5 korisnih predloga za noćno navikavanje na nošu i klozetsku šolju

5 korisnih predloga za noćno navikavanje na nošu i klozetsku šolju

Nakon što tvoj mališan s ponosom usavrši korišćenje noše tokom dana, ubrzo će biti spreman i da se otarasi pelena tokom noći. Sasvim je uobičajeno da navikavanje na nošu tokom noći potraje i malo duže pre nego što na kraju pokaže dobre rezultate. Uz ovih 5 korisnih predloga na temu kako dete naviknuti da noću koristi nošu, mališani će ubzo biti suvi i tokom noći, pa mama i tata mogu da odahnu od noćnog menjanja pelena – jedno jupi za njih!

1. Sačekaj sve dok mališan ne bude spreman za noćno navikavanje na nošu

WAIT UNTIL THEYRE READY

Kao i u brojnim drugim aspektima dečjeg razvoja, sasvim malo dete će mnogo lakše prihvatiti večernje navikavanje na korišćenje klozetske šolje ako strpljivo sačekaš da i ono samo bude spremno na to. U nastavku navodimo nekoliko nepogrešivih znakova da je tvoj mališan u pravom uzrastu da započne svoje navikavanje na korišćenje klozetske šolje noću:

  • traži da mu noću više ne stavljaš pelene;
  • čim se probudi traži da ide u toalet;
  • donji deo njegove pidžame ostaje suv nekoliko noći za redom;
  • donji deo njegove pidžame ujutru je sasvim malo navlažen.

2. Obavi jednostavne pripreme pred navikavanje na nošu tokom noći

SIMPLE PREPARATIONS

Za uspešno noćno navikavanje na nošu vrlo je korisno preduzeti unapred nekoliko važnih koraka. Noćno navikavanje na nošu proteći će neuporedivo jednostavnije ako na vreme predvidiš neke moguće ili neželjene situacije. Za održavanje osećaja potpune suvoće tokom noći savetujemo da u delo sprovedeš neke od ovih predloga:

  • na dečji krevet postavi dušek koji je vodotporan;
  • ako je toalet previše udaljen od dečje sobe, pored detetovog kreveta stavi nošu;
  • da detetu olakšaš kretanje noću do toaleta, u njegovoj sobi ostavi upaljenu sasvim malu lampu ili mu na drugi način osvetli put do kupatila;
  • pred odlazak na spavanje, detetu uvedi naviku da prethodno odlazi u toalet;
  • zamoli ga da ujutru odmah po ustajanju iz kreveta prvo ode u toalet;
  • za svaki slučaj, neka ti pri ruci budu rezervna pidžama i posteljina.

3. Sve vreme razgovaraj sa svojim detetom

TALK IT THROUGH

U krajnje opuštenim razgovorima s detetom, sve vreme mu govori o svemu onome što je važno za početak noćnog navikavanja na nošu. Iz ugla deteta, noćni odlazak u toalet može delovati pomalo zastrašujuće, pa mu je stoga potrebna tvoja podrška i ohrabrenje. Osim toga, važno je i da razume zašto je potrebno da ustane iz kreveta kad noću mora da obavi nuždu i kako bi to zaista moglo da izgleda u stvarnosti. Sve vreme ga bodri, a neka ga u tome podrže i starija braća i sestre. Najbolji rezultat se postiže ugledanjem na starijeg brata ili sestru koji mu predstavljaju uzor.

Da li može da te probudi da mu pomogneš? Šta da uradi ako u mraku ne vidi gde je noša? Samo su neka od pitanje koje ti dete može postaviti. Nije na odmet ponoviti i sva ona pravila o higijeni koje ste savladali tokom dnevnog privikavanja na nošu, kao što su brisanje, puštanje vode i pranje ruku nakon obavljene nužde.

Neka dečji odlazak u toalet protekne u najvećoj mogućoj udobnosti korišćenjem mekanog toaletnog papira, kao što je Zewa, nakon kojeg mališan može da koristi vlažni toalet papir Zewa koji će doprineti i dodatnoj čistoći.

4. Odluči se za onaj pristup koji tebi baš najviše odgovara

DONT DRINK TOO MUCH WATER

Svaki roditelj ima neki svoj pristup pri navikavanju deteta na korišćenje klozetske šolje noću. Neki svoju decu i dok spavaju drže na noši , dok drugi ograničavaju unos napitaka neposredno pred detetov odlazak na počinak. Međutim, znajući da se svako dete u velikoj meri razlikuje, suština je u tome da se odlučiš za onaj pristup koji u tvojoj porodici daje najbolje rezultate. Uostalom, uvek možeš da isprobaš razne pristupe, pa da se na kraju odlučiš za onaj koji je i najdelotvorniji.

5. Smirenost i istrajnost

KEEP CALM

Pri noćnom navikavanju na nošu male nezgode su sasvim uobičajena stvar, čak i u onim slučajevima kad misliš da je tvoj mališan već sve u potpunosti savladao. Nema nikakvih razloga za brigu jer su ove nezgode sastavni deo procesa navikavanja. Važno je da se kao roditelj samo opustiš i da proces navikavanja prihvatiš smireno. Ako i tvoj maIišan vidi da od toga ne praviš veliki problem, stvari će se ubrzo odvijati u pravom smeru. Navikavanje na nošu tokom noći postaće još jedan uspešno savladan korak kome se svi kao porodica možete neizmerno radovati.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Pitaš se da li je tvoje dete spremno za prelazak s noše na klozetsku šolju? Pročitaj sve ove korisne predloge za navikavanje na klozetsku šolju koje su sastavili naši stručnjaci.

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Želiš da doznaš koji je „najbolji uzrast” za navikavanje dečaka na nošu i u čemu se navikavanje dečaka na nošu razlikuje u odnosu na navikavanje kod devojčica? Pročitaj u nastavku naše najvažnije pred

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

Navikavanje na nošu može biti donekle složen proces, ali će izrazita roditeljska strpljivost i nekoliko caka na kraju doneti dobre rezultate. Na ovom mestu saznaj kako da decu navikneš na nošu!

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?

Postoji li uopšte „dobar” uzrast za navikavanje na nošu? Zewa daje odgovor na sva tvoja pitanja o tome kako da znaš kad je tvoje dete u pravom uzrastu kad treba započeti navikavanje na nošu.

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?

6 pravila lične higijene za decu

Šta tvoja deca treba da znaju o ličnoj higijeni? Pročitaj u nastavku šest važnih predloga za dečju ličnu higijenu i kako tvoja deca kroz zabavu mogu da ih usvoje.

Lična Higijena

4 saveta za raspored dečijih obaveza

Pročitaj naše predloge o tome kako da napraviš dijagram obaveza za decu i besplatno preuzmi naš dijagram obaveza za decu koji može da se odštampa, a koji će ti pomoći da svoju decu uključiš u obavljan

Plava pozadinska ilustracija s osobom koja vješa odjeću na uže za rublje.