Virus kod beba: zašto su oči moje bebe suzne i lepljive

Virus kod beba: zašto su oči moje bebe suzne i lepljive

Pogled u predivne oči tvoje bebe je najlepša stvar na svetu – zato nemoj dozvoliti da ti te trenutke kvari lepljivi iscedak. On se obično očisti sam, ali sasvim je normalno da želišznati više o zdravlju svog deteta. Ovde ćeš saznati da li su temperatura kod dece ili virus kod beba najčešći uzroci njihovih suznih i lepljivih okica i kako im olakšati tu neprijatnu pojavu.

Zašto su oči moje bebe lepljive?

Postoje dva moguća uzroka za lepljive oči tvoje bebe: bebini suzni kanali su blokirani ili je u pitanju infekcija.

Oči moje bebe su suzne: blokirani suzni kanali ili infekcija?

Sada kada znamo da uzrok suznih očiju ne mora da bude grip kod dece, pokazaćemo ti kako da otkriješ pravi uzrok. Pogledaj beli deo oka svoje bebe. Ako je belina čista i bez crvenila, najverovatnije je da su problem blokirani suzni kanali. Ako je taj deo roze ili crven, može se raditi o konjuktivitisu. Na konjuktivitis ukazuje i iscedak iz očiju, ako je žut i lepljiv (nije bistar).

Šta je uzrok blokiranih suznih kanala?

Otprilike svaka peta beba u svetu je rođena sa nedovoljno razvijenim suznim kanalima. To može biti uzrok lepljivih očiju. Suznim kanalima treba nekoliko meseci da se razviju. Pedijatri uglavnom savetuju da se sačeka i vidi da li će se situacija popraviti s vremenom. Ako bebine oči ne prestanu da suze do prve godine, lekar će te verovatno uputiti specijalisti - oftamologu.

Da li virus kod beba uzrokuje konjuktivitis?

Konjuktivitis je upala tanke membrane koja prekriva špoljašnji deo oka. Može biti izazvan bakterijskom infekcijom ili virusom kod beba. U svakom slučaju, posledica konjuktivitisa su suzne oči. Simptomi konjuktivitisa takođe uključuju: natekle, crvene, lepljive očne kapke koji svrbe ili još češće – pojavu krmelja, ujutru ili svaki put kada se beba probudi. Ako se javi i povišena temperatura kod beba, obavezno se što pre obrati lekaru za pomoć.

Šta ako je samo jedno oko suzno kod bebe?

Suzenje kod beba se može javiti iz oba oka ili samo jednog, u zavisnosti od toga da li je reč o blokiranim suznim kanalima ili infekciji. Konjuktivitis se obično prvo javlja samo u jednom oku, a zatim se širi i na drugo. Dakle, ako primetiš da je oko tvoje bebe lepljivo sa žutim sekretom i da ta pojava zahvata i drugo oko, verovatno je reč o konjuktivitisu.

Kada treba da se obratim lekaru za savet?

Ako tvoja beba ima suzne ili lepljive oči, ali je belina oka čista i zdrava, možeš da sačekaš i vidiš kako će se situacija dalje razvijati. Međutim, ako primetiš neke od sledećih simptoma ili se uz njih jave i simptomi temperature, obrati se medicinskom osoblju, porodičnom lekaru ili pedijatru za savet:

 • Bebine oči su lepljive, sa žutim ili zelenim sekretom.
 • Crvenilo u očima – upaljene ili natekle oči.
 • Struktura očnih kapaka ne deluje normalno.
 • Beba često trlja oči i čini ti se da je bole.
 • Beba izbegava da otvara oči ili joj smeta svetlost.
 • Krmelji se stalno pojavljuju oko očiju.
 • Sumnjaš da beba ima konjuktivitis.

Kako da ublažim tegobe svoje bebe?

Postoji nekoliko stvari koje možeš uraditi kod kuće da ublažiš tegobe svoje bebe zbog suznih očiju. Nežno brisanje očiju je jedna od njih:

 1. Prvo operi ruke. (Operi ih i nakon ovih koraka, naravno.)
 2. Stavi malo vode da proključa, a zatim je ostavi da se potpuno ohladi.
 3. Pokvasi kuglicu vate ili Zewa Farm Box maramicu u ohlađenoj vodi, pa nežno obriši bebine zatvorene oči, od unutrašnjeg ugla preko nosa do špoljašnjeg ugla oka.
 4. Upotrebi novu kuglicu vate ili maramicu svaki put kada to radiš.

Zewa Farm Box maramice su dizajnirane da budu nežne prema delikatnim delovima lica, a istovremeno su i dovoljno jake da se ne raspadnu.

Ako tvoja beba ima problem sa blokiranim suznim kanalima, možeš pokušati da masiraš suzne kanale na svakih par sati. Kažiprstom napravi lagani pritisak na rubni deo nosa, pored unutrašnjeg ugla oka. Uz ove savete i poznavanje dva najčešća uzroka bebinih suznih i lepljivih očiju, moći ćeš na vreme da preduzmeš neophodne korake i ublažiš bebine tegobe.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Kako očistiti bebi zapušen nos

Uz ovo uputstvo o tome kako da bebi očistiš nos saznaj sve što je potrebno o tome kako da bebi izduvaš nos i kako da nešto stariju decu podučiš da pravilno izduvaju svoj nos.

Plava pozadinska ilustracija čovjeka koji briše bebin nos.

Ključni događaji u razvoju bebe: Šta možeš da očekuješ?

Otkrij sve ono što te očekuje u prve dve godine života tvog mališana kroz ovaj vodič s pregledom ključnih događaja u razvoju bebe izložen po mesecima. Klikni ovde i saznaj sve o tome.

baby development

Spisak stvari za bebu za buduće mame

Koje su to neophodne stvari koje moraš da poneseš kada izlaziš sa svojom bebom? Saznaćeš ako pročitaš naš spisak stvari za bebu za buduće mame i tate.

Ilustracija s plavom pozadinom i tri osobe koje obavljaju poslove čišćenja kućanstva.

5 neočekivanih stavki koje treba da se nađu na tvom spisku za porodilište

Spakovana torba za bolnicu za porođaj je od ključne pomoći za novopečene mame. Naš spisak za porodilište sadrži sve što će ti biti potrebno.

5 neočekivanih stavki koje treba da se nađu na tvom spisku za porodilište

Aktivnosti s bebama: predlozi igara za uzrast do godinu dana

Tragaš za onim aktivnostima koje možeš da obavljaš s bebom? Klikni ovde i otvori spisak aktivnosti s bebama, prema njihovom uzrastu, u kojima može da učestvuje čitava porodica.

Aktivnosti Za Bebe

Sprovođenje načela održivosti kad je reč o deci:kako decu naučiti da budu više naklonjena životnoj sredini

Uz naše predloge možeš da učiniš proces reciklaže poučnim i krajnje zabavnim za decu. Ovde potraži brojne aktivnosti za decu u pogledu održivosti.

Мама и папа учаи ребенка перерабатывать, распаковывая еду из переработанной упаковки на кухне