Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

S ponosom su usavršili korišćenje noše i već pokazuju prve znake da su možda spremni za svoj naredni korak: da koriste klozetsku šolju za odrasle. Za mališane (ili njihove mame i tate) proces navikavanja na klozetsku šolju ne mora proteći kao noćna mora. Kako bi sa svojim mališanom sa izrazitom lakoćom obavio/obavila ovaj prelazak, samo sledi ove korisne predloge za navikavanje na klozetsku šolju.

1. Kad je pravo vreme za navikavanje na klozetsku šolju: prvi znaci

Da li tvoj mališan svoju nošu koristi svakodnevno u isto vreme? Da li je u stanju da sam skine svoju odeću? Može li samostalno da hoda i da se sâm popne uz stepenište? Ovo su prvi znaci da je u fizičkom smislu tvoj mališan spreman da sa noše napravi krupan korak u pravcu klozetske šolje. Međutim, fizička spremnost tek je prvi deo: dostizanje odgova-rajućeg emotivnog stanja je nešto veći izazov.

2. Kako dete navikavati na klozetsku šolju korišćenjem dijagrama za navikavanje na klozetsku šolju koji uključuje i nagrade

Za dvogodišnu decu proces navikavanja na klozetsku šolju može biti prilično mukotrpan. Upravo su im zato podrška, ljubav i sve te nalepnice i nagrade neophodni da načine taj divovski korak u pravcu korišćenja klozetske šolje. I baš na tom mestu glavnu ulogu igra dijagram za navikavanje na klozetsku šolju. Nakon svakog uspešnog korišćenja klozetske šolje, daj im nalepnicu koju mogu da zalepe na svoj dijagram. I usmene pohvale su u stanju da učine pravo čudo: ako imaš i stariju decu, zamoli ih da ti priteknu u pomoć, pa neka svog mlađeg brata ili sestru pohvale uvek kad uspešno koristi klozetsku šolju.

3. Uvek sledi već ustanovljen postupak

Svoje dvogodišnje dete smesti na klozetsku šolju svakoga dana u isto vreme u koje obično kaki ili piški – na primer, nakon večere ili pre odlaska na spavanje. Čak i ako tom prilikom ne „obavi posao”, to će mu pomoći da uspostavi rutinu odlaska u toalet u pravom trenutku.

4. Pokaži mu postupak

U sprovođenju postupka kako da dete navikavaš na klozetsku šolju sve se svodi na davanje primera. Nauči svoju decu da je za početak potrebno da sednu na klozetsku šolju, a nakon toga im objasni i svaki korak ovog procesa: na koji način da skinu svoju odeću, kako da sed-nu na šolju, kako da se obrišu i za sobom puste vodu. Nakon što savladaju kako se kaki sedeći, dečacima proces kako da piške stojeći može da pokažu i stariji brat ili tata.

Nastoj da u kući imaš dovoljne zalihe sasvim mekanog toalet papira, kao što je Zewa. Posedujući odlike mekoće i dobrog upijanja, mališanima će boravak u toaletu učiniti veoma prijatnim. I neka se uz uobičajeni toalet papir uvek nađe i pakovanje vlažnog toalet papira, tako da od malena mališani mogu da se naviknu da nakon suvog koriste i vlažni toalet papir.

5. Za početak koristi dečje sedište za klozetsku šolju

Ova dečja sedišta obično su raznobojna, udobna i deluju zabavno – pa će ceo proces na-vikavanja na klozetsku šolju učiniti krajnje prijatnim iskustvom. A osim što detetu omogućavaju da se udobno smesti, dobra su i u jačanju dečjeg samopozdanja i kod navika-vanja dece da se nakon obavljene nužde uvek pusti voda.

6. Čitajte zajedno knjige na temu navikavanja na klozetsku šolju

Superjunak koji je najbolji u korišćenju klozetske šolje? Ima li ičeg zabavnijeg za tvog dvogodišnjaka? Na raspolaganju su mnogobrojne dečje knjige koje će mu proces odlaska u toalet učiniti pristupačnijim i manje zastrašujućim iskustvom, podstičući ga da se odvaži na taj značajan korak u svom odrastanju. Uz neke knjige se dobija i dijagram za navikavanje na klozetsku šolju u kompletu sa nalepnicama.

7. Nauči ga kako da bespoštedno ne troši toalet papir

I nakon što tvoj mališan ponosno zagospodari toaletnim tronom, za njega neće biti većeg iskušenja od beskrajnog igranja toalet papirom. Zato je to i pravi čas da ga naučiš koliko toa-let papira treba da koristi i zašto ne bi trebalo da razmota i potroši celu rolnu – njemu to možda jeste zabavno, ali mami i tati, svakako, nije. Pokaži mu kako da napravi drečavu kar-tonsku strelicu, pa je zajedno s natpisom 2 ili 3 komada postavite na zidu u visini rolne toa-let papira. Tako će znati da je dovoljno papira iskorišćeno – ovo je koristan predlog za na-vikavanje na klozetsku šolju koji se sasvim lako primenjuje u praksi!

Odgovor na pitanje kad je pravo vreme za navikavanje na klozetsku šolju u najvećoj meri zavisiće od samog deteta; prepusti mališanu da ide svojim tempom i zbog toga ne ispoljavaj nikakvu nervozu. U međuvremenu, u svakoj prilici ga ohrabruj i podstiči da se odluči na takav korak. I nakon što ga tvoj mališan na kraju uspešno i realizuje, ponos na njegovom licu neće biti ništa manji od tvog.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

Navikavanje na nošu može biti donekle složen proces, ali će izrazita roditeljska strpljivost i nekoliko caka na kraju doneti dobre rezultate. Na ovom mestu saznaj kako da decu navikneš na nošu!

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Želiš da doznaš koji je „najbolji uzrast” za navikavanje dečaka na nošu i u čemu se navikavanje dečaka na nošu razlikuje u odnosu na navikavanje kod devojčica? Pročitaj u nastavku naše najvažnije pred

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?

Postoji li uopšte „dobar” uzrast za navikavanje na nošu? Zewa daje odgovor na sva tvoja pitanja o tome kako da znaš kad je tvoje dete u pravom uzrastu kad treba započeti navikavanje na nošu.

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?

5 korisnih predloga za noćno navikavanje na nošu i klozetsku šolju

Uz ovih 5 saveta na temu kako naviknuti dete da noću koristi nošu, tvoj mališan će potpuno suv dočekati jutro, a ti kao roditelj možeš konačno da odahneš od noćnog menjanja pelena. Klilni ovde.

5 korisnih predloga za noćno navikavanje na nošu i klozetsku šolju

Kako da uspostaviš savršenu jutarnju rutinu za odlazak u školu

Da li tvoja jutarnja rutina za odlazak u školu uvek završava time što svi članovi porodice na kraju iz kuće izleću u poslednji čas? Pročitaj savete koje nudimo i saznaj kako da uspostaviš savršenu jut

Kako da uspostaviš savršenu jutarnju rutinu za odlazak u školu

6 pravila lične higijene za decu

Šta tvoja deca treba da znaju o ličnoj higijeni? Pročitaj u nastavku šest važnih predloga za dečju ličnu higijenu i kako tvoja deca kroz zabavu mogu da ih usvoje.

Lična Higijena