5 igara i aktivnosti za živahne trogodišnjake kojima se previ nered  

Igre Za Trogodišnjake

Mnogi pretškolci odlikuju se prirodnom sklonošću da prave dar-mar, stoga prihvati tu činjenicu pa im i sâm/sama ponudi ove igre za trogodišnjake kojima se pravi popriličan nered. Čulne igre kojima se pravi nered zaista su vrlo zabavne, ali su osim toga i vrlo važne za razvoj dece. Poigravanje s različitim materijalima pomoći će im da polako počnu da uviđaju svet koji ih okružuje i da krenu da istražuju sopstvenu kreativnost. Mališani će oberučke prihvatiti ove igre, a mame i tate se baš i neće mnogo pobuniti znajući da se, nakon što se sve ove igre završe, kuća vrlo lako dovodi u red.

Za sve ono što bi moglo da se prolije, neka ti tokom svih ovih igara pri ruci budu izrazito upijajući kuhinjski ubrusi Zewa.

1. Aktivnosti za trogodišnjake koje podrazumevaju bojenje utiskivanjem šaka

Jasno, kao roditelj već si nabavio/nabavila savršene četkice za bojenje, međutim, tvoj pretškolac naprosto obožava da, umesto da baš njih koristi, svoje ruke umače u boje. Bojenje svakako spada u klasične aktivnosti za trogodišnjake, a ovim igrama možeš da udahneš sasvim novu draž time što će mališan za izradu slika koristiti svoje prste, šake, pa čak i stopala. Otiscima prstiju mogu se napraviti latice cveća, šakama se postižu sjajni listovi, a otiscima stopala, uz spojene pete, ni manje ni više nego peraja riba i morskih sirena.

Svakako nastoj da izabereš one boje koje nisu toksične i samim tim su bezbedne za klince (a mogu se pronaći i jestive boje koje su naprosto savršene za sasvim malu decu).

2. Špageti koji bude čula

Mnoge od najboljih igara za trogodišnjake kojima se pravi nered po kući podrazumevaju poigravanje čulima tokom igre, i to naročito čula dodira. Skuvaj odeđenu količinu špageta sve dok ne budu dovoljno mekane, a zatim ih prelij s malo ulja tako da budu i vrlo klizave. Tvoj živahni trogodišnji mališan potpuno će uživati da ih ručicama sasvim brzo dodiruje, prevrće i mulja. Unesi i dodatnu zabavu time što ćeš špagetama dodati i neke jestive boje tako da nastanu špagete u nijansama duginih boja. I neka ti ne bude teško da nabaviš neku veliku i izdržljivu plastičnu posudu za ove igre i aktivnosti za trogodišnjake kojima se po kući pravi nered. Uloženo se na kraju isplati 

3. Ledene igre za trogodišnjake

Kad te hladno vreme sprečava da s klincem izađeš napolje, pa tragaš za nekim kućnim aktivnostima sa trogodišnjacima, znaj da nešto od tih ledenih temperatura koje vladaju napolju možeš kroz ove ledene igre da uneseš i u sopstveni dom. Imaj na umu da su za njih potrebne i prethodne pripreme – neku manju posudu napuni vodom, a zatim u nju ubaci igračku po izboru (igračke dinosaurusi iz ledenog doba posebno su dobar izbor), pa sve to smesti u komoru za smrzavanje u frižideru. Tvoj radoznali trogodišnjak će dobiti prvoklasnu zabavu pokušavajući da na sve načine izbavi ledom okovanog dinosaurusa.

4. Želatin u duginim bojama

Od tvrdog leda bacamo se u letu na sasvim mekani želatin, rastegljivu teksturu kao stvorenu za malene istraživačke ruke (i stopala). Ako tražiš baš one zabavne igre za trogodišnjake u kojima ti nije problem da igračka na kraju bude i pojedena, onda je ova igra upravo za tebe. Napravi i nalij želatin u najrazličitije posude, od onih za pravljenje kockica leda, pa sve do kalupa za oblikovanje želatina i posudica za igre u pesku. Od ovako dobijenih smesa želatina klinci mogu da prave razne stvari, da kroz njih provlače svoje plastične igračke i da paralelno jedu želatin. I ovde, kao i u ledenoj igri, u želatinu možeš da sakriješ i neke malene igračke. Igranje želatinom jedna je od najpopularnijih aktivnosti za trogodišnjake koji naprosto obožavaju da rukama brljave i razmazuju stvari.

5. Hokej s klupkom vunice

Ako bi tvoj živahni mališan radije da napolju šutira loptu, ali vam oboma vreme nije naklonjeno, zašto ne biste isprobali i neke sportske aktivnosti sa trogodišnjacima u zatvorenom prostoru, kao što je, recimo, hokej s klupkom vunice. Brojne od igara koje možeš da igraš sa trogodišnjacima, a koje donose najveće zadovoljstvo, podrazumevaju mnogo kreativnosti i gotovo nikakve izdatke. Za ovu konkretno, potrebno je nekoliko loptica smotanih od vunice i nešto što će podsećati na palicu za hokej (može da posluži i kartonska tuba od kuhinjskih ubrusa). I onda igra može da počne: neka tom svojom „palicom” klinac vunene loptice ubacuje u „gol”.

I kad dođe čas da se ceo taj kroz zabavu napravljeni nered napokon i sredi, eto i sjajne prilike da svoje mališane naučiš kako da pomognu u pospremanju kuće.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

6 zabavnih vaspitnih igara za dvogodišnjake

Ako tražiš igre koje možeš da igraš sa dvogodišnjacima, na pravom si mestu. Pogledaj ovih šest predloga zabavnih vaspitnih igara i zabava već ovog časa može da počne.

Igre Za Dvogodišnjake

2 visprene i živahne igre za decu od četiri godine

Tražiš nove načine da zabaviš svoje živahno četvorogodišnje dete? Isprobaj ove zabavne rukotvorine za četvorogodišnjake koje nakon što se izrade postaju vrlo zabavne igračke.

Igre Za Cetvorogodisnjake

Aktivnosti s bebama: predlozi igara za uzrast do godinu dana

Tragaš za onim aktivnostima koje možeš da obavljaš s bebom? Klikni ovde i otvori spisak aktivnosti s bebama, prema njihovom uzrastu, u kojima može da učestvuje čitava porodica.

Aktivnosti Za Bebe

Mudre i visprene aktivnosti za petogodišnjake

Kroz ova dva uputstva saznaj kako da napraviš dvogled i ručni sat od predmeta koji se već nalaze u domaćinstvu.

Aktivnosti Za Petogodišnjake

Predlozi slikarskih aktivnosti za decu svih uzrasta kroz upotrebu najrazličitijih sasvim jednostavnih materijala

Nezavisno od dečjeg uzrasta, slikanje za decu predstavlja aktivnost koja se uvek dočeka s oduševljenjem. Ali kako je započeti? Potraži nadahnuće u našim predlozima slikarskih aktivnosti za decu svih

Pictura pentru copii

5 zabavnih porodičnih društvenih igara za sve prilike

Ove zabavne porodične igre prikladne su za svaku priliku, od Noći veštica, preko Božića, pa sve do običnog nedeljnog popodneva. Klikni ovde i otkrij 5 porodičnih igara za igranje kod kuće.

Zabavne Porodične Igre