6 pravila lične higijene za decu

Lična Higijena

Igranje, učenje i neprekidno istraživanje u samom su vrhu dečjih interesovanja, pa klince stoga ponekad treba podsetiti da povedu računa i o svojoj ličnoj higijeni. Ona je od suštins-ke važnosti za osećaj njihovog samopouzdanja, njihovo zdravlje i odnose koje grade s dru-gima, međutim, to ne znači da lična higijena sve vreme treba da predstavlja i obavezu – kako za njih same, tako i za tebe kao roditelja. Ovi predlozi za dečju ličnu higijenu pomoći će deci da osete ponos zbog uspešnog sprovođenja lične higijene, te da očas posla steknu i što veću samostalnost.

Zašto je lična higijena važna?

Pre nego što svom detetu izložiš sva pravila lične higijene, ono pre svega mora da shvati koji se odgovor nalazi u osnovi tako bitnog pitanja: „zašto je lična higijena važna?” A i više od svega, tvoje dete će usvojiti ova pravila ako se i sâm/sama budeš pridržavao/pridržavala važnih higijenskih navika.

Prema tome, sedi i sa svojim detetom porazgovaraj zašto je dobra lična higijena za decu od izuzetne važnosti. Ovim razgovorom trebalo bi da mu ukažeš na sledeće činjenice:

  • higijenom se sprečava širenje mikroba i bakterija usled kojih se razboljevamo;
  • vodeći računa o higijeni osećamo se zdravije i imamo bolje mišljenje o sebi;
  • higijena nam pomaže da unapredimo odnose s drugom decom i sa ljudima oko sebe.

Napravi podsetnik za svakodnevnu ličnu higijenu koji će ti pomoći da u okviru svoje porodice uspostaviš pravilne navike lične higijene za decu. Klince možeš da zamoliš da ovaj podsetnik ukrase bojicama i da ga okače na zidu u svojoj sobi, negde u blizini svog kreveta. Šta bi trebalo da se nađe na tom podsetniku? U nastavku navodimo šest predloga za dečju ličnu higijenu koja su sasvim dovoljna za dobar početak.

Više od svega, deca usvajaju dobre higijenske navike time što slede pri-mer drugih, zato je važno da im svojim ličnim higijenskim navikama stalno stavljaš do znanja koliko je lična higijena važna. Uostalom, zašto pranje zuba ne bi postala zajednička aktivnost svih članova porodice?

 1. Lična higijena zuba: zubi se peru dvaput dnevno

Brush Teeth

Stvaranje pozitivnih osećanja u vezi s pranjem zuba deci će pomoći da na duge staze usvoje dobre navike u pogledu lične higijene. Zato od samog početka pranje zuba pretvori u za-bavu time što ćeš decu podsticati da (kad, recimo, peru prednje zube) cvile kao mišići ili da (kad peru svoje zadnje zube) urliču poput lava ili neka tokom pranja zuba pevuše neku dečju pesmicu tako da samo pranje potraje cela dva minuta. Objasni im kako usled de-taljnog pranja sami zubi ostaju zdravi i, u nastavku, zbog čega je važno da zubi budu zdravi kad deca jedu svu onu hrskavu i krckavu hranu koja im je tako omiljena.

2. Lična higijena za decu: pranje ruku

Washing Hands

Za decu koja ne shvataju važnost pravila lične higijene pranje ruku zaista izgleda kao neka krajnje dosadna obaveza. U tome može pomoći objašnjenje da su mikrobi majušne bube koje mogu da izazovu grozne bolesti, ali im je ovaj koncept važno objasniti na način koji je mališanima dovoljno prijemčiv kao što je, recimo, igranje šljokicama.

Prekrij detetu ruke sitnim šljokicama, a onda mu objasni kako su mikrobi upravo poput nekih nevidljivih šljokica, pa mu u nastavku pokaži kako se šljokice prenose na sve ono što usput dotakne. Zatim ga zamoli da sa svojih ruku opere sve te šljokice, sve do poslednje, pojašnjavajući koliko je važno sprečiti dalje širenje „nevidljivih šljokica” – a posebno pre obroka ili nakon posete toaletu.

3. Predlozi za dečju ličnu higijenu: korišćenje papirne maramice

Sneezing Etiquette

Deca koja još uvek nemaju usvojena pravila lične higijene imaju taj običaj da svoje ruke i noseve obrišu onim što im prvo dođe pod ruku – a to je najčešće rukav njihove odeće! Pomozi svom detetu da usvoji navike dobre lične higijene za decu time što češ pri ruci uvek držati kutiju ili pakovanje mekanih maramica za lice. Objasni detetu koliko su maramice nežne prema njegovom/njenom nosiću i da time ono sprečava širenje mikroba na sve ostale ljude koje voli.

Papirne maramice Zewa Protect sasvim su nežne prema malim nosićima, a osim toga sadrže antibakterijsku komponentu koja zaustavlja dalje širenje mikroba. Ob-jasni detetu da će nakon što istrese svoj nos u maramicu koju će posle toga baciti u kantu za smeće zaustaviti širenje tih istih mikroba na svoje prijatelje i na druge članove porodice.

4. Svakodnevno menjanje veša

Clean clothes

Iako nama to deluje prilično zdravorazumski, decu, ipak, treba naučiti važnosti sva-kodnevnog menjanja veša. Pomozi mu da shvati razliku između nečega što lepo miriše i onoga što ružno miriše, ukazujući mu na miris sveže opranog veša koji je tek izvađen iz mašine za pranje veša. Objasni mu da će i ono samo mirisati poput takvog veša bude li ga svakodnevno menjalo na sebi.

A detetovu samostalnost u pogledu lične higijene neguj time što ćeš mu dozvoliti da samo bira svoj veš, podsticati ga da svoj prljav veš odlaže u korpu predviđenu za to i stalno od njega tražiti da ti pomogne oko sortiranja veša – uostalom to i nije posao rezervisan samo za mamu ili tatu!

5. Redovno kupanje ili tuširanje

Take regular baths

Nauči svog mališana da kupanje i tuširanje nije samo jedno od osnovnih pravila lične higi-jene, već da istovremeno može biti vrlo zabavno i opuštajuće. Pretvori ovu obavezu u maženje mehurićima ili u igru s igračkicama u kadi, tako da to postane nešto čemu će se mališan neizmerno radovati.

6. Redovno podrezivanje noktiju

Sasvim mala deca svoje prste često stavljaju u usta, a budući da su dugi nokti savršeno sklonište za bakterije, najbolje je da nokti uvek budu dobro podrezani. Ako tvom mališanu podrezivanje noktiju nimalo ne prija, napravite od toga lepu zabavu tako što ćeš pustiti neku veselu muziku, pevati mu neku pesmicu ili ćeš mu nokte podrezivati dok se još uvek kupa u kadi i kad su nokti sasvim mekani, objašnjavajući mu da će na ovaj način sve proći znatno jednostavnije. Dete će se ovim znatno više opustiti povezujući nadalje podrezivan-je noktiju s krajnje veselim i zabavnim održavanjem lične higijene.

I ostale članove porodice podstiči da svojim primerom onim najmlađim članovima pomognu da s lakoćom prihvate sva ova pravila lične higijene. I neće proći mnogo pa će mališani u potpunosti i samostalno savladati sve oni što piše na ovom podsetniku za svakodnevnu ličnu higijenu.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Pitaš se da li je tvoje dete spremno za prelazak s noše na klozetsku šolju? Pročitaj sve ove korisne predloge za navikavanje na klozetsku šolju koje su sastavili naši stručnjaci.

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Želiš da doznaš koji je „najbolji uzrast” za navikavanje dečaka na nošu i u čemu se navikavanje dečaka na nošu razlikuje u odnosu na navikavanje kod devojčica? Pročitaj u nastavku naše najvažnije pred

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

5 korisnih predloga za noćno navikavanje na nošu i klozetsku šolju

Uz ovih 5 saveta na temu kako naviknuti dete da noću koristi nošu, tvoj mališan će potpuno suv dočekati jutro, a ti kao roditelj možeš konačno da odahneš od noćnog menjanja pelena. Klilni ovde.

5 korisnih predloga za noćno navikavanje na nošu i klozetsku šolju

Kako se peru ruke – pravilan postupak

Sledeći ove korake u postupku pranja ruku nauči kako se peru ruke i to sasvim detaljno, uz korisne predloge kako da pranje ruku kod dece protekne što zabavnije.

Илустровани мушкарац и жена перу руке у судоперу

4 saveta za raspored dečijih obaveza

Pročitaj naše predloge o tome kako da napraviš dijagram obaveza za decu i besplatno preuzmi naš dijagram obaveza za decu koji može da se odštampa, a koji će ti pomoći da svoju decu uključiš u obavljan

Plava pozadinska ilustracija s osobom koja vješa odjeću na uže za rublje.

Kako da središ svoju sobu (predlozi za decu!)

Roditelji su izdali svoje naređenje? Ako već moraš da naučiš kako da središ svoju sobu, a da ti pri tome to ne bude dosadno, klikni ovde.

Ilustrirana obitelj oko uredne spavaće sobe podižući ruke u znak proslave sa zvijezdama u pozadini