Često mokrenje: koliko puta dnevno treba da piškite?

Čovek u beloj košulji gasi svetla u popločanoj sobi.

Učestalo mokrenje može izgledati kao lična tema – i možda nisu informacije koje uvek delimo sa drugima – ali koliko često piškite je zapravo važan pokazatelj vašeg opšteg zdravlja. Zato je korisno znati koliko puta dnevno treba da piškite.  

Naravno, nema ničeg lošeg u tome da piškite puno ili malo. Sva naša tela su jedinstvena, a neki od nas možda pišaju više od drugih. Međutim, ako ste zabrinuti o vaše učestalo mokrenje, uvek je najbolje da se obratite svom lekaru opšte prakse, koji će znati kako da vas posavetuje. I svakako bi trebalo da posetite svog lekara opšte prakse, ako se vaš ritam mokrenja promenio bez promene lekova, navika pijenja vode ili načina života. 

Uz to, ako vas zanima često mokrenje, pročitajte naš vodič i dobićete odgovore na pitanja poput „koliko puta dnevno treba da piškite“? (Da pokvarim iznenađenje, ne postoji određeni broj koliko puta treba da piškite, sve zavisi od vas!) 

Dakle, čitajte dalje da biste dobili neke odgovore, saznajte otprilike koliko često treba da mokrite dnevno, zašto često mokrite i kada učestalost mokrenja može biti problem. Hajde da zajedno destigmatizujemo naše toaletne navike!

Osoba drži ruke na stomaku dok stoji pored WC-a.

Često mokrenje: Koliko često treba da piškim? 

Ne postoji jedan tačan odgovor na pitanje „koliko puta dnevno treba da urinirate?“ Ali generalno, do sedam puta u toku 24 sata se smatra zdravim.1 To ne znači da ako piškite više ili manje od sedam puta dnevno da niste zdravi. Sva naša tela su različita i svi ćemo imati različitu učestalost mokrenja u različita doba života. 

Kada govorimo o zdravom mokrenju, postoji nekoliko faktora koji mogu da dovedu do toga da piškimo više ili manje od drugih, pa pogledajte ovu listu ako vas muči često mokrenje: 

 • Koliko imaš godina.2
 • Koliko često i koliko tečnosti pijete.4
 • Šta pijete.3
 • Upotreba lekova.5 
 • Medicinska stanja poput dijabetesa.5
 • Veličina vaše bešike.7 

Savet u ovom članku ne bi trebalo da zameni lekarski savet. Ako ste zabrinuti koliko često ili koliko malo mokrite, potražite savet lekara kao što je vaš lekar opšte prakse.

Često mokrenje kod muškaraca: da li muškarci pišaju više od žena?

Razlike i sličnosti između muškaraca i žena su dobro dokumentovane, ali možda niste znali da postoje biološke razlike u tome koliko često muškarci i žene treba da pišaju.6 Muška bešika obično može da zadrži do 700 ml urine, dok ženska bešika može da zadrži do 500 ml urina.7 Dakle, kada razmatramo koliko često treba da piškite, vredi to imati na umu! 

I zapamtite, kada je u pitanju koliko često treba da piškite, svi smo različiti, tako da ne brinite previše ako saznate da piškite malo češće ili ređe od svojih najmilijih! 

Koliko dugo treba da držite mokraću? 

Svi smo bili u toj situaciji. Pet minuta ste od kuće i zaista morate da idete. Tako ste blizu svog toaleta, a tako daleko! Bez obzira koliko često piškite ili koliko je jaka vaša bešika, to se s vremena na vreme dešava svima. 

Ali koliko dugo treba da držite mokraću? Koliko dugo možete udobno da držite mokraću zavisi od osobe do osobe, ali postoji jedno pravilo koje bi svi trebalo da poštujemo: slušajte svoje telo! U idealnom slučaju, ne bi trebalo da držimo mokraću ako možemo bezbedno da koristimo toalet, jer zadržavanje urine potencijalno može dovesti do zdravstvenih komplikacija.8

Često noćno mokrenje

Trudna žena stoji ispred ogledala, majica podignuta preko stomaka.

Često noćno mokrenje , takođe poznato kao nokturija9 može poremetiti naš san, učiniti nas malo nervoznim i imati ozbiljnije posledice na kvalitet našeg života. Dok se buđenje jednom tokom noći radi korišćenja toaleta smatra normalnim za mnoge ljude, češće noćno mokrenje može biti razlog za zabrinutost, kao i često mokrenje kod dece i često mokrenje noću kod zena. 

Nekoliko faktora može doprineti učestalom mokrenju noću, uključujući: 

 • Prekomerni unos tečnosti. Konzumiranje velikih količina tečnosti, posebno uveče, može dovesti do učestalog mokrenja tokom noći. 
 • Medicinska stanja. Osnovni zdravstveni problemi kao što su infekcije urinarnog trakta, dijabetes ili uvećana prostata (kod muškaraca) mogu dovesti do češćeg noćnog mokrenja.5
 • Lekovi. Neki lekovi, kao što su diuretici ili oni koji se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska, mogu povećati proizvodnju urina i, posledično, noćno mokrenje.5
 • Trudnoća. Tokom trudnoće, hormonske promene, kao i pojačan pritisak na bešiku kako beba raste, mogu izazvati često mokrenje kod žena.10
 • Starenje. Kako starimo, naša sposobnost da zadržimo urinu tokom dužeg perioda se smanjuje, što može dovesti do češćih noćnih odlazaka u kupatilo.2

Šta uzrokuje često mokrenje noću?

Važno je da se pozabavite osnovnim uzrokom čestog mokrenja noću. Ako ovaj problem utiče na vaš san i svakodnevni život, konsultujte se sa zdravstvenim radnikom da biste utvrdili uzrok i odgovarajuće opcije lečenja. 

Potreba da idete u toalet noću je sasvim prirodno, osim za mališane, koji ponekad nemaju kontrolu nad bešikom da to zadrže. Ne paničite, saznajte šta da radite ako je dete pokvasilo krevet. .

Stvaranje zdravih navika mokrenja

Mlada osoba stoji u svetloj sobi, pije čašu vode.

Ako se pitate „koliko često treba da piškim?“, razmislite o održavanju zdrave ravnoteže u svojim urinarnim navikama i vodite računa o svom opštem dobrostanju. Navike su, po definiciji, mali postupci koji, kada se stalno ponavljaju, postaju sastavni deo našeg svakodnevnog života. Često obavljamo te navike nesvesno. Stvaranje zdravih navika je zaista odličan način da pokažemo sebi da brinemo o sebi, a briga o sebi uključuje i obraćanje pažnje na učestalost mokrenja: 

 • Dobra navika je da piškite čim osetite potrebu. Kao što je ranije rečeno, ne preporučuje se zadržavanje mokraće kada treba da idete!8
 • Redovna hidratacija. Još jedna zdrava navika je redovno piti tokom dana. Ako je vaša mokraća bledo žute boje, to ukazuje da ste dobro hidrirani. Normalno bi trebalo da ciljate da popijete 6 do 8 šoljica vode ili druge tečnosti (čaj...) dnevno.11 Međutim, ako patite od stanja kao što je hronično oboljenje bubrega, ovu normu treba da reguliše vaš lekar opšte prakse. 
 • Intimna higijena. Često mokrenje kod zena i intimna higijena su povezani. Održavanje zdravih navika intimne higijene je od suštinskog značaja za vaše opšte zdravlje i dobrostanje. Ovo uključuje pravilno brisanje zadnice i brisanje u pravom smjeru, kao i poznavanje ispravih saveta za žensku higijenu. 
 • Posmatrajte svoje urinarne navike. Važno je da obratite pažnju na učestalost mokrenja i navike, i da se obratite svom lekaru ako primetite iznenadnu promenu ili bilo šta neobično. 

Bez obzira kako izgledaju vaše navike u kupatilu, izaberite toaletni papir koji je mekan, upijajući i udoban, kao što je Deluxe.

 Sada znate koliko često bi trebalo da piškite, zašto piškite mnogo ili premalo! Tako da možete da preduzmete mere kako biste zadržali zdrave navike u kupatilu. I ne zaboravite, ako ste zabrinuti zbog učestalog mokrenja ili želite da znate šta imaju hladne noge i učestalo mokrenje zajednicko morate da se konsultujete sa lekarom. 

Izvori: 

1Aoki, Y., Brown, H. W., Brubaker, L., Cornu, J. N., Daly, J. O., & Cartwright, R. (2017). Urinary incontinence in women. Nature reviews. Disease primers, 3, 17042. 

2Siroky M. B. (2004). The aging bladder. Reviews in urology, 6 Suppl 1(Suppl 1), S3–S7. 

3Briguglio M. (2023). The Reason Beer Makes You Pee and Why You Should Abstain before Orthopedic Surgery. Nutrients, 15(7), 1687. 

4BJU International, How should patients with an overactive bladder manipulate their fluid intake?, Hashim Hashim, Paul Abrams

5NHS, Causes - Urinary incontinence

6Mueller E, Latini J, Lux M, Stablein U, Brubaker L, Kreder K, Fitzgerald MP. Gender differences in 24-hour urinary diaries of asymptomatic North American adults. J Urol. 2005 Feb;173(2):490-2. doi: 10.1097/01.ju.0000149947.28100.cd. PMID: 15643226. 

7How does the urinary system work?, Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG)

8Sharp, When you ‘have to go,’ you ought to go

9Leslie SW, Sajjad H, Singh S. Nocturia. [Updated 2023 Mar 11]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing

10NHS, Common health problems in pregnancy

11NHS, Water, drinks and hydration


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili