klinci savladaju tehniku slikanja, pravi je trenutak da u svoja remek-dela unesu malo više trodimenzionalnog efekta korišćenjem kuhinjskih ubrusa Zewa, papirnih maramica Zewa i kartona od kutije iskorišćenih papirnih maramica Zewa.

Savetujemo da se neko od odraslih pozabavi sečenjem, a najmlađima treba prepustiti lepljenje i bojenje.

Vreme potrebno za rad: oko 3 sata

Šta je potrebno

 • prazna kutija od papirnih maramica Zewa
 • kuhinjski ubrusi Zewa
 • mekane papirne maramice Zewa
 • olovka
 • makaze
 • lepak za papir
 • vodene boje ili tempere
 • rastegnuto slikarsko platno
 • četkica za bojenje
 1. Pomozi svom mališanu da na sredini rastegnutog slikarskog platna olovkom nacrta stablo drveta i njegove grane.
 2. U nastavku, komad kuhinjskog ubrusa zajednički iscepkajte na tračice, pa dozvoli svom mališanu da ove papirne tračice izuvija, zgužva i zalepi lepkom na stablo drveta i njegove grane.
 3. Zatim, otvori i spoljošti praznu kutiju od papirnih maramica. Sa ovako dobijenog kartona izreži nekoliko manjih listova jajastog oblika, pa svom mališanu pokaži kako da ih lepkom zalepi na grane drveta.
 4. U nastavku, neka mališan od komadića papirnih maramica napravi male loptice za cvetove, pa i njih zalepite za granje. Paperjaste papirne maramice Zewa gotovo su savršene za ovu namenu.
 5. I došao je čas da zajednički obojite svoje remek-delo – pokaži svom mališanu kako može da meša i kombinuje različite boje i tako oboji različite delove drveta.

Slikarske aktivnosti za decu spadaju u onaj vid razonode koji je sasvim sigurno najzabavniji, omogućavajući najmlađima da se u potpunosti iskažu, ali vrlo dobro znamo da nakon njih nastaje i najveći nered. Objasni svojoj deci da nakon slikanja ne moraju samo mama i tata da pospremaju nered. Podstakni ih da i sami obrišu mrlje nastale tokom bojenja time što će koristiti navlaženi kuhinjski ubrus, kao što je Zewa, koji je dovoljno snažan i kad se nakvasi. Neka cilj ove vaspitne igre bude u tome da sav nered bude počišćen dok se njihovo slikarsko delo dobro ne osuši.

 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Aktivnosti s bebama: predlozi igara za uzrast do godinu dana

Tragaš za onim aktivnostima koje možeš da obavljaš s bebom? Klikni ovde i otvori spisak aktivnosti s bebama, prema njihovom uzrastu, u kojima može da učestvuje čitava porodica.

Aktivnosti Za Bebe

5 igara i aktivnosti za živahne trogodišnjake kojima se previ nered

Nakon ovih igara za trogodišnjake, uz ogromnu zabavu, možda nastane i malo nereda u kući. Srećom sve se lako dovede u red! Klikni ovde!

Igre Za Trogodišnjake

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

Navikavanje na nošu može biti donekle složen proces, ali će izrazita roditeljska strpljivost i nekoliko caka na kraju doneti dobre rezultate. Na ovom mestu saznaj kako da decu navikneš na nošu!

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

6 zabavnih vaspitnih igara za dvogodišnjake

Ako tražiš igre koje možeš da igraš sa dvogodišnjacima, na pravom si mestu. Pogledaj ovih šest predloga zabavnih vaspitnih igara i zabava već ovog časa može da počne.

Igre Za Dvogodišnjake

2 sasvim jednostavna recepta za mališane koji u sebi sadrže 5 ili manje sastojaka

U potrazi si za brzim i jednostavnim receptima koje deca sama mogu da naprave? Pročitaj u nastavku naša dva ilustrovana recepta u kojima ima pet ili manje sastojaka.

2 sasvim jednostavna recepta za mališane koji u sebi sadrže 5 ili manje sastojaka

2 visprene i živahne igre za decu od četiri godine

Tražiš nove načine da zabaviš svoje živahno četvorogodišnje dete? Isprobaj ove zabavne rukotvorine za četvorogodišnjake koje nakon što se izrade postaju vrlo zabavne igračke.

Igre Za Cetvorogodisnjake