Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?

Vreme navikavanja na nošu je uzbudljiv period u životu svakog deteta: mališani tada čine krupan korak u pravcu sopstvene samostalnosti, dok roditelji sve manje vremena provode menjajući pelene (juuuupi!). Međutim, samo saznanje o tome u kom uzrastu dete navikavati na nošu može biti donekle složeno, najvećim delom zbog činjenice da sva deca međusobno nisu ista. Srtpljenje u tom procesu igra ključnu ulogu, pa, ipak, postoji nekoliko načina da se u životu tvog mališana ipak odredi najbolji uzrast za navikavanje na nošu.

U kom uzrastu treba započeti navikavanje na nošu?

Ovo pitanje smo postavili svakoj mami i svakom tati s kojima smo ikad razgovarali. I naravno da postoji gotovo čudesan odgovor? Prava istina je da ne postoji „dobar” uzrast za navikavanje na nošu, budući da se sva deca međusobno razlikuju. Onaj uzrast za navikavanje na nošu koji je imao smisla kod klinaca tvojih prijatelja, tvog brata ili sestre, neće nužno biti onaj pravi i kad je reč o tvom sopstvenom detetu. Najbolji uzrast za navikavanje na nošu zavisiće od samog deteta i od činjenice kad je ono spremno na to. I upamti: svaki uzrast u kome će se to dogoditi jeste onaj pravi – jer i ti kao roditelj i tvoje dete sa sigurnošću stižete na ovaj cilj.

Prosečan uzrast za navikavanje na nošu

Iako je prosečan uzrast za navikavanje na nošu stvar kojom se ne vredi previše zamarati, uobičajeno to jeste životna dob između 18 meseci i tri godine u slučaju one dece koja su u emotivnom i fizičkom smislu potpuno zdrava.

Većina roditelja smatra da je „dobar” uzrast za navikavanje na nošu u životnoj dobi između druge i treće godine života. Razlog je taj što do druge godine detetovog života mišići koji kontrolišu bešiku i rektum nisu u potpunosti još uvek razvijeni. Ako i pokušate da dete mlađe od tog uzrasta navikavate na nošu, imajte na umu da ono u fizičkom smislu nije dovoljno razvijeno da kontroliše odvod mokraće iz bešike ili svoju stolicu.

Već je bilo nekoliko pokušaja, ali se ispostavilo da su u pitanju lažne uzbune. Važno je da ostaneš miran/mirna… i dete i ti konačno stižete do cilja. Neka ti pri ruci bude rolna izrazito upijajućih kuhinjskih ubrusa, kao što su Zewa , da njima obrišeš sve ono što su prozrokovale male nezgode.

Da li se uzrast za navikavanje na nošu razlikuje za dečake i za devojčice?

Devojčice su na ovaj korak obično spremne nekoliko meseci pre dečaka. Međutim, u odgovoru na pitanje: u kom uzrastu dete navikavati na nošu – dečaci u odnosu na devojčice , umesto da se pravi bilo kakva polna razlika, najbolje je sačekati sve dok dete ne ispolji znake svoje lične spremnosti.

Koji su to znaci na koje treba da motriš?

Obrati pažnju na sve one znake koji ti ukazuju na to da se tvoje dete bliži pravom uzrastu kad treba započeti navikavanje na nošu. Takvi znaci mogu da obuhvate sledeće:

  • činjenicu da ti dete govori kad mu je pelena mokra ili prljava;they tell you
  • svest deteta o tome da se sprema da piški ili kaki – možda se uzvrpolji ili ode na neko skrovito mesto;they know when theyre going
  • unapred ti govori da mora de ide u vece; ovo je i najbolji pokazatelj da je dete u sasvim dobrom uzrastu za navikavanje na nošu.they tell you in advance

Navikavanje na nošu jeste proces u koji može da se uključi i ostatak porodice. Zamoli stariju braću ili sestre da motre na ove znake i posavetuj ih da svog mlađeg brata ili sestru ohrabre u njegovim/njenim prvim pokušajima da koristi nošu.

Iščekivanje da dete dostigne uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu

U brojnim područjima svog života mališani najbolje uče time što oponašaju druge, tako da korišćenje toaleta možeš učiniti krajnje prirodnom stvari time što ćeš sasvim malom detetu dopustiti da posmatra tebe i ostale članove porodice dok to i sami radite. Time će mališan savladati postupak skidanja i oblačenja odeće, sedenja na šolji (noši), brisanja nakon nužde i puštanja vode.

I dok kao roditelj pokušavaš da dokučiš koji je to najbolji uzrast za navikavanje na nošu, postaraj da u svom domu imaš dovoljne količine toalet papira koji je dovoljno mekan, a opet snažan, baš kao što je Zewa . I ne zaboravi da nabaviš i vlažan toalet papir. Njegovi listići su sasvim nežni prema detinjoj koži, bezbedno se mogu baciti u klozetsku šolju, a obavljaju čišćenje poput vlažnih maramica za bebe – dakle, predstavljaju savršeno rešenje u procesu navikavanja na nošu !

 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Pitaš se da li je tvoje dete spremno za prelazak s noše na klozetsku šolju? Pročitaj sve ove korisne predloge za navikavanje na klozetsku šolju koje su sastavili naši stručnjaci.

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

Navikavanje na nošu može biti donekle složen proces, ali će izrazita roditeljska strpljivost i nekoliko caka na kraju doneti dobre rezultate. Na ovom mestu saznaj kako da decu navikneš na nošu!

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Želiš da doznaš koji je „najbolji uzrast” za navikavanje dečaka na nošu i u čemu se navikavanje dečaka na nošu razlikuje u odnosu na navikavanje kod devojčica? Pročitaj u nastavku naše najvažnije pred

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

5 korisnih predloga za noćno navikavanje na nošu i klozetsku šolju

Uz ovih 5 saveta na temu kako naviknuti dete da noću koristi nošu, tvoj mališan će potpuno suv dočekati jutro, a ti kao roditelj možeš konačno da odahneš od noćnog menjanja pelena. Klilni ovde.

5 korisnih predloga za noćno navikavanje na nošu i klozetsku šolju

6 zabavnih vaspitnih igara za dvogodišnjake

Ako tražiš igre koje možeš da igraš sa dvogodišnjacima, na pravom si mestu. Pogledaj ovih šest predloga zabavnih vaspitnih igara i zabava već ovog časa može da počne.

Igre Za Dvogodišnjake

Ključni događaji u razvoju bebe: Šta možeš da očekuješ?

Otkrij sve ono što te očekuje u prve dve godine života tvog mališana kroz ovaj vodič s pregledom ključnih događaja u razvoju bebe izložen po mesecima. Klikni ovde i saznaj sve o tome.

baby development