7 predloga za zapušen nos kod beba 

7 predloga za zapušen nos kod beba

Kada je tvojoj bebi zapušen nos usled prehlade želiš da učiniš sve kako bi joj pomogao/pomogla da joj otpušiš nos. Naših sedam tehnika će ti pomoći da otpušiš začepljen nos kod dece, od korišćenja rešenja iz apoteke do lečenja zapušenog nosa kod dece u kućnoj varijanti.

Šta uzrokuje zapušen nos kod beba?

Ponekad je zapušen nos kod dece rezultat obične prehlade. Deca mogu da obole od prehlade i do 8 puta godišnje, budući da njihov imunitet još nije dovoljno razvijen da se izbori sa stotinama tipova virusa prehlade koji se pojavljuju svake godine.1 Dobra vest je da svaki put kada se zaraze drugim tipom virusa, njihov imunitet se malo po malo razvija – pa kako rastu sve ređe obolevaju od prehlade. 

Prehlade kod dece često mogu da traju i do dve nedelje, ali u većini slučajeva će se osećati bolje već nakon pet do sedam dana. Nauči kako da im olakšaš taj neprijatni osećaj zapušenog nosa uz naše savete.

“Slinice” su uobičajen uzrok kada je u pitanju začepljen nos kod novorođenčadi.2 One obično nisu rezultat infekcije ili prehlade. Zapravo se radi o sekretu koji se prirodno skuplja u nosu, dok se dete polako navikava da udiše vazduh kroz nos nakon vremena provedenog u majčinom stomaku.

Slinice su normalna pojava i ne zahtevaju nikakvu posebnu pažnju osim ako smetaju bebi prilikom hranjenja. U tom slučaju isprobaj sledeće preporuke da oslobodiš bebine disajne puteve.  

1. Očisti zapušen nos kod dece uz pomoć maramice

Prvi korak koji treba da preduzmeš da otpušiš začepljen nos kod novorođenčadi je da ukloniš skorenjen, tvrd sekret koji se skupio oko nozdrva. Ove lepljive sline mogu začepiti nozdrve, pa je sjajno rešenje da ih obrišeš mekim maramicama potopljenim u mlaku vodu.

Koristi maramice koje su istovremeno meke i snažne, poput Zewa Kids maramica. One su nežne prema osetljivoj koži tvoje bebe i istovremeno dovoljno jake da pokupe te stvrdnute sline sa nosa tvoje bebe. Neka ti pri ruci uvek bude kutija maramica, jer ih možeš lako i brzo uzeti u svakoj prostoriji.

2. Otpuši zapušen nos kod beba fiziološkim rastvorom

Kapi fiziološkog rastvora obično koriste pri lečenju zapušenog nosa kod beba. One pomažu u otpušavanju nosa tako što razlažu osušene sline u nozdrvama. Tvoj lekar ili farmaceut će moći da ti da više informacija o tome kako da ih koristiš. Bilo bi dobro da ih upotrebljavaš samo povremeno, jer bi česta upotreba mogla iritirati kožu oko nosa.2 Takođe, pokušaj da ih staviš netom pre hranjenja. Neki roditelji koriste nekoliko kapi majčinog mleka za nozdrve kao alternativno rešenje umesto fiziološkog rastvora.

3. Koristi pumpicu za nos da očistiš zapušen nos kod dece

Roditelji često koriste kapi fiziološkog rastvora u kombinaciji sa pumpicom za nos za bebe. Fiziološki rastvor omekšava sekret, a potom se on izvlači pumpicom za nos. Možeš da biraš između velikog broja različitih tipova ovih pumpica, uključujući pumpice koje usisavaju, klasične pumpice koje se pritišću ili električne. Pumpicu za nos možeš naći u svojoj obližnjoj apoteci, a zatim prati uputstva na ambalaži.

4. Otpuši zapušen nos kod beba parom

Para je sjajno rešenje ako više voliš da koristiš lek za zapušen nos kod beba u kućnoj varijanti i ne moraš ručno da otpušavaš bebi nos. Pusti vrelu vodu na slavini i neka se kupatilo ispuni parom. Onda stavi svoju bebu u krilo i sedite zajedno u parnom kupatilu nekoliko minuta. Ukoliko primetiš da je ovaj metod učinkovit za tvoju bebu, možeš ga koristiti i prilikom dojenja.3

5. Vlaga oslobađa zapušen nos kod beba

Pored kratkog boravka u parnom kupatilu, podizanje nivoa vlažnosti u vazduhu u drugim prostorijama takođe može biti odličan prirodni lek za začepljen nos kod novorođenčadi.2 Ovo može pomoći da se sekret razredi. Sve što treba da uradiš jeste da  u prostoriji u kojoj beba spava ostaviš posudu vruće vode. Neki roditelji umesto toga koriste ovlaživač vazduha.3

6. Uspravi bebu kako bi joj otpušio/otpušila nos

Često je začepljen nos kod novorođenčadi gori kada spavaju. Razlog za to je ležeći položaj bebe, jer sekret tako ne može da izađe kroz nozdrve. Upotrebi silu gravitacije u svoju korist kako bi sline izašle!

Neki roditelji stavljaju peškir ispod gornjeg dela dušeka na kojoj beba spava da malo podignu nivo glave preko noći. Otkrićeš i kako beba lakše spava preko dana ako je bezbedno smeštena u autosedištu ili sedi u tvom krilu tokom dana. Kada je beba preko dana budna, možeš je takođe povremeno okrenuti na stomak, kako bi gravitacija učinila svoje i povukla sekret da se prirodno cedi.3

7. Značaj hidratacije u otpušavanju začepljenog nosa kod novorođenčadi

Naš poslednji savet je hidratacija organizma. Održavaj stalan unos tečnosti – bilo da se radi o majčinom mleku ili vodi – to će ti pomoći da sprečiš da se sluznica nosa bebe ne osuši. Tvoja beba uz pomoć sekreta izbacuje sve bakterije iz svog organizma, tako da razređivanjem sekreta unosom tečnosti on će lakše i brže izaći.

Naravno, lakše reći nego uraditi, jer se mališani često bune na hranjenje kada im je nos začepljen. Pokušaj da ih postaviš da sednu i pravi pauze tako da mogu da dođu do daha pri gutanju.

Uz ove pristupe (i dosta maženja), začepljen nos kod dece bi trebalo da se otpuši vrlo brzo i ponovo će disati normalno. Ukoliko ova situacija potraje više od par nedelja, a ti se zapitaš da li je uzrok zapušenog nosa tvoje bebe alergija ili pomisliš da tvoje dete ima nešto zaglavljeno u nosu, obavezno se obrati lekaru za savet.

Reference:

1 “Prehlade, kašalj i upale ušiju kod dece”, NHS; 2018
2 “Začepljen nos kod beba” (Medicinski provereno), Patient.info; 2017
3 ‘Nazalna kongestija: Kako prirodno očistiti nos kod bebe”, Integris Health; 2019


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Pitaš se da li je tvoje dete spremno za prelazak s noše na klozetsku šolju? Pročitaj sve ove korisne predloge za navikavanje na klozetsku šolju koje su sastavili naši stručnjaci.

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

Navikavanje na nošu može biti donekle složen proces, ali će izrazita roditeljska strpljivost i nekoliko caka na kraju doneti dobre rezultate. Na ovom mestu saznaj kako da decu navikneš na nošu!

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Želiš da doznaš koji je „najbolji uzrast” za navikavanje dečaka na nošu i u čemu se navikavanje dečaka na nošu razlikuje u odnosu na navikavanje kod devojčica? Pročitaj u nastavku naše najvažnije pred

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?

Postoji li uopšte „dobar” uzrast za navikavanje na nošu? Zewa daje odgovor na sva tvoja pitanja o tome kako da znaš kad je tvoje dete u pravom uzrastu kad treba započeti navikavanje na nošu.

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?

5 korisnih predloga za noćno navikavanje na nošu i klozetsku šolju

Uz ovih 5 saveta na temu kako naviknuti dete da noću koristi nošu, tvoj mališan će potpuno suv dočekati jutro, a ti kao roditelj možeš konačno da odahneš od noćnog menjanja pelena. Klilni ovde.

5 korisnih predloga za noćno navikavanje na nošu i klozetsku šolju

7 korisnih saveta za pravilno brisanje nakon nužde

Nisi siguran kako da obrišeš svoju guzu? Misliš da već godinama to pogrešno radiš? Tu je naš tekst da ti pomogne u tome. Klikni i saznaj sve što treba da znaš na tu temu.

Момиче с розова блуза, което държи ролка тоалетна хартия в банята.