Boja mokraće: koje je boje zdrava mokraća?

Illustrierter, als Detektiv verkleideter Junge schaut mit einer Lupe eine Toilette an

Bistra, žuta ili mutna mokraća kod dece i odraslih - svi smo se ponekad upitali: „Koje boje treba da bude zdrav urin?“ Kada je u pitanju boja mokraće, značenje te boje otkriva da li unosiš dovoljno tečnosti u organizam i pomaže ti da uočiš znakove infekcije. Saznaj koja je zdrava boja mokraće i šta izgled tvog urina može da ti kaže o tvom zdravlju.

Ne zaboravi da pogledaš našu tabelu sa bojama mokraće i proveriš kakva je tvoja mokraća!

Tabela boja mokraće: značenje

Zdravstvene organizacije poput Komore zdravstvenih ustanova Srbije koriste tabelu sa bojama mokraće kako bi odredili da li smo uneli dovoljno tečnosti u organizam i da li smo dobro. Obično ove tabele počinju sa vrlo bledom bojom kao broj jedan i boja progresivno postaje sve tamnija do tamnije žute, odnosno dok ne dođemo do broja osam.

Koje je boje zdrava mokraća?

Znak zdravog urina je obično mokraća bez boje i bledo žuta mokraća. Ove boje su prve prikazane na našoj tabeli boja mokraće. Ima i drugih faktora koji mogu promeniti boju urina, a da to ne ukazuje na neke zdravstvene probleme.

Šta može uticati na boje mokraće?

Ponekad boja mokraće može biti znatno drugačija, a da ta promena nije uzrokovana dehidratacijom ili infekcijom. Uzroci mogu biti lekovi, vitaminski suplementi, pa čak i hrana može uticati na ono što bi inače bila boja zdrave mokraće.

Uzmi toalet papir koji je jastučast i snažan, poput Zewa Deluxe Camomile Comfort toalet papira, koji je toliko debeo i upijajući da će ti često biti potreban samo jedan list.

Znaci dehidratacije

Mokraća bez boje i boje slame je boja zdrave mokraće u smislu hidratacije. Ovo obično nije slučaj kada je mokraća tamnije boje. Kada je u pitanju braonkasta i narandžasta boja urina, značenje koje otkriva naša tabela boja mokraće je dehidriran organizam. Ostali znaci dehidratacije su:

 • Žeđ
 • Suva usta, usne ili oči
 • Glavobolje
 • Zatvor
 • Vrtoglavica
 • Nedostatak koncentracije
 • Umor
 • Snažan neprijatan miris urina

Neka ti cilj bude da popiješ oko 2 litre vode tokom dana da bi održao/održala boju zdravog urina i optimalni nivo hidratacije organizma.

Znaci infekcije

Boja mokraće može biti povezana sa infekcijom, naročito ako je u pitanju bela mokraća ili mutna mokraća kod dece i odraslih. Infekcije urinarnog trakta mogu zahvatiti tvoju bešiku, bubrege ili uretru. Uobičajeni simptomi urinarne infekcije su:

 • Češće mokrenje nego obično
 • Iznenadna potreba za mokrenjem
 • Neprijatan miris mokraće
 • Mutna mokraća
 • Osećaj peckanja ili bola prilikom mokrenja
 • Osećaš se loše
 • Umor
 • Bol u donjem delu stomaka
 • Kod starijih ljudi, promene u ponašanju kao što su razdražljivost ili zbunjenost

Blage urinarne infekcije obično prođu nakon nekoliko dana bez lečenja. Ipak, trebalo bi da se posavetuješ sa lekarom u sledećim slučajevima:

 • Ako si muškog pola/trudnica/dete/starija osoba
 • Ovo je tvoja prva urinarna infekcija
 • Ima krvi u mokraći
 • Simptomi se ne poboljšavaju ni nakon nekoliko dana ili se vraćaju nakon lečenja

Preduzmi korake u pogledu higijene kako bi sprečio/sprečila dobijanje urinarne infekcije i obavezno se posavetuj sa lekarom ako misliš da je imaš.

Ako imaš urinarnu infekciju ili imaš neprijatan osećaj prilikom mokrenja, koristi kvalitetan, mekan toalet papir, poput Zewa Deluxe Camomile Comfort toalet papira, kako bi svaka poseta toaletu bila ugodna.

Značenje boje mokraće: kada se obratiti lekaru

Ako ste i dalje nesigurni i zabrinuti, kontaktirajte svog lekara. Postoje određeni znaci upozorenja na koje uvek treba obratiti pažnju. Obavezno poseti lekara ako je tvoja mokraća:

 • Narandžasta. Ovo može biti posledica dehidratacije ili uticaja hrane, ali takođe može biti i znak oboljenja jetre ili žučnog kanala.
 • Roze ili crvenkasta. Ovu boju može uzrokovati hrana poput borovnica, rabarbare ili cvekle, ali isto tako i krv u tvojoj mokraći – potencijalni znak problema sa prostatom, trovanje živom/olovom, oboljenje bubrega, tumora ili urinarne infekcije.
 • Braon. Uzrok ove boje može biti režim ishrane, ali može ukazivati i na dehidrataciju, ili oboljenje jetre – pokušaj da piješ više vode, pa ako boja ostane braon poseti svog lekara.

Sada kada znaš sve o tabeli boja mokraće i značenjima koja se kriju iza različitih nijansi tvoje mokraće, možeš više povesti računa o svom zdravlju i hidrataciji.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

10 saveta za održavanje intimne higijene kod žena

Potrebni su ti saveti za žene u pogledu higijene, za tebe lično ili za tvoje dete? Nudimo informacije o ženskoj brizi i nezi za žene svih životnih dobi. Klikni ovde!

Higijena Žene

6 pravila lične higijene za decu

Šta tvoja deca treba da znaju o ličnoj higijeni? Pročitaj u nastavku šest važnih predloga za dečju ličnu higijenu i kako tvoja deca kroz zabavu mogu da ih usvoje.

Lična Higijena

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Pitaš se da li je tvoje dete spremno za prelazak s noše na klozetsku šolju? Pročitaj sve ove korisne predloge za navikavanje na klozetsku šolju koje su sastavili naši stručnjaci.

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

Navikavanje na nošu može biti donekle složen proces, ali će izrazita roditeljska strpljivost i nekoliko caka na kraju doneti dobre rezultate. Na ovom mestu saznaj kako da decu navikneš na nošu!

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Želiš da doznaš koji je „najbolji uzrast” za navikavanje dečaka na nošu i u čemu se navikavanje dečaka na nošu razlikuje u odnosu na navikavanje kod devojčica? Pročitaj u nastavku naše najvažnije pred

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?

Postoji li uopšte „dobar” uzrast za navikavanje na nošu? Zewa daje odgovor na sva tvoja pitanja o tome kako da znaš kad je tvoje dete u pravom uzrastu kad treba započeti navikavanje na nošu.

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?