Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

S ponosom su usavršili korišćenje noše i već pokazuju prve znake da su možda spremni za svoj naredni korak: da koriste klozetsku šolju za odrasle. Za mališane (ili njihove mame i tate) proces navikavanja na klozetsku šolju ne mora proteći kao noćna mora. Kako bi sa svojim mališanom sa izrazitom lakoćom obavio/obavila ovaj prelazak, samo sledi ove korisne predloge za navikavanje na klozetsku šolju.

1. Kad je pravo vreme za navikavanje na klozetsku šolju: prvi znaci

Da li tvoj mališan svoju nošu koristi svakodnevno u isto vreme? Da li je u stanju da sam skine svoju odeću? Može li samostalno da hoda i da se sâm popne uz stepenište? Ovo su prvi znaci da je u fizičkom smislu tvoj mališan spreman da sa noše napravi krupan korak u pravcu klozetske šolje. Međutim, fizička spremnost tek je prvi deo: dostizanje odgova-rajućeg emotivnog stanja je nešto veći izazov.

2. Kako dete navikavati na klozetsku šolju korišćenjem dijagrama za navikavanje na klozetsku šolju koji uključuje i nagrade

Za dvogodišnu decu proces navikavanja na klozetsku šolju može biti prilično mukotrpan. Upravo su im zato podrška, ljubav i sve te nalepnice i nagrade neophodni da načine taj divovski korak u pravcu korišćenja klozetske šolje. I baš na tom mestu glavnu ulogu igra dijagram za navikavanje na klozetsku šolju. Nakon svakog uspešnog korišćenja klozetske šolje, daj im nalepnicu koju mogu da zalepe na svoj dijagram. I usmene pohvale su u stanju da učine pravo čudo: ako imaš i stariju decu, zamoli ih da ti priteknu u pomoć, pa neka svog mlađeg brata ili sestru pohvale uvek kad uspešno koristi klozetsku šolju.

3. Uvek sledi već ustanovljen postupak

Svoje dvogodišnje dete smesti na klozetsku šolju svakoga dana u isto vreme u koje obično kaki ili piški – na primer, nakon večere ili pre odlaska na spavanje. Čak i ako tom prilikom ne „obavi posao”, to će mu pomoći da uspostavi rutinu odlaska u toalet u pravom trenutku.

4. Pokaži mu postupak

U sprovođenju postupka kako da dete navikavaš na klozetsku šolju sve se svodi na davanje primera. Nauči svoju decu da je za početak potrebno da sednu na klozetsku šolju, a nakon toga im objasni i svaki korak ovog procesa: na koji način da skinu svoju odeću, kako da sed-nu na šolju, kako da se obrišu i za sobom puste vodu. Nakon što savladaju kako se kaki sedeći, dečacima proces kako da piške stojeći može da pokažu i stariji brat ili tata.

Nastoj da u kući imaš dovoljne zalihe sasvim mekanog toalet papira, kao što je Zewa. Posedujući odlike mekoće i dobrog upijanja, mališanima će boravak u toaletu učiniti veoma prijatnim. I neka se uz uobičajeni toalet papir uvek nađe i pakovanje vlažnog toalet papira, tako da od malena mališani mogu da se naviknu da nakon suvog koriste i vlažni toalet papir.

5. Za početak koristi dečje sedište za klozetsku šolju

Ova dečja sedišta obično su raznobojna, udobna i deluju zabavno – pa će ceo proces na-vikavanja na klozetsku šolju učiniti krajnje prijatnim iskustvom. A osim što detetu omogućavaju da se udobno smesti, dobra su i u jačanju dečjeg samopozdanja i kod navika-vanja dece da se nakon obavljene nužde uvek pusti voda.

6. Čitajte zajedno knjige na temu navikavanja na klozetsku šolju

Superjunak koji je najbolji u korišćenju klozetske šolje? Ima li ičeg zabavnijeg za tvog dvogodišnjaka? Na raspolaganju su mnogobrojne dečje knjige koje će mu proces odlaska u toalet učiniti pristupačnijim i manje zastrašujućim iskustvom, podstičući ga da se odvaži na taj značajan korak u svom odrastanju. Uz neke knjige se dobija i dijagram za navikavanje na klozetsku šolju u kompletu sa nalepnicama.

7. Nauči ga kako da bespoštedno ne troši toalet papir

I nakon što tvoj mališan ponosno zagospodari toaletnim tronom, za njega neće biti većeg iskušenja od beskrajnog igranja toalet papirom. Zato je to i pravi čas da ga naučiš koliko toa-let papira treba da koristi i zašto ne bi trebalo da razmota i potroši celu rolnu – njemu to možda jeste zabavno, ali mami i tati, svakako, nije. Pokaži mu kako da napravi drečavu kar-tonsku strelicu, pa je zajedno s natpisom 2 ili 3 komada postavite na zidu u visini rolne toa-let papira. Tako će znati da je dovoljno papira iskorišćeno – ovo je koristan predlog za na-vikavanje na klozetsku šolju koji se sasvim lako primenjuje u praksi!

Odgovor na pitanje kad je pravo vreme za navikavanje na klozetsku šolju u najvećoj meri zavisiće od samog deteta; prepusti mališanu da ide svojim tempom i zbog toga ne ispoljavaj nikakvu nervozu. U međuvremenu, u svakoj prilici ga ohrabruj i podstiči da se odluči na takav korak. I nakon što ga tvoj mališan na kraju uspešno i realizuje, ponos na njegovom licu neće biti ništa manji od tvog.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili