Ključni događaji u razvoju bebe: Šta možeš da očekuješ?

baby development

Naprosto je zadivljujuće kojom brzinom se bebe menjaju u svoje prve dve godine života. Od trenutka kad otvore svoje oči pa dok ne naprave prvi teturav korak, ključni događaji u razvoju novorođenčeta kao da se odvijaju neverovatnom brzinom, predstavljajući najuzbudljiviji period u životu njihovih tek stasalih majki i očeva.

Uz pregled svih ovih važnih ključnih događaja u razvoju bebe, prepusti se i u potpunosti uživaj u svakom od njih koji se ukazuje na tom putu. Imaj na umu da je ovo vodič koji je isključivo informativnog karaktera. Naime, sve bebe se međusobno razlikuju i mogu napredovati različitim tempom, a to je ono što ih čini tako posebnim.

1. mesec

Stepen razvoja bebe u prvih nekoliko sedmica njenog života naprosto je zapanjujuć. Nakon što navrši mesec dana, tvoja beba ima već u potpunosti razvijen sluh, a možda će biti u stanju i da svoju glavicu donekle drži uspravno. Svejedno, nastoj da je sve vreme dobro pridržavaš rukama.

2. mesec

Pripremi se za jedan od onih ključnih događaja u razvoju bebe koji naprosto rastapaju srce: prvi pravi osmeh svoje bebe. A uz ovakav emotivni razvoj neizbežno dolaze i suze, no, nema razloga ni za kakvu brigu – samo neka ti pri ruci budu izrazito mekane papirne maramice.

3. mesec

Kad je reč o njenim ručicama, tvoja beba u ovom uzrastu ispoljava potpuno nova interesovanja. Njeno čulo dodira sve je izraženije, pa će joj dodir kože na kožu prijati u istoj meri koliko prija i tebi. U ovom periodu svojoj bebi omogući da se igra igračkama različitih tekstura, a možeš i da se upišeš na kurs o masiranju beba.

4. mesec

Prevrtanje bebe jedan je od onih ključni događaja u razvoju bebe za koji postoji mogućnost da se dogodi u trećem, baš kao i u sedmom mesecu njenog života. U četvrtom mesecu svog života, bebe najveći deo vremena provode ležeći na leđima i ispoljavajući prve znakove mogućeg prevrtanja.

5. mesec

Od svih ključnih događaja u razvoju novorođenčeta detinje kikotanje jeste događaj koji roditeljima pruža najveće zadovoljstvo. U ovom periodu, osetićeš se kao najveći i najbolji komičar na svetu jer će se tvoje čedo neprekidno kikotati kakav god komičan izraz da napraviš na svom licu. A radiće i mnoštvo drugih stvari. Uživaj svim srcem u svakoj od njih: jer je to poslednja prilika u kojoj će tvoj mališan smatrati da su sve tvoje sasvim obične šale baš toliko smešne.

6. mesec

U prvoj polovini prve godine svog života mnoge bebe su već spremna da počnu da jedu čvrstu hranu. Stoga neka ti pri ruci uvek bude pakovanje vlažnih maramica Zewa kako bi u svakom trenutku i bebi i sebi mogao/mogla da obrišeš ruke i osvežiš ih. Zamoli i svoju stariju decu da ti pomognu u hranjenju bebe – mala deca naprosto obožavaju kad im se povere razna zaduženja, a time će se još i više zbližiti s novim članom porodice.

7. mesec

Na dijagramu ključnih događaja u razvoju bebe teško je označiti baš pravi trenutak za izbijanje tog prvog zubića, ali se u ovom periodu već mogu razaznati prvi nagoveštaji probijanja zubića. Sve to može biti propraćeno balavljenjem, crvenim obrazima, procurelim nosom, trljanjem desni ili glodanjem pesnica. Neka ti pakovanje maramica za lice Zewa Soft & Sensitive uvek bude pri ruci tako da sasvim nežno možeš da se pobrineš za sva ta balavljenja i procureli nosić.

8. mesec

U ovom uzrastu je moguće bacanje i hvatanje predmeta, što predstavlja vrlo zabavnu igru za tvoju bebu, a posebno u vreme obroka. Superupijajući kuhinjski ubrusi, kao što su Zewa, u ovom periodu, pa sve do navršene druge godine (a često i nakon toga!), postaju i ostaju tvoji najbolji prijatelji.

9. mesec

Sa devet meseci tvoja beba otkriva čitav jedan novi svet. Faze u razvoju bebe poprimaju onaj dah uzbudljivosti kad uz puzanje i „tumaranje po kući”, počinju da se propinju iz delove nameštaja, pridržavajući se za njega dok istražuju čega sve tu zanimljivog ima.

10 . mesec

Naš spisak ključnih događaja u razvoju bebe svakako ne bi bio potpun da na njemu nema i onih toliko važnih prvih izgovorenih reči. U periodu između 10. i 11. meseca najčešće je pravi trenutak da prisustvujemo i toj čaroliji.

11. mesec

I kako se tvoja beba bliži svom prvom rođendanu ona sve više počinje da ispoljava sopstvenu volju, upirući prstom na stvari koje želi (i odgurkujući sve ono što je ne zanima ). Ova želja za samostalnošću je pozitivan znak, a može se razrešiti time što bebama treba dozvoliti da načine jednostavan izbor između dve ponuđene stvari, kao što su recimo dve vrste voća.

12. mesec

Srećan prvi rođendan! Sa 12 meseci, bebe su najčešće u stanju da samostalno stoje, pri čemu je njihov rečnik bogatiji za još nekoliko novih reči. I to je pravi čas da se isprobaju neke maštovite igre za bebe kojima se pravi dar-mar po kući jer će im to pomoći da unaprede koordinaciju svojih pokreta i da razviju socijalne veštine.

13. mesec

Među svim ključnim događajima u razvoju novorođenčeta hodanje je jedan od najznačajnihih trenutaka. Prvi dečji korak u proseku najčešće nastupi negde u 13. mesecu života, međutim, to zaista ide od slučaja do slučaja, pa stoga previše ne zamaraj glavu time ako tvoj mališan pomalo kaska za drugom malom decom. Samo se potrudi da kad taj trenutak konačno i dođe cela porodica bude na okupu da bebi pružu veliku podršku. Ispraćena poklicima, beba će s velikim uzbuđenjem početi da istražuje tu svoju novostečenu veštinu.

14. mesec

Tvoja beba već ulazi u drugu godinu života i spremna je za sve one zabavne igre s tobom, kao što su kotrljanje lopte tamo-amo.

15. mesec

Onaj ključni trenutak u razvoju bebe vezan za izbijanje prvog zubića mogao bi da se ponovi u ovom periodu kad počnu da se probijaju i prvi kutnjaci.

16. mesec

U tvom idiličnom porodičnom životu pevanje dečjih pesmica postaje već svakodnevna vesela navika, čemu će se u nekom trenutku sasvim sigurno pridružiti i tvoja sad već prilično velika beba. Dečja potreba za ponavljanjem govori o tome da bebe već imaju izražen osećaj za onim što im je postalo omiljeno!

17. mesec

I kako deca u ovom uzrastu počinju da uviđaju razlike i sličnosti između predmeta koji ih okružuju, prepuštaju se uživanju u slaganju boja i oblika svojih igračaka (a vrlo verovatno isto važi i kad je reč o hrani). Neka ti pri ruci uvek budu vlažne maramice da njima obrišeš te malene lepljive prste i igračke.

U ovom uzrastu tvoja beba će biti potpuno očarana svim onim aktivnostima koje obavljaš po kući, pa ćete pratiti svuda u stopu i sve vreme oponašati. Zato nikad nije previše rano da počneš da je učiš pravilima dobre higijene, pa bebi zaokupi pažnju jednostavnim stvarima kao što je sortiranje veša – bebe obožavaju kad znaju da su u istom timu kao i njihove mame i tate.

18. mesec

Na dijagramu ključnih događaja u razvoju bebe 18. mesec je označen kao onaj trenutak kad će beba najverovatnije izgovoriti neku kraću rečenicu koristeći dvadesetak reči koje je dotad već usavršila.

19. mesec

Kad je reč o detaljima, pažnja tvog takoreći dvogodišnjaka već je dovoljno razvijena da počinje da uočava kad nešto nije kako treba. Iskoristi ovu priliku da svoju bebu podučiš tome kako da vrati igračke u kutiju kad više ne želi da se igra njima – što je dobro za bebin dalji razvoj, a još i bolje za tebe kao roditelja!

20. mesec

Uz pridržavanje za ručicu, skakanje po baricama na ulici postaje vrlo omiljen način razonode, a tokom šetnje po parkovima i u šumi, deca u ovom uzrastu naprosto obožavaju da borave na ramenima svojih roditelja. Da očistiš te isprljane i blatnjave dečje čizmice, neka ti već na ulaznim vratima od kuće pri ruci uvek budu izrazito upijajući papirni ubrusi.

21. mesec

Tvoj mališan u ovom uzrastu već polako počinje da se privikava na nošu. Pročitaj na ovom mestu kad i kako decu treba privikavati na nošu i ne zaboravi da se prema klincima na noši ophodiš kao da su na samom tronu – uz sasvim mekani toaletni papir, kao što je Zewa, i nekoliko vlažnih maramica koje se mogu bacati direktno u klozetsku šolju, a koje pružaju osećaj uzvišene čistoće.

Toaletni papir Zewa Deluxe jastučaste strukture daruje poseban osećaj udobnosti, pa privikavanje na nošu, umesto velike muke, za decu predstavlja pravo zadovoljstvo. Ne zaboravi da nakon njega koristiš i vlažni toalet papir koji se može bacati direktno u klozetsku šolju, a koji čisti i znatno bolje od običnog toalet papira.

22. mesec

U ovom uzrastu sve igre koje podrazumevaju bacanje i hvatanje postaju izrazito zabavne, pa će tvoj takoreći dvogodišnjak već početi da usavršava tehniku bacanja sasvim malene lopte iz ruke.

23. mesec

Kako se bliže svom drugom rođendanu, deca ovog uzrasta počinju da se sama oblače i svlače i sve su zainteresovanija za odeću koju nose. Napuni jednu kutiju raznim šašavim odevnim predmetima i modnim detaljima i podstakni svog mališana da se izrazi kroz odevanje, kakav god da je njegov modni ukus.

24. mesec

Naš spisak ključnih događaja u razvoju bebe završava se na ovom mestu nakon što tvoje dete proslavi svoj drugi rođendan – a to je trenutak kad deca počinju da iskazuju želju da se igraju i sa svojom starijom braćom i sestrama, a drugoj deci sve više dopuštaju da uđu u igru s njima.

Kad god i kako god da se događaju i odvijaju na ovoj dvogodišnjoj vremenskoj putanji, uživaj svim srcem u svim tim velikim događajima u odrastanju svog mališana.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Aktivnosti s bebama: predlozi igara za uzrast do godinu dana

Tragaš za onim aktivnostima koje možeš da obavljaš s bebom? Klikni ovde i otvori spisak aktivnosti s bebama, prema njihovom uzrastu, u kojima može da učestvuje čitava porodica.

Aktivnosti Za Bebe

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Pitaš se da li je tvoje dete spremno za prelazak s noše na klozetsku šolju? Pročitaj sve ove korisne predloge za navikavanje na klozetsku šolju koje su sastavili naši stručnjaci.

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

Navikavanje na nošu može biti donekle složen proces, ali će izrazita roditeljska strpljivost i nekoliko caka na kraju doneti dobre rezultate. Na ovom mestu saznaj kako da decu navikneš na nošu!

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

6 zabavnih vaspitnih igara za dvogodišnjake

Ako tražiš igre koje možeš da igraš sa dvogodišnjacima, na pravom si mestu. Pogledaj ovih šest predloga zabavnih vaspitnih igara i zabava već ovog časa može da počne.

Igre Za Dvogodišnjake

2 sasvim jednostavna recepta za mališane koji u sebi sadrže 5 ili manje sastojaka

U potrazi si za brzim i jednostavnim receptima koje deca sama mogu da naprave? Pročitaj u nastavku naša dva ilustrovana recepta u kojima ima pet ili manje sastojaka.

2 sasvim jednostavna recepta za mališane koji u sebi sadrže 5 ili manje sastojaka

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?

Postoji li uopšte „dobar” uzrast za navikavanje na nošu? Zewa daje odgovor na sva tvoja pitanja o tome kako da znaš kad je tvoje dete u pravom uzrastu kad treba započeti navikavanje na nošu.

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?