Mudre i visprene aktivnosti za petogodišnjake

Aktivnosti Za Petogodišnjake

Izrazito zabavna, ali istovremeno i donekle vaspitna, ova dva predloga prepredenog korišćenja kartonskih tuba od toaletnog papira i kutija od papirnih naramica savršen su način razonode za bilo koje petogodišnje dete po kišnom danu. Sledi naša uputstva u nastavku za ove dve aktivnosti za petogodišnjake i tvoji klinci će uskoro s ponosom koristiti svoj novi dvogled i govoriti tačno vreme sa svog ručnog časovnika.

Uz malu pomoć odrasle osobe, čak i nešto mlađa deca moći će da uzmu učešće u ovim umetničkim aktivnostima i rukotvorinama za petogodišnjake. Ako tragaš za aktivnostima za decu od 3 do 5 godina (kojima i nešto mlađa braća i sestre mogu lepo da se pridruže), znaj da si na pravom mestu.

Predlažemo da se neko od odraslih pozabavi sečenjem makazama, a deci treba prepustiti bojenje i sklapanje u ovim sasvim bezbednim i zabavnim aktivnostima za petogodišnjake.

Aktivnosti-za-petogodisnjake-dvogled | Aktivnosti-za-petogodišnjake-rucni-sat

Rukotvorine za petogodišnjake: dvogled za posmatranje ptica

Sakupi nekoliko kartonskih tuba od toalet papira Zewa, nekoliko tempera i malo vunice i za tili čas možeš da napraviš ovaj zamišljeni dvogled za posmatranje ptica u dvorištu ili parku. Ova vrsta rukotvorina za petogodišnjake kao stvorena je za zaljubljenike u prirodu!

Vreme potrebno za rad: oko 1,5 sat

Šta je potrebno

 • 2 kartonske tube od toalet papira Zewa
 • kuhinjski ubrusi Zewa
 • plava tempera
 • četkica za bojenje
 • lepak
 • bojice
 • raznobojna vunica
 • makaze
 • šilo
 1. aktivnosti za petogodisnjake dvogled 01Na samom početku, svaku od kartonskih tuba oboj plavom bojom. Ostavi ih da se neko vreme prosuše, a zatim preko njih, po potrebi, nanesi i drugi sloj boje.
 2. aktivnosti za petogodisnjake dvogled 02U međuvremenu, uzmi nekoliko komada kuhinjskih ubrusa, pa klince zaduži da ih oboje raznim bojicama (i ne brini, ubrusi Zewa dovoljno su snažni da podnesu i najžustrije tehnike bojenja.
 3. aktivnosti za petogodisnjake dvogled 03Sa obojenih kuhinjskih ubrusa izreži kvadratiće, pa ih zalepi preko obojenih kartonskih tuba.
 4. aktivnosti za petogodisnjake dvogled 04Postavi kartonske tube jednu pored druge. Iseci nekoliko niti raznobojne vunice, pa ove niti obmotaj po sredini kartonskih tuba, tako da kartonske tube međusobno čvrsto povežeš. Suvišne krajeve niti vune opseci makazama da sve izgleda uredno i baš kako treba.
 5. aktivnosti za petogodisnjake dvogled 05Sa spoljne bočne strane na gornjem delu svake od tuba šilom izbuši rupicu. Kroz ove rupice provuci nešto veću nit vune, pa njene krajeve sa unutrašnje strane tuba priveži u čvor. I eto kaiša za dvogled.

Petogodišnjaci su u pravom uzrastu da već počnu da uče nove stvari o održavanju čistoće tokom rada. Neka im pri ruci budu snažni i upijajući kuhinjski ubrusi, kao što su Zewa, tako da svaku mrlju od boje i lepka mogu da obrišu s radne površine i pre nego što se osuši.

Kako da napraviš ručni sat od kartonske tube iskorišćenog toalet papira

U potrazi si za aktivnostima koje možeš da obavljaš s petogodišnjacima i to za onim koje su istovremeno i obrazovnog karaktera? Uz ovu zabavnu rukotvorinu koju mogu da naprave po kišnom danu korišćenjem samo kartonske tube od toalet papira Zewa i kartona prazne kutije od papirnih maramica Zewa, pomozi svojim mališanima da nauče da govore tačno vreme.

Vreme potrebno za rad: oko 2 sata

Šta je potrebno

 • kartonska tuba od toalet papira Zewa
 • kartonska kutija od papirnih maramica Zewa
 • kuhinjski ubrusi Zewa
 • bojice
 • vodene boje ili tempere
 • makaze
 • lepak
 • mali, kružni predmet, kao što je kotur za namotavanje konca
 • olovka
 • crni flomaster
 • šilo
 • kopča
 1. aktivnosti za petogodis njake rucni sat 01Prvo je potrebno da napraviš kaiš za ručni sat. Makazama po dužini pažljivo iseci kartonsku tubu od toalet papira, a zatim je blago otvori. Zatim sa nje izmeri delove širine od 3 cm i nekoliko njih iseci. Jedan od ovih delova zadrži za ovu priliku, a ostale stavi u stranu ako naknadno poželiš da napraviš još ručnih satova.
 2. aktivnosti za petogodis njake rucni sat 02Kartonski kaiš oboj i ostavi ga da se prosuši. Po potrebi možeš da ga obojiš još jednim slojem boje.
 3. aktivnosti za petogodis njake rucni sat 03U međuvremenu, uzmi nekoliko komada kuhinjskih ubrusa, pa klince zaduži da ih oboje raznim bojicama (ili flomasterima).
 4. aktivnosti za petogodis njake rucni sat 04Kad se boja prosuši, sa obojenih kuhinjskih ubruse iseci sasvim male kružnice. Ove raznobojne kružnice zalepi lepkom po celoj površini kartonskog kaiša za ručni sat.
 5. aktivnosti za petogodis njake rucni sat 05U nastavku pravimo lice sata. Za početak, iseci, otvori i spoljšti kartonsku kutiju od papirnih maramica. Neka ti neki kružni oblik (mi smo koristili kotur za namotavanje konca) prečnika od 4 cm posluži kao model za iscrtavanje kružnice na kartonu. Da napraviš kazaljke, sa kartona izreži dva manje tračice, pri čemu jedna treba da bude nešto veća od druge, a zatim ih na vrhovima makazama zaseci tako da budu šiljatog oblika.
 6. aktivnosti za petogodis njake rucni sat 06Lice sata oboj belom bojom, a kazaljke žutom, pa sve ostavi da se dobro prosuši. Na kružnici časovnika crnim flomasterom upiši brojeve od 1 do 12.
 7. aktivnosti za petogodis njake rucni sat 07Po sredini lica sata i na donjim krajevima kazaljki pažljivo šilom izbuši rupice, a onda lice sata i kazalje međusobno učvrsti kopčom. Ovo je deo posla rezervisan samo za odrasle , a šilo treba držati podalje od dece, budući da njime mogu da se povrede. Na delu kopče na zadnjem delu sata nalepi selotejp ili neku nalepnicu tako da metalni deo ne žulja zglob dečje ruke.
 8. aktivnosti za petogodis njake rucni sat 08I na samom kraju, zalepi lice sata preko kaišića za sat, pa sve zajedno ostavi da se ponovo prosuši.

Sad kad znaš kako izgledaju ove dve visprene aktivnosti za petogodišnjake, zavrni rukave i s klincima prioni na posao da, po kišovitom danu, zabavno i korisno provedete vreme. Po obavljenom poslu, počistite zajedno sav nered za sobom, a onda proverite kako vaše nove obrazovne igračke funkcionišu.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

2 visprene i živahne igre za decu od četiri godine

Tražiš nove načine da zabaviš svoje živahno četvorogodišnje dete? Isprobaj ove zabavne rukotvorine za četvorogodišnjake koje nakon što se izrade postaju vrlo zabavne igračke.

Igre Za Cetvorogodisnjake

Aktivnosti s bebama: predlozi igara za uzrast do godinu dana

Tragaš za onim aktivnostima koje možeš da obavljaš s bebom? Klikni ovde i otvori spisak aktivnosti s bebama, prema njihovom uzrastu, u kojima može da učestvuje čitava porodica.

Aktivnosti Za Bebe

5 igara i aktivnosti za živahne trogodišnjake kojima se previ nered

Nakon ovih igara za trogodišnjake, uz ogromnu zabavu, možda nastane i malo nereda u kući. Srećom sve se lako dovede u red! Klikni ovde!

Igre Za Trogodišnjake

6 zabavnih vaspitnih igara za dvogodišnjake

Ako tražiš igre koje možeš da igraš sa dvogodišnjacima, na pravom si mestu. Pogledaj ovih šest predloga zabavnih vaspitnih igara i zabava već ovog časa može da počne.

Igre Za Dvogodišnjake

Predlozi slikarskih aktivnosti za decu svih uzrasta kroz upotrebu najrazličitijih sasvim jednostavnih materijala

Nezavisno od dečjeg uzrasta, slikanje za decu predstavlja aktivnost koja se uvek dočeka s oduševljenjem. Ali kako je započeti? Potraži nadahnuće u našim predlozima slikarskih aktivnosti za decu svih

Pictura pentru copii

5 zabavnih porodičnih društvenih igara za sve prilike

Ove zabavne porodične igre prikladne su za svaku priliku, od Noći veštica, preko Božića, pa sve do običnog nedeljnog popodneva. Klikni ovde i otkrij 5 porodičnih igara za igranje kod kuće.

Zabavne Porodične Igre