Aktivnosti s bebama: predlozi igara za uzrast do godinu dana

Aktivnosti Za Bebe

Bebe možda baš i nisu najbolje društvo za igranje žmurki (čak i uz najveće podsticanje koje dolazi od njihove starije braće i sestara), međutim, igre s bebama mogu biti podjednako zabavne. Osmesi i kitotanje kojim ti uzvraćaju dovoljni su da pokažu da aktivnosti s bebom deluju vrlo podsticajno na nju samu pružajući joj veliko zadovoljstvo – a time je i mama i tatama srce ispunjeno.

Bilo da je reč o nežnim igrama sa tek rođenim bebama ili o igrama s bebama kojima se pravi dar-mar, i koje su sve češće kako se one bliže svom prvom rođendanu, u ovom vodiču dajemo nekoliko predloga igara s bebama koje su dovoljno maštovite i vaspitne, pa u njima može da uživa i zabavlja se cela porodica.

Ne sekiraj se ako stvari malo izmaknu kontroli i napravi se dar-mar, sve to je deo zabave. Samo neka ti pri ruci bude nekoliko izrazito mekanih maramica za lice, kao što su Zewa, tako da možeš da upiješ i obrišeš sav nered nastao prolivanjem i lepljive prste.

Aktivnosti koje možeš da obavljaš s bebom u prva 4 meseca

Sasvim male bebe gotovo sigurno ne mogu same da sede, tako da svi ovi predlozi aktivnosti s bebama u prva četiri meseca njihovog života mogu da se realizuju tako što beba leži ili je ti držiš u naručju.

Pusti neku muziku koja ima nežnu melodiju, ali naglašen ritam, pa uzmi bebu u svoje naručje i lagano je pomeraj u ritmu muzike. Uključi i stariju braću i sestre u aktivnosti s bebom, pa iskoristi vreme dok muzika svira da i sa njima odigraš muzičke stolice na ispadanje.

Privuci pažnju svoje bebe time što ćeš joj pokazati neku igračku živahnih boja (ili neki drugi predmet koji je bezbedan za bebe). Polako i nežno pomeraj igračku ispred njenog lica i podstakni je da igračku prati pogledom.

Kotrljanje igračke. Uzmi neku oblu igračku i nežno je zarolaj oko bebe dok ona leži na prostirci za bebe. Bebe obožavaju da ovo posmatraju, a ako je tvoja beba već počela da razvija koordinaciju pokreta ruku i očiju, sve vreme će nastojati da dosegne tu igračku i igra se s njom.

Aktivnosti s bebama u uzrastu od 4 do 6 meseci

Sve je u pokretu. U ovom važnom periodu kad bebe uče da sede i samostalno se pomeraju, od suštinskog značaja su predlozi aktivnosti s bebama koji se zasnivaju na pokretu. U fazi priprema za puzanje, postavi bebu da legne licem na ćebence i lagano i nežno pomeraj to ćebence po prostoriji. Ovoj igri pridodaj i neke šašave zvuke kako bi privukao/privukla njenu pažnju, a igru istovremeno učinio/učinila zabavnom i starijoj braći i sestrama.

U ovom uzrastu i komunikacija je bitna … Pevanjem se lako podstiče mozak sasvim male dece, zato otpevaj neke dečje pesmice i podstakni svoju bebu da te imitira. Isprobaj piskutave glasove i razne izraze na licu da ustanoviš na šta beba najbolje reaguje. Ako tokom ovakvih aktivnosti s bebama tvoja beba „progovori”, postaraj se da i ti na to uzvatiš odgovorom, ne bi li „komunikacija” tekla u oba smera.

Reci u-ja. U-ja je jedna od najpopularnijih igara s bebama i to s razlogom. Ne samo da je dovoljno zabavna da u njoj učestvuje cela porodica, već i stoga što njome podučavaš svoju još uvek sasvim malu bebu tome da stvari (ili ljudi) nastavljaju da postoje čak i onda ako su delimično sakriveni. Dostizanje znanja o postojanosti predmeta predstavlja ključni događaj u razvoju beba i upravo je ovaj uzrast savršena prilika da s bebom poradiš na tome.

Igre s bebama: u uzrastu od 7 do 12 meseci

Podstakni zapažanje prostora. Predlozi igara s bebama koji podrazumevaju zapažanje prostora savršen su izbor u ovom uzrastu. Pronađi neki četvrtasti predmet s dugačkim i uzanim otvorom (kao što je, recimo, prazna kutija papirnih maramica Zewa). Ubaci nekoliko igračkica u ovu kutiju koje su nešto manje od samog otvora na kutiji, pa poduči svog mališana kako da ove predmete ubaci unutra, a zatim ih odatle i izvadi.

Malo brljavljenja tokom jela. Tvoja beba počinje da jede čvrstu hranu i eto prilike da se ona zabavi time što će se za stolom napraviti pravi dar-mar? Igre s bebama kojima se pravi dar-mar treba da budu rezervisane samo za jelo i hranu jer time bebe uspostavljaju pozitivan odnos prema hranljivim namirnicama. Dopusti svojoj bebi da među prstima gnječi mekanu hranu (kao što su, recimo, banane) dok pokušava da je ubaci u svoja usta.

Sve pomenute igre s bebama doprinose razvoju vrlo važnih veština, kao što su slušanje, opažanje prostora i jačanje motoričkih veština. No, pored svega toga, one pomažu i da se beba nauči zabavi i da ostatak porodice uspostavi vezu sa svojim novim članom.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

6 zabavnih vaspitnih igara za dvogodišnjake

Ako tražiš igre koje možeš da igraš sa dvogodišnjacima, na pravom si mestu. Pogledaj ovih šest predloga zabavnih vaspitnih igara i zabava već ovog časa može da počne.

Igre Za Dvogodišnjake

5 zabavnih porodičnih društvenih igara za sve prilike

Ove zabavne porodične igre prikladne su za svaku priliku, od Noći veštica, preko Božića, pa sve do običnog nedeljnog popodneva. Klikni ovde i otkrij 5 porodičnih igara za igranje kod kuće.

Zabavne Porodične Igre

Predlozi slikarskih aktivnosti za decu svih uzrasta kroz upotrebu najrazličitijih sasvim jednostavnih materijala

Nezavisno od dečjeg uzrasta, slikanje za decu predstavlja aktivnost koja se uvek dočeka s oduševljenjem. Ali kako je započeti? Potraži nadahnuće u našim predlozima slikarskih aktivnosti za decu svih

Pictura pentru copii

2 visprene i živahne igre za decu od četiri godine

Tražiš nove načine da zabaviš svoje živahno četvorogodišnje dete? Isprobaj ove zabavne rukotvorine za četvorogodišnjake koje nakon što se izrade postaju vrlo zabavne igračke.

Igre Za Cetvorogodisnjake

Mudre i visprene aktivnosti za petogodišnjake

Kroz ova dva uputstva saznaj kako da napraviš dvogled i ručni sat od predmeta koji se već nalaze u domaćinstvu.

Aktivnosti Za Petogodišnjake

5 igara i aktivnosti za živahne trogodišnjake kojima se previ nered

Nakon ovih igara za trogodišnjake, uz ogromnu zabavu, možda nastane i malo nereda u kući. Srećom sve se lako dovede u red! Klikni ovde!

Igre Za Trogodišnjake