Aktivnosti s bebama: predlozi igara za uzrast do godinu dana

Aktivnosti Za Bebe

Bebe možda baš i nisu najbolje društvo za igranje žmurki (čak i uz najveće podsticanje koje dolazi od njihove starije braće i sestara), međutim, igre s bebama mogu biti podjednako zabavne. Osmesi i kitotanje kojim ti uzvraćaju dovoljni su da pokažu da aktivnosti s bebom deluju vrlo podsticajno na nju samu pružajući joj veliko zadovoljstvo – a time je i mama i tatama srce ispunjeno.

Bilo da je reč o nežnim igrama sa tek rođenim bebama ili o igrama s bebama kojima se pravi dar-mar, i koje su sve češće kako se one bliže svom prvom rođendanu, u ovom vodiču dajemo nekoliko predloga igara s bebama koje su dovoljno maštovite i vaspitne, pa u njima može da uživa i zabavlja se cela porodica.

Ne sekiraj se ako stvari malo izmaknu kontroli i napravi se dar-mar, sve to je deo zabave. Samo neka ti pri ruci bude nekoliko izrazito mekanih maramica za lice, kao što su Zewa, tako da možeš da upiješ i obrišeš sav nered nastao prolivanjem i lepljive prste.

Aktivnosti koje možeš da obavljaš s bebom u prva 4 meseca

Sasvim male bebe gotovo sigurno ne mogu same da sede, tako da svi ovi predlozi aktivnosti s bebama u prva četiri meseca njihovog života mogu da se realizuju tako što beba leži ili je ti držiš u naručju.

Pusti neku muziku koja ima nežnu melodiju, ali naglašen ritam, pa uzmi bebu u svoje naručje i lagano je pomeraj u ritmu muzike. Uključi i stariju braću i sestre u aktivnosti s bebom, pa iskoristi vreme dok muzika svira da i sa njima odigraš muzičke stolice na ispadanje.

Privuci pažnju svoje bebe time što ćeš joj pokazati neku igračku živahnih boja (ili neki drugi predmet koji je bezbedan za bebe). Polako i nežno pomeraj igračku ispred njenog lica i podstakni je da igračku prati pogledom.

Kotrljanje igračke. Uzmi neku oblu igračku i nežno je zarolaj oko bebe dok ona leži na prostirci za bebe. Bebe obožavaju da ovo posmatraju, a ako je tvoja beba već počela da razvija koordinaciju pokreta ruku i očiju, sve vreme će nastojati da dosegne tu igračku i igra se s njom.

Aktivnosti s bebama u uzrastu od 4 do 6 meseci

Sve je u pokretu. U ovom važnom periodu kad bebe uče da sede i samostalno se pomeraju, od suštinskog značaja su predlozi aktivnosti s bebama koji se zasnivaju na pokretu. U fazi priprema za puzanje, postavi bebu da legne licem na ćebence i lagano i nežno pomeraj to ćebence po prostoriji. Ovoj igri pridodaj i neke šašave zvuke kako bi privukao/privukla njenu pažnju, a igru istovremeno učinio/učinila zabavnom i starijoj braći i sestrama.

U ovom uzrastu i komunikacija je bitna … Pevanjem se lako podstiče mozak sasvim male dece, zato otpevaj neke dečje pesmice i podstakni svoju bebu da te imitira. Isprobaj piskutave glasove i razne izraze na licu da ustanoviš na šta beba najbolje reaguje. Ako tokom ovakvih aktivnosti s bebama tvoja beba „progovori”, postaraj se da i ti na to uzvatiš odgovorom, ne bi li „komunikacija” tekla u oba smera.

Reci u-ja. U-ja je jedna od najpopularnijih igara s bebama i to s razlogom. Ne samo da je dovoljno zabavna da u njoj učestvuje cela porodica, već i stoga što njome podučavaš svoju još uvek sasvim malu bebu tome da stvari (ili ljudi) nastavljaju da postoje čak i onda ako su delimično sakriveni. Dostizanje znanja o postojanosti predmeta predstavlja ključni događaj u razvoju beba i upravo je ovaj uzrast savršena prilika da s bebom poradiš na tome.

Igre s bebama: u uzrastu od 7 do 12 meseci

Podstakni zapažanje prostora. Predlozi igara s bebama koji podrazumevaju zapažanje prostora savršen su izbor u ovom uzrastu. Pronađi neki četvrtasti predmet s dugačkim i uzanim otvorom (kao što je, recimo, prazna kutija papirnih maramica Zewa). Ubaci nekoliko igračkica u ovu kutiju koje su nešto manje od samog otvora na kutiji, pa poduči svog mališana kako da ove predmete ubaci unutra, a zatim ih odatle i izvadi.

Malo brljavljenja tokom jela. Tvoja beba počinje da jede čvrstu hranu i eto prilike da se ona zabavi time što će se za stolom napraviti pravi dar-mar? Igre s bebama kojima se pravi dar-mar treba da budu rezervisane samo za jelo i hranu jer time bebe uspostavljaju pozitivan odnos prema hranljivim namirnicama. Dopusti svojoj bebi da među prstima gnječi mekanu hranu (kao što su, recimo, banane) dok pokušava da je ubaci u svoja usta.

Sve pomenute igre s bebama doprinose razvoju vrlo važnih veština, kao što su slušanje, opažanje prostora i jačanje motoričkih veština. No, pored svega toga, one pomažu i da se beba nauči zabavi i da ostatak porodice uspostavi vezu sa svojim novim članom.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili