Polenska alergija i vrste polena: univerzalni vodič

Polenska alergija i vrste polena: univerzalni vodič

Svrab u očima, nos koji curi i grlo koje se sužava – da, svi prepoznajemo te nesnosne simptome koji ukazuju da patiš od polenske alergije. Da li da to jednostavno prihvatiš? Ili se pitaš: „Zašto mi se ovo dešava?“, „Koje su to vrste alergije ?“ i „Kako izlečiti alergiju na polen?“.

Tu smo da ti pomognemo i objasnimo povezanost polena i alergija, koje vrste alergije polen izaziva i da ti odgovorimo na pitanje: „Koju vrstu alergije ja imam?“

Koje vrste polena mogu izazvati polensku alergiju?

Da, polen je dosadan! Ali koje su to različite vrste polena koje izazivaju polensku alergiju? Iako postoji mnoštvo posebnih i raznolikih vrsta, povezanost između polena i alergija se generalno svodi na tri glavne vrste alergije: alergija na polen drveća, alergija na polen trave i alergija na polen korova. Pogledaj spisak koji sadrži vrste alergije na polen po mesecima u kojima se pojavljuju, kao i kada je najveća koncentracija alergena u vazduhu:

  • Alergija na polen drveća: Alergeni u vazduhu, na primer, uključuju: brezu (od kraja marta do sredine maja), hrast (od kraja aprila do početka juna) i bor (od početka maja do sredine juna).
  • Alergija na polen trave: od maja do jula.
  • Alergija na polen korova: Alergeni u vazduhu, na primer, uključuju: divlji pelin (od sredine juna do sredine jula) i koprivu (od kraja juna do početka avgusta).

Koje vrste alergije postoje?

Polenska alergija može izazvati simptome poput šmrcanja, suznih očiju i grebanja u grlu koje povezujemo sa polenskom groznicom, ali da li si znao/znala da postoje dve osnovne vrste alergije koje polen može da izazove? Sledeće vrste alergije su utvrđene prema učestalosti pojavljivanja:

  • Sezonske: koje se javljaju kada se određene vrste biljaka oprašuju tokom godine.
  • Celogodišnje: koje se manifestuju tokom čitave godine.

Sada pošto smo obradili temu polena i vrste alergije, pogledajmo kako polenska alergija može da izbije u različitim periodima tokom godine i pomognemo ti da otkriješ šta može da izazove tvoju polensku alergiju.

Koju vrstu alergije ja imam?

Sada je trenutak da otkrijemo šta izaziva tvoju reakciju. Ono što nećeš raditi je da prinosiš nos određenim biljkama, travama i drveću, već ćeš pogledati u kalendar alergena u vazduhu koji pokazuje vrste polena po mesecima, kako bi utvrdio/utvrdila koju vrstu alergije imaš.

U najmanju ruku, moći ćeš da suziš broj mogućih alergena u vazduhu i da znaš kada da proveriš prognozu polinacije (oprašivanje i oplodnja) određenih biljnih vrsta u cilju ublažavanja ili prevencije svojih simptoma.

Kako izlečiti alergiju na polen i sprečiti simptome polenske alergije

Kada budeš imao bolju predstavu o posebnim vrstama alergije koje utiču na tebe, potrudićeš se da ih izbegneš. Međutim, to nije uvek praktično rešenje. Naša rešenja za polensku alergiju bi trebalo da ti pomognu da sprečiš ili bar ublažiš simptome:

  • Ostani u zatvorenom kada ne moraš da izlaziš i drži zatvorene prozore.
  • Uvek se istuširaj i promeni garderobu ako si bio/bila na otvorenom, kako bi zaustavio/zaustavila zadržavanje polena.
  • Nosi naočare za sunce koje prijanjaju uz tvoje lice da sprečiš dopiranje polena do očiju – omotači su dobro rešenje.
  • Uvek drži pakovanje Zewa Soft & Sensitive papirnih maramica u džepu u higijenske svrhe, u slučaju kijanja i da obrišeš nos.

Kada imaš problem zbog polenske alergije, preporučujemo ti vlažne maramice na bazi losiona Zewa Soft & Sensitive. One su savršena kombinacija izdržljivosti i nežnosti – dovoljno čvrste za suzbijanje simptoma i istovremeno nežne za kožu. One će ti pomoći da sprečiš iritaciju usled stalne potrebe za izduvavanjem nosa ili brisanjem.

Sada pošto znaš sve o povezanosti polena i alergija, bolje budi spreman/spremna za sledeći udarac sezone polenske alergije.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili