10 saveta za održavanje intimne higijene kod žena 

Higijena Žene

Nijedna od nas nije rođena s već stečenim predznanjem o tome kako da kao žena pravilno održava higijenu; najčešće to učimo od svojih najbližih, što često dovodi do oprečnih (i ponekad zbunjujućih!) mišljenja. Bilo da tek stasavaš u devojku i polako savladavaš sve tajne svog tela ili se pitaš kako da sa svojom kćerkom povedeš razgovor o ženskoj higijeni i nezi, u nastavku donosimo nekoliko naših omiljenih, a korisnih predloga za održavanje lične higijene koji će ti pomoći da ništa od važnih pitanja ne prepustiš slučaju. Pre nego što pređemo na neke od naših saveta za žensku higijenu, dozvolite nam da vas podsetimo na osnove intimne higijene tela, što je neophodno za negu žena. 

Ženska higijena se odnosi na ličnu higijenu vezanu za biološke aspekte ženskog tela.1 Razumevanje ženske higijene i saveta o ženskoj nezi je izuzetno važno.  Žene treba da znaju kako da se pravilno brinu o svom telu i kako da donose informisane odluke o tome koje proizvode koriste. Pogledajte i 10 pravila za održavanje čistoće u toaletu ​​ovdje 

Bilo da odrastate i počinjete da učite o sopstvenom telu po prvi put ili se pitate kako da razgovarate sa ćerkom o intimnoj nezi, evo naših deset najboljih saveta za žensku higijenu: 

1 . Ženska briga i nega: pravilno brisanje nakon nužde

Kad je reč o održavanju intimne higijene kod žena, pravilo da treba da se brišemo od napred unazad jedno je od onih koje nam je sasvim dobro poznato, premda nam roditelji baš i nisu objasnili zašto je ono toliko važno za žensku higijenu? Nepravilnim brisanjem toalet papirom mikrobi i bakterije mogu dospeti na pogrešno mesto i time izazvati neprijatne infekcije. A kad na tebe kao odraslu osobu dođe red da svojoj deci ponudiš ovaj savet, podstkani svoje mališane da se tako brišu nakon obavljene nužde istoga časa kad počnu da koriste nošu, tako da s vremenom samo dodatno učvrste ovu naviku.2Ovde pogledaj savete kako. 

Važno je da se za ovu regiju pobrineš toalet papirom koji je mekan, dobroupijajuć i dovoljno snažan, baš kao što je Zewa. Uz njegove izdašne zone udobnosti, i samo jedan listić može biti dovoljan.

2. Nakon toga koristi vlažan toalet papir

Kad su nam ruke prljave, nije dovoljno da ih samo obrišemo o suv peškir, već ih pre toga peremo sapunom i vodom, zar ne? Isto važi i nakon obavljene nužde. Nakon suvog toalet papira treba upotrebiti i onaj vlažni koji se dobro razgrađuje u vodi, kao što je Zewa . Njegovim korišćenjem ne samo da ćeš osetiti izrazitu čistoću i svežinu, već ćeš i uštedeti na običnom toalet papiru (i na sopstvenom vremenu koje posvećuješ svemu tome).

3. Ono si što jedeš (i piješ)

Neke će ovo možda iznenaditi, ali pravilna ishrana jedan je od ključnih aspekata filozofije o tome kako da kao žena pravilno održavaš higijenu. Prevelika konzumacija šećera dovodi se u vezu s gljivičnim vaginalnim infekcijama,3dok se unosom prirodnog jogurta one leče i suzbijaju. I baš kao i u svakom drugom slučaju, uvek je mudro unositi velike količine vode, a naročito kad je reč o prevenciji infekcija urinarnog trakta.

4. Budi ponosna na svoju menstruaciju

Menstruacije su jedinstvene, baš kao I ti. Ne treba poricati da menstruacije mogu biti neprijatne, međutim, nema ničeg prljavog, nehigijenskog ili neprijatnog u tome što jedna žena ima mesečni ciklus. Pravilna ženska higijena pomoći će ti da se osećaš čistom, da ti bude prijatno i budeš samouverena, zato neka ti u tom periodu u mesecu pakovanje vlažnih maramica Zewa uvek bude pri ruci za dodatan osećaj svežine tokom celog dana.

5. Vaginalni sekret je normalan i zdrav

Kad primetiš ovaj sekret nije neuobičajeno da se osetiš pomalo neprijatno. Ipak, nema razloga ni za kakvu brigu: ovo je samo prirodan sistem ženske brige i nege na delu kojim se tvoje telo brine za tebe.4 Međutim, ako primetiš da je miris sekreta neprijatan ili da postoje promene u njegovoj teksturi i boji, poželjno je da se obratiš lekaru. 

6. Održavanje intimne higijene kod žena u slučaju infekcija urinarnog trakta 

Proučavanje urina nakon obavljene male nužde možda i nije jedan od najprivlačnijih korisnih predloga za održavanje lične higijene, ali će ti, svakako, pomoći da na vreme otkriješ infekciju urinarnog trakta. Zamućen urin i onaj koji ima nešto naglašeniji miris nego što je uobičajeno ponekad može ukazivati na infekciju urinarnog trakta.5 Važno je da u organizam unosiš što više vode, a ako tokom mokrenja osećaš i bolove najbolje je da se obratiš lekaru.

7. Dozvoli sebi da „dišeš”

Svi volimo svežinu vazduha, pa to isto važi i kad je reč o „intimnoj regiji”. Tesna odeća izrađena od sintetičkih materijala može da izazove pojačanu ugrejanost i vlažnost tela (što je omiljeno okruženje za razvoj gljivičnih infekcija)6. Zato uvek nastoj da spavaš u komotnim, pamučnim pidžamama koje podstiču cirkulaciju vazduha osiguravajući za tvoje telo tokom sna suvo, prijatno hladno i zdravo okruženje.

8. Peri se samo čistom vodom

Upotreba agresivnih sapuna može da naruši uspostavljenu ravnotežu korisnih bakterija koje doprinose zdravlju, dovodeći do infekcija i osećaja neprijatnosti. Kad god je to moguće, nastoj da se pereš isključivo čistom vodom. Ako ipak želiš da koristiš sapun, odluči se za neki proizvod za žensku brigu i negu u kome nema dodatih mirišljavih komponenata, a nakon toga dobro se isperi.

9. Uvek budi spremna

Nijedna nauka na svetu neće ti pomoći da predvidiš da li je baš danas dobar dan da na sebi poneseš neke svetle pantalone. Neka ti uvek pri ruci budu ulošci (ili proizvod koji u tu svrhu koristiš). Ponestalo ti ih je? Slobodno zatraži od koleginice ili prijateljice. U slučaju većine proizvoda za žensku higijenu njihova zamena se savetuje na svakih nekoliko sati. A ako imaš pojačanu menstruaciju i to osećaš potrebno ih je menjati i znatno češće.

10. Otvoreno razgovaraj o ženskoj higijeni

Poslednji među korisnim predlozima za žene u pogledu higijene namenjen je čitateljkama svih životnih dobi. Nijedna od nas nije rođena s već stečenim predznanjem o tome kako da kao žena pravilno održava ličnu higijenu tela; reč je o nečemu što učimo od svojih majki, očeva, starijih sestara, prijatelja i nastavnika. Zato je potreba za savetima za žene u pogledu intimne nege nešto zbog čega se ne treba snebivati.  

Budi sasvim iskrena u pogledu svega onoga što već znaš ili ti uopšte nije poznato i doznaj što više od članova svoje porodice, doktora ili sa pouzdanih veb sajtova na internetu. Ako i sama otvoreno govoriš o ženskoj brizi i intimnoj nezi i onima oko tebe biće lakše da s tobom progovore na tu temu. 

I eto ga, 10 saveta o ličnoj higijeni tela i intimnoj nezi za žene. Bilo da si  prvi put dobila menstruaciju ili prolazite kroz menopauzu ili možda imate mlađu žensku članicu porodice koja tek treba ovo da nauči, ovi saveti će vam sigurno pomoći. Ako ste u nedoumici, ne zaboravite da se obratite svom lekaru za sva pitanja I podršku. 

Izvori 

1Collins Dictionary; Feminine Hygiene

2East Kent Hospitals University; NHS Foundation Trust; Personal Hygiene

3The Interplay Between Sugar and Yeast Infections, National Library of Medicine

4Is my vagina normal?, NHS Go

5Thrush in Men and Women, NHS

6Keeping your Vagina Clean and Healthy, NHS Go


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

6 pravila lične higijene za decu

Šta tvoja deca treba da znaju o ličnoj higijeni? Pročitaj u nastavku šest važnih predloga za dečju ličnu higijenu i kako tvoja deca kroz zabavu mogu da ih usvoje.

Lična Higijena

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Pitaš se da li je tvoje dete spremno za prelazak s noše na klozetsku šolju? Pročitaj sve ove korisne predloge za navikavanje na klozetsku šolju koje su sastavili naši stručnjaci.

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

Navikavanje na nošu može biti donekle složen proces, ali će izrazita roditeljska strpljivost i nekoliko caka na kraju doneti dobre rezultate. Na ovom mestu saznaj kako da decu navikneš na nošu!

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Želiš da doznaš koji je „najbolji uzrast” za navikavanje dečaka na nošu i u čemu se navikavanje dečaka na nošu razlikuje u odnosu na navikavanje kod devojčica? Pročitaj u nastavku naše najvažnije pred

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?

Postoji li uopšte „dobar” uzrast za navikavanje na nošu? Zewa daje odgovor na sva tvoja pitanja o tome kako da znaš kad je tvoje dete u pravom uzrastu kad treba započeti navikavanje na nošu.

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?

5 korisnih predloga za noćno navikavanje na nošu i klozetsku šolju

Uz ovih 5 saveta na temu kako naviknuti dete da noću koristi nošu, tvoj mališan će potpuno suv dočekati jutro, a ti kao roditelj možeš konačno da odahneš od noćnog menjanja pelena. Klilni ovde.

5 korisnih predloga za noćno navikavanje na nošu i klozetsku šolju