6 predloga za zapušen nos kod beba 

6 predloga za zapušen nos kod beba

Kada je tvojoj bebi zapušen nos usled prehlade želiš da učiniš sve kako bi joj pomogao/pomogla da joj otpušiš nos. Naših 6 tehnika će ti pomoći da otpušiš začepljen nos kod dece, od korišćenja rešenja iz apoteke do lečenja zapušenog nosa kod dece u kućnoj varijanti.

1. Očisti zapušen nos kod dece uz pomoć maramice

Prvi korak koji treba da preduzmeš da otpušiš začepljen nos kod novorođenčadi je da ukloniš skorenjen, tvrd sekret koji se skupio oko nozdrva. Ove lepljive sline mogu začepiti nozdrve, pa je sjajno rešenje da ih obrišeš mekim maramicama potopljenim u mlaku vodu.

Koristi maramice koje su istovremeno meke i snažne, poput Zewa Kids maramica. One su nežne prema osetljivoj koži tvoje bebe i istovremeno dovoljno jake da pokupe te stvrdnute sline sa nosa tvoje bebe. Neka ti pri ruci uvek bude kutija maramica, jer ih možeš lako i brzo uzeti u svakoj prostoriji.

2. Otpuši zapušen nos kod beba fiziološkim rastvorom

Kapi fiziološkog rastvora obično koriste pri lečenju zapušenog nosa kod beba. One pomažu u otpušavanju nosa tako što razlažu osušene sline u nozdrvama. Tvoj lekar ili farmaceut će moći da ti da više informacija o tome kako da ih koristiš. Neki roditelji koriste nekoliko kapi majčinog mleka za nozdrve kao alternativno rešenje umesto fiziološkog rastvora.

3. Koristi pumpicu za nos da očistiš zapušen nos kod dece

Roditelji često koriste kapi fiziloškog rastvora u kombinaciji sa pumpicom za nos za bebe. Fiziološki rastvor omekšava sekret, a potom se on izvlači pumpicom za nos. Pumpicu za nos možeš naći u svojoj obližnjoj apoteci, a zatim prati uputstva na ambalaži.

4. Otpuši zapušen nos kod beba parom

Para je sjajno rešenje ako više voliš da koristiš lek za zapušen nos kod beba u kućnoj varijanti i ne moraš ručno da otpušavaš bebi nos. Pusti vrelu vodu na slavini i neka se kupatilo ispuni parom. Onda stavi svoju bebu u krilo i sedite zajedno u parnom kupatilu nekoliko minuta.

5. Uspravi bebu kako bi joj otpušio/otpušila nos

Često je začepljen nos kod novorođenčadi gori kada spavaju. Razlog za to je ležeći položaj bebe, jer sekret tako ne može da izađe kroz nozdrve. Upotrebi silu gravitacije u svoju korist kako bi sline izašle!

Neki roditelji stavljaju peškir ispod gornjeg dela dušeka na kojoj beba spava da malo podignu nivo glave preko noći. Otkrićeš i kako beba lakše spava preko dana ako je bezbedno smeštena u autosedištu ili sedi u tvom krilu tokom dana.

6. Značaj hidratacije u otpušavanju začepljenog nosa kod novorođenčadi

Naš poslednji savet je hidratacija organizma. Održavaj stalan unos tečnosti – bilo da se radi o majčinom mleku ili vodi – to će ti pomoći da sprečiš da se sluznica nosa bebe ne osuši. Tvoja beba uz pomoć sekreta izbacuje sve bakterije iz svog organizma, tako da razređivanjem sekreta unosom tečnosti on će lakše i brže izaći.

Naravno, lakše reći nego uraditi, jer se mališani često bune na hranjenje kada im je nos začepljen. Pokušaj da ih postaviš da sednu i pravi pauze tako da mogu da dođu do daha pri gutanju.

Uz ove pristupe (i dosta maženja), začepljen nos kod dece bi trebalo da se otpuši vrlo brzo i ponovo će disati normalno. Ukoliko ova situacija potraje više od par nedelja, a ti se zapitaš da li je uzrok zapušenog nosa tvoje bebe alergija ili pomisliš da tvoje dete ima nešto zaglavljeno u nosu, obavezno se obrati lekaru za savet.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci