5 korisnih higijenskih predloga u pogledu prevencije infekcija urinarnog trakta

Kako Sprečiti Urinarnu Infekciju

Ako si ikad imao/imala priliku da iskusiš infekciju urinarnog trakta (IUT) onda sasvim dobro znaš da u najboljem slučaju ona može biti veoma neprijatna, a u onom najlošijem i prilično bolna. Međutim, dobra vest glasi da je delotvorna prevencija infekcija urinarnog trakta sasvim jednostavna, te da od tebe zahteva svega nekoliko neznatnih izmena u životnim navikama. Infekcije urinarnog trakta znatno su češće kod žena i devojaka, međutim, ako si kao čitalac brižni otac koji želi da pomogne dragim ženskim bićima u svojoj porodici, možemo samo da ti odamo počast!

Ovi korisni predlozi tu su da pomognu u sprečavanju ponavljanja infekcija urinarnog trakta, ali, svejedno, savetujemo da se u slučaju ispoljavanja nekog od simptoma ovih infekcija uvek potraži savet stručnog medicinskog osoblja.

1. Prevencija infekcija urinarnog trakta: sve je u čistoći

Do infekcija urinarnog trakta dolazi tako što bakterije dospevaju u urinarni trakt. Žene i devojke posebno su izložene ovom riziku budući da su izlazni kanali na zadnjem delu njihove kičme znatno bliži uretri. Jedan od najboljih načina prevencije infekcija urinarnog trakta sastoji se u pravilnom brisanju nakon obavljene nužde. A to znači da, nakon obavljene nužde, proces brisanja ide od napred prema pozadi ne bi li se time sprečilo da mikrobi nađu svoj put do mokraćnih kanala.

Nakon brisanja suvim toalet papirom najbolje je postupak ponoviti i vlažnim toalet papirom kako bi se obezbedila čistoća i svežina ove regije. Nakon upotrebe, a budući da je biorazgradiv, vlažni toalet papir Zewa može se bez problema baciti u klozetsku šolju, zbog čega je njegovo korišćenje sasvim brzo i jednostavno.

 2. Kako izbeći infekcije urinarnog trakta: kroz unos velike količine tečnosti

Ako se pitaš kako sprečiti infekcije urinarnog trakta kod dece, suština je u tome da mališane podstičeš da tokom dana piju što više vode i drugih tečnosti. Ovim se pomaže u prevenciji protiv infekcija urinarnog trakta budući da ne dolazi do otežanog pražnjenja bešike, čime se mokraća predugo ne zadržava u dečjoj bešici. A to je, prema navodima brojnih medicinskih stručnjaka, jedan od mogućih uzroka javljanja urinarnih infekcija. Osim toga, redovnim unosom velike količine tečnosti obezbeđuje se i redovno pražnjenje creva …

3. Redovno vršenje nužde

Jedan od najjednostavnijih načina prevencije infekcija urinarnog trakta sastojao bi se u pridavanju značaja radu bešike, budući da se redovnim vršenjem nužde smanjuju izgledi da bakterije zaraze urinarni trakt i time izazovu infekcije. Stoga podstiči svoju decu da jasno iskazuju potrebu za odlaskom u toalet i objasni im zašto je važno da to bez odlaganja i učine. Ako je detetu u tome potrebno malo više podsticaja, učini mu odlazak u toalet prijatnim iskustvom time što će pri ruci imati mekan i visokoupijajuć toaletni papir, baš kao što je Zewa.

4. Kako izbeći infekcije urinarnog trakta: koristi prave proizvode

Iako je teško odupreti se opuštajućoj kupki u kadi, pogotovo onoj s mirišljavim mehurićima, u sklopu mera prevencije protiv infekcija urinarnog trakta najbolje je izbegavati mirišljave pene za kupanje. Nastoj da u predelu genitalija izbegavaš korišćenje mirišljavih sapuna, odlučujući se radije samo za vodu ili nežne proizvode bez mirišljavih dodataka.

5. Nošenje komotnog pamučnog veša

Odgovor na pitanje kako sprečiti ponavljanje infekcija urinarnog trakta istovremeno znači da bi trebalo da obratiš pažnju i na svoj donji veš. Veš izrađen od sintetičkih materijala zameni komotnim pamučnim vešom, budući da sintetički materijali podstiču razvoj bakterija. Iz istog razloga izbegavaj da nosiš izrazito uzane pantalone ili farmerke.

Među načinima prevencije infekcija urinarnog trakta, mnogi ljudi ističu da su im u velikoj meri pomogli probiotici ili konzumiranje soka od brusnice. Ipak, treba znati da ovo nisu i klinički dokazani načini prevencije infekcija urinarnog trakta.

Važno je napomenuti i to da sama prevencija infekcija urinarnog trakta ne mora i nužno doneti uspešne rezultate. Ako neki član tvoje porodice ispoljava simptome, kao što su zamućena mokraća ili urin prenaglašenog mirisa, važno je da pije što više tečnosti i da što pre zatraži medicinsku pomoć.

 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili