Kako očistiti bebi zapušen nos    

Plava pozadinska ilustracija čovjeka koji briše bebin nos.

Nos ti je zapušen, usta su ti suva i nastupa pravo olakšanje kad možeš da izduvaš sopstveni nos. Osećaj je divan, ali se do njega ne dolazi nimalo lako kad su u pitanju naši najmlađi. Stoga je u prvih nekoliko godina života, u periodu dok se njihov nos razvija (a time i kontrola nad sopstvenim nosem), neophodno da im malo pripomognemo u tome. 

Znaš li uopšte kako da bebi izduvaš nos? U ovom uputstvu ćemo pričati o čišćenju nosa kod beba ti, Kako očistiti bebi nos onda kad je on baš dobro zapušen i kako da malom detetu izduvaš nos onda kad je dete u nešto starijem uzrastu. 

 1. Proredi nakupljenu sluz 
 2. Izvuci nosnu sluz pomoću cevčice s pumpicom 
 3. Olakšaj izduvavanje nosa parenjem 
 4. Obriši bebin nos maramicom za lice koja je posebno napravljena za nežan kontakt sa osetljivom dečjom kožom 

Kako bebi očistiti nos u samo 4 koraka 

Sasvim male bebe ne mogu po svom nahođenju da izbace nakupljenu sluz iz disajnih organa, pa im u tom smislu i nije moguće da korišćenjem papirne maramice izduvaju nos onako kako to mi odrasli činimo. U ovih nekoliko koraka pokazaćemo ti kako da očistiš zapušen nos kod beba onda kad je on dobro zapušen i pre nego što dovoljno odrastu da to mogu da obave i sami.

 1. GIF ilustrovan belom linijom na plavoj pozadini ruke koristeći fiziološki rastvor u svaku nozdrvu slatke bebe. Kreni od toga što ćeš im prorediti nakupljenu sluz. Proredi nakupljenu sluz tako da ona znatno lakše može da prođe kroz nosne kanale. To se najbolje postiže time što beba pije dovoljno tečnosti ili time što ćeš u bebine nozdrve, dok leži na leđima, kapnuti po kapljicu slane vode.      
 2. Ilustrovani GIF sa rukom koja stišće nosni aspirator i otpušta dok je mlaznica na bebinom nosu, da bi usisala vazduh i sluz. Da izvučeš nosnu sluz pomoću cevčice s pumpicom. Nosni aspiratori se mogu koristiti kod zapušenog nosa kod novorođenčeta. Poznati nosni aspirator se koristi tako što se, za početak stisne gumena pumpica, a zatim cevčica nežno ubaci u središnji deo bebine nozdrve. Otpusti tako pritisnutu pumpicu, pa će vazduh i sluz biti usisani kroz cevčicu. Pažljivo izvadi i očisti cevčicu i isti postupak ponovi i u drugoj nozdrvi. Ne zaboravi da nosni aspirator nakon korišćenja detaljno ispereš u toploj sapunici. 
 3. Ilustrovani GIF malo uznemirene bebe koja sedi uspravno između dve pokretne bele linije koje predstavljaju paru. Ako je bebin nos i previše zapušen, a ti se i dalje pitaš kako se rešiti zapušenog nosa kod bebe, najbolje bi bilo da ti i tvoj mališan (u uspravnom sedećem položaju) nekoliko minuta provedete u zaparenom kupatilu. Nakon što se sluz u bebinom nosu malo razmekša, ponovi 2. korak iz našeg uputstva o tome kako da bebi izduvaš nos. Pravilno čišćenje nosa kod beba je jako bitno. 
 4. Na samom kraju, obriši bebin nos maramicom za lice koja je posebno napravljena za nežan kontakt sa osetljivom dečjom kožom, baš kao što su maramice Zewa Soft and Sensitive - to će im očistiti nos i ostaviti kožu mekom!

Kako da bebi očistiš procureli nos 

S druge strane, jako je bitno znati I pomoći bebi da izduva nos koji curi. Procureli nosevi dovode do neprekidnog curenja nosne sluzi koja se nakuplja na otvorima nozdrva. Ovim se mogu zapušiti vazdušni putevi, a osećaj postaje vrlo neprijatan, čak i bolan. Ako želiš da doznaš kako da bebi pročistiš nos i ukloniš svu tu lepljivu nosnu sluz sa ivica njenih nozdrva, nastoj da joj nozdrve često brišeš nežnom maramicom, kao Zewa Natural Soft.

Sad kad znaš kako da bebi očistiš procureli nos, sluz iz njenog nosa se više neće nakupljati oko malenih nozdrva stvarajući joj time neprijatan osećaj. 

Kad si u pokretu neka ti pakovanje papirnih maramica  Aromathera uvek bude pri ruci. Dovoljno su mekane prema mladoj i nežnoj sluzokoži, a istovremeno i vrlo izdržljive – u toj meri da opstaju i ako ih slučajno opereš u mašini za pranje veša.

Kako da malom detetu izduvaš nos 

Tokom usvajanja brojnih pravilnih higijenskih navika, prvi korak svakog deteta ogleda se u savladavanju postupka izduvavanja nosa. A taj postupak se ne savladava sam po sebi, već saznanje o tome kako da malom detetu izduvaš nos započinje upravo upućivanjem u najosnovnije stvari: da dete naučiš kako da izbacuje vazduh kroz svoj nos. Ovi korisni predlozi o tome kako da malom detetu izduvaš nos pomoći će tvojim mališanima da sve to savladaju i usput se ludo zabave. 

 • Podstakni mališana da upozna mogućnosti svojih nosnih kanala time što će frktati „poput zmaja” ili „poput razjarenog bika” dok mu ti držiš papirnu maramicu ispod samih nozdrva. 
 • Svom mališanu ispod nosa postavi hladno ogledalo, pa mu pokaži kako izdisajima kroz nos može da oblikuje bele kapljičave šare na ogledalu. 
 • Upali nekoliko rođendanskih svećica, pa zatraži od svog mališana da ih ugasi, ali tako što će vazduh izbacivati isključivo kroz nos. Pri ovoj vežbi savetuje se oprez, tako da detetovo lice i kosa uvek budu podalje od plamena.  

Možda i ovladamo time da postanemo stručnjaci za izduvavanje nosa, ali to i dalje ne znači da znamo baš sve o disajnim putevima. Ako je tvom mališanu nos sve vreme zapušen ili mu curi, najbolje će biti da potražiš savet pedijatra.    

Postaraj se da u onim delovima tvog doma u kojima klinci najčešće borave uvek budu pri ruci raznobojna pakovanja papirnih maramica za decu, kao što su Zewa. Time ćeš ih podstaći da u pravom trenutku uvek posegnu za maramicom i izduvaju ili obrišu svoj zapušen nos.

Zapamtite, praksa čini vas savršenim - i to važi i za vas i za vašeg malog čoveka! Uz malo pozitivnog pojačanja i nekoliko maštovitih aktivnosti koje će ovu lekciju o higijeni učiniti zabavnom, biće na dobrom putu da razviju zdrave navike. Isprobajte ove savete kod kuće i pre nego što to shvatite, znaćete kako da očistite bebin curenje iz nosa i začepljen nos kod bebe kao profesionalac. A onda, baš kada savladate ovu manje od glamuroznu veštinu, vaše dete će početi samo da duva nos! 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili