PDF

Kako se peru ruke – pravilan postupak

Kako Da Operete Ruke

Nema sumnje da svoje ruke pereš i do nekoliko puta dnevno, međutim, da li i znaš kako se ruke pravilno peru ? Je li ti poznato da postoji savršen postupak koji obezbeđuje besprekornu čistoću ruku? Nije? Ništa ne brini: slede sasvim jednostavni koraci u postupku pranja ruku koji će ti pomoći da očas posla savladaš ovu operaciju.

Preuzmi naš praktičan ilustrovani vodič, odštampaj ga i zalepi negde u blizini lavaboa kao zabavan podsetnik na to kako se ruke pravilno peru .

Kako se peru ruke u 5 sasvim jednostavnih koraka

Poštuj ovih pet koraka i tvoje ruke će biti dovoljno čiste da iz njih bezbedno možeš bilo šta da pojedeš. Navodimo i nekoliko zabavnih načina za podučavanje dece, zbog kojih će i pranje ruku kod mališana proteći kao od šale.

1. korak: Nakvasi vodom svoje ruke

Prvi od koraka u postupku pranja ruku sastoji se od obilnog kvašenja ruku vodom. Ne postoji savršena temperatura vode za pranje ruku , već se postaraj da to bude ona koja najviše prija tvojoj koži.

2. korak: Nasapunjaj ruke

Pošto su ti ruke nakvašene, dobro ih nasapunjaj. Potrebna ti je dovoljna količina sapunice da njome obuhvatiš obe strane šake.

3. korak: Kako se peru ruke i to sasvim detaljno

Svaki od narednih šest potkoraka trebalo bi da potraje najmanje 20 sekundi. Ako i svoje mališane podučavaš tome kako se peru ruke, za pravilno vremensko trajanje ovog postupka biće najbolje da tokom njegovog izvođenja dvaput otpevaju pesmicu „Danas nam je divan dan”. Time se u čitav proces unosi element zabave, pri čemu on i dovoljno dugo traje. Konačno, ni mi sami ne posvećujemo dovoljno vremena pranju ruku , a to je posebno slučaj kad je reč o pranju ruku kod dece.

 • Za početak, kružnim pokretima međusobno protrljaj svoje dlanove
 • Zadnji deo jedne šake protrljaj dlanom druge šake, ukrštajući prste dok ih pri sapunjanju pomeraš napred i nazad. Postupak ponovi i na drugoj šaci
 • Nakon toga ponovo međusobno protrljaj dlanove, međusobno ukrštajući prste
 • Ukrsti prste i pomeraj šake s jedne na drugu stranu, trljajući zadnje delove prstiju o drugi dlan
 • Jednom šakom obuhvati palac druge šake i kružnim trljajućim pokretima ga dobro očisti. Ponovi postupak i za drugi palac
 • I na kraju, vrhove prstiju jedne šake trljaj o dlan druge šake prvo u smeru kazaljke na satu, a zatim u suprotnom smeru. Postupak ponovi i za drugu šaku

4. korak: Isperi svoje ruke

Sada vodom detaljno isperi svu sapunicu sa ruku.

5. korak: Obriši svoje ruke

I konačno, ruke detaljno obriši peškirom. Umesto toga, ruke možeš da obrišeš upijajućim papirnim ubrusima, kao što je Zewa, jer time suzbijaš mikrobe. Nakon što na javnim mestima dodirneš kvake ili prekidače za svetlo, možda poželiš da svoje ruke dodatno očistiš vlažnim maramicama, kao što su Zewa Protect, koje sadrže antibakterijske komponente.

U pokretu si, a u blizini nema nikakvog lavaboa? Tvoje ruke biće savršeno čiste i osvežene uz vlažne maramice koje za sobom ne ostavljaju osećaj lepljivosti, baš kao što su maramice Zewa.

Kad treba da opereš ruke ?

Postoji nekoliko važnih trenutaka tokom dana kad treba pravilno da opereš ruke . Neki od njih jesu:

 • Pre samog jela ili dodirivanja hrane
 • Nakon dodirivanja sirove hrane, kao što su povrće i meso (posebno piletina)
 • Nakon posete toaletu
 • Nakon kontakta s kućnim ljubimcima ili s drugim životinjama
 • Nakon kontakta sa smećem
 • Nakon što svojoj bebi promeniš pelenu
 • Nakon kašljanja, kijanja ili duvanja nosa
 • Pre i nakon brige o nekome ko je bolestan ili saniranja rane ili posekotine

I to je sve! Sad kad znaš kako se peru ruke i kako se to čini sasvim higijenski, svoje znanje možeš da podeliš s članovima porodice i prijateljima i tako svima pomogneš da svoje ruke peru pravilno . Proširi priču, a ne mikrobe.

vodic za pranje ruku

Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili