Kako se peru ruke – pravilan postupak

Илустровани мушкарац и жена перу руке у судоперу

Nema sumnje da svoje ruke pereš i do nekoliko puta dnevno, medutim, da li i znaš kako se ruke pravilno peru ? Je li ti poznato da postoji savršen postupak koji obezbeduje besprekornu cistocu ruku? Nije? Ništa ne brini: slede sasvim jednostavni koraci u postupku pranja ruku koji ce ti pomoci da ocas posla savladaš ovu operaciju.

Preuzmi naš praktican ilustrovani vodic, odštampaj ga i zalepi negde u blizini lavaboa kao zabavan podsetnik na to kako se ruke pravilno peru .

Kako se peru ruke u 5 sasvim jednostavnih koraka

Poštuj ovih pet koraka i tvoje ruke ce biti dovoljno ciste da iz njih bezbedno možeš bilo šta da pojedeš. Navodimo i nekoliko zabavnih nacina za poducavanje dece, zbog kojih ce i pranje ruku kod mališana proteci kao od šale.

1. korak: Nakvasi vodom svoje ruke

Prvi od koraka u postupku pranja ruku sastoji se od obilnog kvašenja ruku vodom. Ne postoji savršena temperatura vode za pranje ruku , vec se postaraj da to bude ona koja najviše prija tvojoj koži.

2. korak: Nasapunjaj ruke

Pošto su ti ruke nakvašene, dobro ih nasapunjaj. Potrebna ti je dovoljna kolicina sapunice da njome obuhvatiš obe strane šake.

3. korak: Kako se peru ruke i to sasvim detaljno

Svaki od narednih šest potkoraka trebalo bi da potraje najmanje 20 sekundi. Ako i svoje mališane poducavaš tome kako se peru ruke, za pravilno vremensko trajanje ovog postupka bice najbolje da tokom njegovog izvodenja dvaput otpevaju pesmicu „Danas nam je divan dan”. Time se u citav proces unosi element zabave, pri cemu on i dovoljno dugo traje. Konacno, ni mi sami ne posvecujemo dovoljno vremena pranju ruku , a to je posebno slucaj kad je rec o pranju ruku kod dece.

 • Za pocetak, kružnim pokretima medusobno protrljaj svoje dlanove
 • Zadnji deo jedne šake protrljaj dlanom druge šake, ukrštajuci prste dok ih pri sapunjanju pomeraš napred i nazad. Postupak ponovi i na drugoj šaci
 • Nakon toga ponovo medusobno protrljaj dlanove, medusobno ukrštajuci prste
 • Ukrsti prste i pomeraj šake s jedne na drugu stranu, trljajuci zadnje delove prstiju o drugi dlan
 • Jednom šakom obuhvati palac druge šake i kružnim trljajucim pokretima ga dobro ocisti. Ponovi postupak i za drugi palac
 • I na kraju, vrhove prstiju jedne šake trljaj o dlan druge šake prvo u smeru kazaljke na satu, a zatim u suprotnom smeru. Postupak ponovi i za drugu šaku

4. korak: Isperi svoje ruke

Sada vodom detaljno isperi svu sapunicu sa ruku.

5. korak: Obriši svoje ruke

I konacno, ruke detaljno obriši peškirom. Umesto toga, ruke možeš da obrišeš upijajucim papirnim ubrusima, kao što je Zewa, jer time suzbijaš mikrobe. Nakon što na javnim mestima dodirneš kvake ili prekidace za svetlo, možda poželiš da svoje ruke dodatno ocistiš vlažnim maramicama, kao što su Zewa Protect, koje sadrže antibakterijske komponente.

U pokretu si, a u blizini nema nikakvog lavaboa? Tvoje ruke bice savršeno ciste i osvežene uz vlažne maramice koje za sobom ne ostavljaju osecaj lepljivosti, baš kao što su maramice Zewa.

Kad treba da opereš ruke ?

Postoji nekoliko važnih trenutaka tokom dana kad treba pravilno da opereš ruke . Neki od njih jesu:

 • Pre samog jela ili dodirivanja hrane
 • Nakon dodirivanja sirove hrane, kao što su povrce i meso (posebno piletina)
 • Nakon posete toaletu
 • Nakon kontakta s kucnim ljubimcima ili s drugim životinjama
 • Nakon kontakta sa smecem
 • Nakon što svojoj bebi promeniš pelenu
 • Nakon kašljanja, kijanja ili duvanja nosa
 • Pre i nakon brige o nekome ko je bolestan ili saniranja rane ili posekotine

I to je sve! Sad kad znaš kako se peru ruke i kako se to cini sasvim higijenski, svoje znanje možeš da podeliš s clanovima porodice i prijateljima i tako svima pomogneš da svoje ruke peru pravilno . Proširi pricu, a ne mikrobe.

vodic za pranje ruku

Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili