10 pravila za održavanje lične higijene u toaletu 

Illustrierter Junge und Hund befolgen WC-Regeln

Održavanje lične higijene je veoma važno kada si u toaletu, ali kako možeš da pomogneš svojim ukućanima da zapamte pravila za održavanje čistoće? U tome ti mogu pomoći zidni posteri. Zabavni su i lako se pamte.  

Nastavi čitati članak da saznaš zašto su bitna pravila za održavanje lične higijene u toaletu. 

Zašto su bitna pravila za održavanje lične higijene u toaletu? 

Da li vi – i vaši najmiliji – razumete zašto su higijenska pravila vitalna? Evo malo više o tome zašto je neophodno poštovati ovih deset najboljih higijenskih pravila u toaletu: 

  • Poštovanje ovih pravila za kupatilo održava okruženje koje vaše domaćinstvo redovno čini čistim i udobnim. 
  • Peškiri i prljav veš mogu da prenesu klice između članova domaćinstva. Ovo je posebno važno ako se neko je neko od ukućana imao prehladu, gripu ili neku drugu bolest. Pogledajte I naše savjete kako očistiti dom I sprečiti dalju zarazu ostalih. 
  • Ispiranje toaleta može proširiti fekalne materije i još mnogo toga oko površina vašeg kupatila, tako da je važno da tu oblast održavate čistim i urednim. 
  • Lična higijena ima snažan uticaj na fizičko zdravlje. 
  • Poznavanje i poštovanje pravila u kupatilu i toaletu pomaže vam da izgledate i osećate se dobro 

Ko treba da poštuje pravila toaleta? 

Da biste vi i vaši najmiliji ostali srećni i zdravi, sve treba naučiti kako da poštuju pravila lične higijene u toaletu. Evo nekoliko saveta koji će vam omogućiti da svi poštuju pravila kupatila: 

Neka bude primereno uzrastu kada razgovarate s mališanima. Na primer, dete koje se obučava za toalet može se naučiti da pravilno pere ruke, ali mu ne bi trebalo dozvoliti da koristi sredstvo za čišćenje toaleta i četku za toalet.  

  • Neka bude primereno uzrastu kada razgovarate sa mališanima. Na primer, dete koje se obučava za toalet može se naučiti da pravilno pere ruke, ali mu ne bi trebalo dozvoliti da koristi sredstvo za čišćenje toaleta i četku za toalet. 
  • Lična higijena prezentacija: Stavite odštampana pravila toaleta na istaknuto mesto. Okačenje na poleđini vrata kupatila može izgledati kao odličan izbor, ali da li će ljudi tamo zaista obratiti pažnju na to? Ako ga zalepite blizu toaleta, svima će biti uočljivije. 
  • Uključite sve u svakoj fazi. Bilo da ih naterate da zamene rolnu toaleta kada iskoriste poslednji komad ili da kupovina higijenskih proizvoda deli vaše domaćinstvo, pobrinite se da svi preuzmu odgovornost. 

Top 10 higijenskih pravila u toaletu: 

Jasno je da znamo kako postaviti našu infografiku kao podsetnik na pravila lične higijene. U dekoraciji pravila mogu vam pomoći i vaši najmlađi! Ali prvo, hajde da zajedno pogledamo osnovna pravila za održavanje čistoće u kupatilu. 

1. Zatvori vrata. Prvo od naših 10 pravila o održavanju čistoće u toaletu je važnost privatnosti i poštovanja. Zatvaranje vrata ne pruža samo privatnost onome ko koristi toalet, već je i znak poštovanja prema ostalim članovima porodice. Ono što se dešava u toaletu - ostaje u toaletu. 

2. Obriši se spreda ka pozadi. Jedno od najvažnijih pravila kada je u pitanju lična higijena dece i odraslih. Brisanje spreda ka pozadi sprečava pojavu urinarnih infekcija.  

Koristi toalet papir koji je mekan i snažan, poput Zewa Exclusive Almond Milk toalet papira. On je deblji i više upija od tradicionalnog toalet papira, tako da jedan list može biti dovoljan.

3. Brisanje vlažnim toalet papirom. Poster sa pravilima održavanja lične higijene u kupatilu podsetiće svakog na pravilnu rutinu brisanja: brisanje suvim toalet papirom, a nakon toga Zewa Moist Almond Milk vlažnim toalet papirom za dodatni osećaj svežine i čistoće svaki put.  

4. Izbegni prskanje mokraće. Kada sediš, postavi se pravilno na klozetskoj šolji kako bi mokraća išla tamo gde treba. Ako piškiš stojeći, biranjem pravog ugla smanjićeš šanse za prskanje mokraće. Stani što je bliže moguće uz klozetsku šolju i ciljaj pažljivo.  

5. Očisti toalet dasku ako je potrebno. I pored toga što si pažljiv/pažljiva, prskanja se mogu desiti. To nije strašno ako odmah obrišeš mokraću - ovo je jedno od osnovnih pravila higijene u toaletu kojim pokazuješ poštovanje prema ostalim ukućanima. 

6. Ne zaboravi da pustiš vodu. Ovo pravilo se podrazumeva, ali lako se može desiti da u žurbi zaboraviš da pustiš vodu u klozetskoj šolji. Ne zaboravite da držite poklopac toaleta zatvorenim kada puštate vodu, da biste sprečili širenje toaletne materije koja bi trebalo da ostane u šolji. Ali uz naš poster to se više neće dešavati! Svi će zapamtiti pravila kako održavati  ličnu higijenu na zidu. 

7.Očisti toalet četkom ako je potrebno. Jedno od opštih pravila u toaletu je da ga ostaviš onako kako si ga našao/našla, što podrazumeva povremeno brzo čišćenje toalet četkom. Dodaj sredstvo za čišćenje klozetske šolje, izribaj, pusti vodu i vrati četku na mesto.  

8. Spusti toalet dasku. Svi su srećni kada zateknu toalet u stanju u kome su ga ostavili. Spuštanje toalet daske je jedno od najjednostavnijih pravila kada je u pitanju održavanje čistoće u toaletu. To je znak poštovanja prema ostalim članovima i često jedan od uslova za mir u kući. 

9. Pranje ruku vodom i sapunom. Još jedno važno pravilo održavanja higijene u kupatilu. Ovo se prvo uči kada je u pitanju lična higijena dece: nikad ne zaboravi da opereš ruke. Sapun, topla voda i temeljno trljanje će držati bakterije podalje. Bitno je znati pravilno održavati higijenu ruku, pa pogledajte i naš vodič za pravilno pranje . 

10.Stavi novu rolnu toalet papira ako je potrebno. Ništa te ne može više isfrustrirati nego kada posegneš za rolnom toalet papira i otkriješ da papira nema! Međutim, uz ovaj plakat sa pravilima održavanja higijene u toaletu na zidu, ta neugodna situacija će biti prošlost.  

Da biste podstakli sve da budu uključeni u zamenu prazne rolne za toalet, uverite se da uvek imate nešto pri ruci, bilo da držite nekoliko rezervnih rolni u kupatilu ili koristite držač toaletne rolne

Sa zidnim plakatom o pravilima kako održavati ličnu higijenu u toaletu postavljenim tako da ga svi vide, možeš biti siguran/sigurna da će tvoja porodica imati stalan podsetnik o pravilima održavanja čistoće u toaletu.   

​​Izvori

1Can clothes and towels spread germs? NHS

2Personal hygiene, NHS

3Why is hygiene so important, Hygiene for health

4Urinary tract infections (UTIs), NHS

5Hand washing, NHS 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

10 saveta za održavanje intimne higijene kod žena

Potrebni su ti saveti za žene u pogledu higijene, za tebe lično ili za tvoje dete? Nudimo informacije o ženskoj brizi i nezi za žene svih životnih dobi. Klikni ovde!

Higijena Žene

6 pravila lične higijene za decu

Šta tvoja deca treba da znaju o ličnoj higijeni? Pročitaj u nastavku šest važnih predloga za dečju ličnu higijenu i kako tvoja deca kroz zabavu mogu da ih usvoje.

Lična Higijena

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Pitaš se da li je tvoje dete spremno za prelazak s noše na klozetsku šolju? Pročitaj sve ove korisne predloge za navikavanje na klozetsku šolju koje su sastavili naši stručnjaci.

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

Navikavanje na nošu može biti donekle složen proces, ali će izrazita roditeljska strpljivost i nekoliko caka na kraju doneti dobre rezultate. Na ovom mestu saznaj kako da decu navikneš na nošu!

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Želiš da doznaš koji je „najbolji uzrast” za navikavanje dečaka na nošu i u čemu se navikavanje dečaka na nošu razlikuje u odnosu na navikavanje kod devojčica? Pročitaj u nastavku naše najvažnije pred

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?

Postoji li uopšte „dobar” uzrast za navikavanje na nošu? Zewa daje odgovor na sva tvoja pitanja o tome kako da znaš kad je tvoje dete u pravom uzrastu kad treba započeti navikavanje na nošu.

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?