10 korisnih predloga za žene u pogledu higijene, a koje su roditelji propustili da ti kažu

Higijena Žene

Nijedna od nas nije rođena s već stečenim predznanjem o tome kako da kao žena pravilno održava higijenu; najčešće to učimo od svojih najbližih, što često dovodi do oprečnih (i ponekad zbunjujućih!) mišljenja. Bilo da tek stasavaš u devojku i polako savladavaš sve tajne svog tela ili se pitaš kako da sa svojom kćerkom povedeš razgovor o ženskoj brizi i nezi, u nastavku donosimo nekoliko naših omiljenih, a korisnih predloga za žene u pogledu higijene koji će ti pomoći da ništa od važnih pitanja ne prepustiš slučaju.

1. Ženska briga i nega: pravilno brisanje nakon nužde

Kad je reč o ženskoj brizi i nezi, pravilo da treba da se brišemo od napred unazad jedno je od onih koje nam je sasvim dobro poznato, premda nam roditelji baš i nisu objasnili zašto je ono toliko važno u sklopu lične higijene za žene? Nepravilnim brisanjem toalet papirom mikrobi i bakterije mogu dospeti na pogrešno mesto i time izazvati neprijatne infekcije. A kad na tebe kao odraslu osobu dođe red da svojoj deci ponudiš ovaj savet, podstkani svoje mališane da se tako brišu nakon obavljene nužde istoga časa kad počnu da koriste nošu, tako da s vremenom samo dodatno učvrste ovu naviku.

Važno je da se za ovu regiju pobrineš toalet papirom koji je mekan, dobroupijajuć i dovoljno snažan, baš kao što je Zewa. Uz njegove izdašne zone udobnosti, i samo jedan listić može biti dovoljan.

2. Nakon toga koristi vlažan toalet papir

Kad su nam ruke prljave, nije dovoljno da ih samo obrišemo o suv peškir, već ih pre toga peremo sapunom i vodom. Isto važi i nakon obavljene nužde. Nakon suvog toalet papira treba upotrebiti i onaj vlažni koji se dobro razgrađuje u vodi, kao što je Zewa . Njegovim korišćenjem ne samo da ćeš osetiti izrazitu čistoću i svežinu, već ćeš i uštedeti na običnom toalet papiru (i na sopstvenom vremenu koje posvećuješ svemu tome).

3. Ono si što jedeš (i piješ)

Neke će ovo možda iznenaditi, ali pravilna ishrana jedan je od ključnih aspekata filozofije o tome kako da kao žena pravilno održavaš higijenu. Prevelika konzumacija šećera dovodi se u vezu s gljivičnim (kvasac) vaginalnim infekcijama, dok se unosom prirodnog jogurta one leče i suzbijaju. I baš kao i u svakom drugom slučaju, uvek je mudro unositi velike količine vode, a naročito kad je reč o prevenciji infekcija urinarnog trakta.

4. Budi ponosna na svoju menstruaciju

Ne treba poricati da menstruacije mogu biti neprijatne, međutim, nema ničeg prljavog, nehigijenskog ili neprijatnog u tome što jedna žena ima mesečni ciklus. Pravilna ženska higijena pomoći će ti da se osećaš čistom, da ti bude prijatno i budeš samouverena, zato neka ti u tom periodu u mesecu pakovanje vlažnih maramica Zewa uvek bude pri ruci za dodatan osećaj svežine tokom celog dana.

5. Vaginalni sekret je normalan i zdrav

Kad primetiš ovaj sekret nije neuobičajeno da se osetiš pomalo neprijatno. Ipak, nema razloga ni za kakvu brigu: ovo je samo prirodan sistem ženske brige i nege na delu kojim se tvoje telo brine za tebe. Međutim, ako primetiš da je miris sekreta neprijatan ili da postoje promene u njegovoj teksturi i boji, poželjno je da se obratiš lekaru.

6. Korisni predlozi za žene u pogledu higijene kad je reč o infekcijama urinarnog trakta

Proučavanje urina nakon obavljene male nužde možda i nije jedan od najprivlačnijih korisnih predloga za žene u pogledu higijene, ali će ti, svakako, pomoći da na vreme otkriješ infekciju urinarnog trakta. Zamućen urin i onaj koji ima nešto naglašeniji miris nego što je uobičajeno ponekad može ukazivati na infekciju urinarnog trakta. Važno je da u organizam unosiš što više vode, a ako tokom mokrenja osećaš i bolove najbolje je da se obratiš lekaru.

7. Dozvoli sebi da „dišeš”

Svi volimo svežinu vazduha, pa to isto važi i kad je reč o „donjoj regiji”. Tesna odeća izrađena od sintetičkih materijala može da izazove pojačanu ugrejanost i vlažnost tela (što je omiljeno okruženje za razvoj gljivičnih infekcija). Zato uvek nastoj da spavaš u komotnim, pamučnim pidžamama koje podstiču cirkulaciju vazduha osiguravajući za tvoje telo tokom sna suvo, prijatno hladno i zdravo okruženje.

8. Peri se samo čistom vodom

Upotreba agresivnih sapuna može da naruši uspostavljenu ravnotežu korisnih bakterija koje doprinose zdravlju, dovodeći do infekcija i osećaja neprijatnosti. Kad god je to moguće, nastoj da se pereš isključivo čistom vodom. Ako ipak želiš da koristiš sapun, odluči se za neki proizvod za žensku brigu i negu u kome nema dodatih mirišljavih komponenata, a nakon toga dobro se isperi.

9. Uvek budi spremna

Nijedna nauka na svetu neće ti pomoći da predvidiš da li je baš danas dobar dan da na sebi poneseš neke svetle pantalone. Neka ti uvek pri ruci budu ulošci (ili proizvod koji u tu svrhu koristiš). Ponestalo ti ih je? Slobodno zatraži od koleginice ili prijateljice. U slučaju većine proizvoda za žensku higijenu njihova zamena se savetuje na svakih nekoliko sati. A ako imaš pojačanu menstruaciju i to osećaš potrebno ih je menjati i znatno češće.

10. Otvoreno razgovaraj o ženskoj higijeni

Poslednji među korisnim predlozima za žene u pogledu higijene namenjen je čitateljkama svih životnih dobi. Nijedna od nas nije rođena s već stečenim predznanjem o tome kako da kao žena pravilno održava higijenu; reč je o nečemu što učimo od svojih majki, očeva, starijih sestara, prijatelja i nastavnika. Zato je potreba za savetima za žene u pogledu higijene nešto zbog čega se ne treba snebivati. Budi sasvim iskrena u pogledu svega onoga što već znaš ili ti uopšte nije poznato i doznaj što više od članova svoje porodice, doktora ili sa pouzdanih veb sajtova na internetu. Ako i sama otvoreno govoriš o ženskoj brizi i nezi i onima oko tebe biće lakše da s tobom progovore na tu temu.

 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili