Kako da uspostaviš savršenu jutarnju rutinu za odlazak u školu

Kako da uspostaviš savršenu jutarnju rutinu za odlazak u školu

Užina, domaći zadatak, oprema za fizičko vaspitanje, sparene čarape… zaista nije ni čudo što je jutarnje spremanje dece za školu nekad pomalo haotično. Da svi izađu iz kuće na vreme i da pri tome ponesu sve što im je potrebno tog dana, ponekad zaista podseća na pravi pravcati maraton. Međutim, stvari ne moraju da funkcionišu toliko konfuzno. Uz malo prethodnog planiranja i nekoliko korisnih predloga, uspostavljanje sasvim dobre jutarnje rutine za decu mnogo je lakše nego što se isprva može i pretpostaviti.

Dobra jutarnja rutina za decu započinje već prethodno veče

Pakovanje rančeva, spremanje užine i završavanje svih domaćih zadataka prethodnog popodneva i večeri ne samo da će prepoloviti nepotrebnu jutarnju nervozu, već će se time mališani podstaći da pažljivo razmišljaju o svojim potrebama (umesto da u rančeve sve trpaju u poslednji čas), pa će time početi i da uočavaju važnost prethodnog planiranja. Ovim će se jutarnje spremanje dece za školu odvijati kao podmazano, pa se neće dogoditi da oprema za fizičko vaspitanje pogrešnog dana završi u rancu za školu, a ne u dane kad je to i potrebno.

Ako se deca dobro naspavaju, moći će znatno lakše da se probude za odlazak u školu, pa je zato veoma važno podsticati ih da u tačno određeno vreme odlaze na spavanje, pre svega kroz zamenu mobilnih telefona i tableta čitanjem knjige ili pričom za laku noć.

Ne zaboravi da svoje klince podsetiš da u školu ponesu svoje omiljene papirne maramice. Neka uz sebe uvek imaju pakovanje mekanih papirnih maramica Zewa koje će im pomoći u svakoj nepredviđenoj prilici.

Sačini ilustrovani dečji podsetnik za pakovanje stvari za školu

Kad je reč o mlađoj deci, svakodnevnu jutarnju rutinu za odlazak u školu učini zabavnom kroz izradu ilustrovanog dečjeg podsetnika. Neka on bude u obliku dijagrama na kome će, između ostalog, biti prikazana četkica za zube, što znači da svakog jutra pre odlaska u školu treba da operu svoje zube. A kad u potpunosti i s ponosom ovladaju ovom rutinom, svakako ih nagradi i pohvali za uložen trud.

Jednostavna priprema doručka i užine za školu

Gotovo je neverovatno koji deo jutarnje rutine za odlazak u školu odlazi upravo na pripremu doručka i užine za školu. Uštedi vreme time što ćete zajednički pripremiti doručak već prethodno veče, spravljanjem raznih pudinga ili zobenih pahuljica sa voćem. Ili još i bolje, u dane vikenda neka cela porodice učestvuje u pravljenju zdravih energetskih štanglica za doručak i užinu – one se sasvim lako pojedu za doručak, a mogu i da se ponesu u školu.

Neka uz dečju užinu uvek bude i po komad kuhinjskog ubrusa kao što je Zewa. On će upiti svu nepotrebnu vlagu iz pripremljenih sendviča, a njime će moći i da obrišu ruke nakon što u školi pojedu svoju užinu.

Važno je da podeliš obaveze oko spremanja za školu

Timski rad prilikom jutarnjeg spremanja dece za školu svu tu jutarnju gungulu lako može da pretvori u zaista lep ritual. Neka svako u porodici dobije poneko zaduženje: dok ti pripremaš doručak, tvoj bračni partner može da probudi decu, a starija braća i sestre onim mlađima mogu da pomognu da se obuku za školu.

Dopusti deci da izvuku pouke iz sopstvenih grešaka

Ako tvoja deca svakoga jutra zaboravljaju ponešto što im je za školu potrebno tog dana, uzdržavaj se od toga da ih svaki put na to podsećaš. Takav stav može biti kontraproduktivan. Umesto toga, pusti ih da sami uče iz svojih grešaka, jer će time postati znatno odgovorniji i manje zaboravni. Ponekad i manjim postiže znatno više!

Za pronalaženje svakodnevne jutarnja rutine za odlazak u školu i to one koja u jednoj porodice daje dobre rezultate ponekad je zaista potrebno i određeno vreme. Međutim, dobra prethodna priprema, timski rad i povremeno prepuštanje dece da sami uče na osnovu sopstvenih grešaka gotovo uvek će umnogome ublažiti jutarnji stres pred odlazak u školu.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Pitaš se da li je tvoje dete spremno za prelazak s noše na klozetsku šolju? Pročitaj sve ove korisne predloge za navikavanje na klozetsku šolju koje su sastavili naši stručnjaci.

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Šta bi dete trebalo da zna pred polazak u školu?

Potrebno ti je nadahnuće za uređenje dečje sobe? Zašto ne bi napravio/napravila našu urednu policu u obliku monstruma i kutiju za odlaganje stvari u obliku pčelinjeg saća. U nastavku pročitaj uputstva

Polazak U Školu

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

Navikavanje na nošu može biti donekle složen proces, ali će izrazita roditeljska strpljivost i nekoliko caka na kraju doneti dobre rezultate. Na ovom mestu saznaj kako da decu navikneš na nošu!

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

6 zabavnih vaspitnih igara za dvogodišnjake

Ako tražiš igre koje možeš da igraš sa dvogodišnjacima, na pravom si mestu. Pogledaj ovih šest predloga zabavnih vaspitnih igara i zabava već ovog časa može da počne.

Igre Za Dvogodišnjake

Ključni događaji u razvoju bebe: Šta možeš da očekuješ?

Otkrij sve ono što te očekuje u prve dve godine života tvog mališana kroz ovaj vodič s pregledom ključnih događaja u razvoju bebe izložen po mesecima. Klikni ovde i saznaj sve o tome.

baby development

2 sasvim jednostavna recepta za mališane koji u sebi sadrže 5 ili manje sastojaka

U potrazi si za brzim i jednostavnim receptima koje deca sama mogu da naprave? Pročitaj u nastavku naša dva ilustrovana recepta u kojima ima pet ili manje sastojaka.

2 sasvim jednostavna recepta za mališane koji u sebi sadrže 5 ili manje sastojaka