Kako da središ svoju sobu (predlozi za decu!)

Ilustrirana obitelj oko uredne spavaće sobe podižući ruke u znak proslave sa zvijezdama u pozadini

Da li se oneraspoložiš kad mama i tata zatraže od tebe da središ svoju sobu? Ne brini, svi smo to prošli. Stvar je u tome da zamisliš da to nije nikakav ozbiljan posao; zamisli da ćeš se na taj način samo ludo zabaviti! Oduševićeš se kad otkriješ koliko je sve to lako i zabavno uz naše predloge za sređivanje spavaće sobe i šemu za sređivanje sobe koju ovde možeš da preuzmeš . Pročitaj ovaj tekst do kraja ako želiš da saznaš kako da očas posla središ svoju sobu!

Prvo isplaniraj kako da očistiš svoju sobu

Prilikom sređivanja sobe lako padneš u iskušenje da sve igračke nabiješ ispod kreveta, a odeću potrpaš u bilo koju fioku, međutim, znaj da ćeš se osećati mnoooogo bolje, ako čitav posao odradiš kako treba. Pitaj svoje roditelje kako bi oni tačno želeli da izgleda uredna soba i saznaj da li za tebe imaju neke korisne predloge za čišćenje sobe. Da li žele da čitav pod u sobi bude sređen kao pod konac? Treba li svoje prljave stvari da odneseš u kupatilo na pranje? Da li žele da namestiš svoj krevet?

Zapiši na parčetu hartije sve ono što roditelji žele, pa na osnovu toga napravi spisak stvari koje ćeš uraditi. A, ako su ti potrebni dodatni predlozi za sređivanje spavaće sobe, evo i primera kako bi jedan takav spisak mogao da izgleda:

 1. Vrati sve igračke na svoje mesto.
 2. Izbaci đubre iz kante za smeće.
 3. Prljavu odeću smesti u korpu za prljav veš.
 4. Složi sve svoje čiste stvari, pa ih lepo poređaj u plakaru.
 5. Sve olovke, bojice, flomastere i blokove stavi na svoj radni sto.
 6. Namesti krevet.

I pošto obaviš sve poslove sa ovog spiska i zvanično možeš da objaviš da je tvoja soba čista i uredna – pa je pravi čas da pozoveš svoje roditelje da se i sami uvere u to!

Pre svega ustanovi gde je čemu mesto

Saznanje o tome kako da središ svoju sobu započinje otkrivanjem svih onih mesta na koje predmeti i stvari treba da se smeste. Za početak je važno da znaš:

 • Garderoba ide u plakar ili u fioke komode.
 • Smeće ide u kantu za smeće.
 • Knjige se ređaju na polici.
 • Olovke i bojice idu u držače za olovke.

Ako nisi siguran/sigurna gde šta treba da smestiš, uvek možeš da pitaš svoje roditelje ili stariju braću ili sestre. Pri sređivanju tvoje sobe vrlo su važne mudre odluke za odlaganje stvari. Prazne kutije od papirnih maramica Zewa savršeno su mesto na kome možeš da držiš sitne stvari, kao što su razne figurice, pribor za crtanje, šnale i ukosnice ili bilo šta drugo što nikako ne želiš da izgubiš – samo se pobrini da na njima uvek napišeš šta si smestio/smestila unutra.

Sređivanje sobe: a zašto od toga ne bi napravio/napravila ludu zabavu?

Operacija Kako da očas posla središ svoju sobu s lakoćom se pretvara u vrhunsku zabavu ako od toga znaš da napraviš igru. Dajemo ti nekoliko predloga kako da središ svoju sobu, a da ti pri tome to ne bude dosadno:

 • Podesi tajmer na 10 minuta, pa proveri koliko stvari možeš da središ u tom roku. A ako u igri učestvuje više vas, onda možete i da se takmičite.
 • Odaberi neku boju, a zatim na svoje mesto složi sve one stvari koje su baš u toj boji. Kad ti ponestane stvari koje su u toj boji, napravi kraći predah, pa nakon toga izaberi neku drugu boju.
 • Pusti neku svoju omiljenu pesmu. Dok pevaš i igraš svako sređivanje se odvija znatno brže!

Nastavi da i dalje sređuješ svoju sobu

Operacija Kako da očistiš svoju sobu ne okončava se ako samo jednom središ svoju sobu i dovedeš je u red. Svako buduće sređivanje odvijaće se mnogo jednostavnije i lakše ako i u međuvremenu svoje stvari vraćaš na za to predviđeno mesto. Tvoj tajni zadatak može da bude da svakoga dana pre ručka ili večere pronađeš i složiš 10 svojih stvari, pa ćeš ubrzo i sâm/sama ustanoviti koliko sređivanje sobe ide lakše kad postaneš majstor svog zanata!

Evo i poslednjeg među korisnim predlozima za čišćenje sobe: odštampaj ovo naše uputstvo, pa na njega za svaki obavljeni posao zalepi neku svoju nalepnicu. A ako na ovoj šemi na kraju meseca bude dovoljno nalepnica, ko zna, možda te mama i tata nagrade za uloženi trud. Pitaj ih šta misle o tome!


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili