7 korisnih saveta za pravilno brisanje nakon nužde 

Момиче с розова блуза, което държи ролка тоалетна хартия в банята.

Znanje o tome kako da očistiš svoju guzu možda izgleda kao krajnje uobičajena stvar, ali treba da znaš da postoje brojni načini da to zaista i učiniš – pri čemu su neki znatno efikasniji od drugih. Misliš da već znaš kako da pravilno obrišeš svoju guzu? Iznenadićeš se da svega nekoliko izmena u tvojoj uobičajenoj rutini može doprineti da se osećaš znato svežije, prijatnije i neuporedivo čistije.

1. Pravilno brisanje nakon nužde: u kom pravcu se to radi?  

Brojna su pravila koja se u životu mogu prekršiti, ali pravilo brisanja od napred prema unazad, svakako, ne spada u jedno od tih. Bacili mogu dospeti na pogrešno mesto, što može izazvati brojne probleme u prednjem delu – a posebno kod devojčica, budući da se time povećava rizik od mogućih infekcija urinarnog trakta. Pomozi svojim mališanima da upamte kako se briše toalet papirom time što ćeš im objasniti da i svoju garderobu ne nose unatraške, te da na isti način ne treba ni da brišu svoje guze u pravcu koji ide od pozadi prema napred.1

Ako se slučajno obrišu od pozadi ka napred dok još uče, dobra je ideja da to iskoristite kao priliku da ih podsetite na pravi pravac. I obavezno nakon toga očistite područje uretre, kako biste se oslobodili svih mikroba. Međutim, izbegavajte da koristite tuš jakim pritiskom, jer sila može zapravo da gurne bakterije dalje unutra, što je jako bitno za intimnu higijenu. Umesto toga, nežno isperite područje hladnom vodom. Unošenje dosta tečnosti u narednih nekoliko dana će pomoći da se izbace sve potencijalno zaostale klice.2

2. Kako da obrišete dupe: pravilna tehnika 

Animirani gif rolne toalet papira koji se magično pojavljuje u kupatilu.

Najbolji način kako da obrišete dupe od napred-nazad je da posegnete oko bočne strane tela do leđa i provučete ruku kroz noge od pozadi. Ovo olakšava brisanje u najhigijeničnijem pravcu jednim pokretom, držeći sve podalje od uretre. 

Ako je to previše neprijatno ili imate fizička ograničenja koja vas sprečavaju da koristite ovu tehniku, možete da koristite i drugu metodu. Stavite ruku između nogu napred I gurajte toalet papir ka nazad; samo treba da vodite računa o tome da se krećete samo u pravcu napred-nazad kada brišete guzu iz ovog ugla. Postoje i pomagala za pokretljivost koja drže toaletni papir na dugačkoj dršci, ukoliko uopšte ne možete doseći. 

3.Šta ti je potrebno za brisanje guze 

Najvažniji korak u savladavanju postupka kako da obrišete dupe jeste u pronalaženju toalet papira koji je najbolji za tebe. Izborom toalet papira koji je mekan i snažan, kao što je Zewa, znaj da će ti biti potrebno svega nekoliko listića da se osetiš potpuno čisto i prijatno. 

Dodatnu čistoću možeš postići ako nakon toga korstiš vlažni toalet papir Zewa. Ne samo da time nepotrebno ne rasipaš toalet papir, već treba da znaš da je vlažni toalet papir i biorazgradiv, pa može slobodno da se baci u klozetsku šolju, bez straha od bilo kakvog zapušenja.

4.Kako obrisati dupe – i to učiniti krajnje nežno 

Animirani gif kapljice vode koja pada na otvoreno pakovanje maramica, čineći ga vlažnim, i ruka koja ga hvata.

I dok se premišljate kako da obrišete dupe – i koliko temeljno to treba da bude – imaj na umu da je koža na intimnim mestima veoma osetljiva. Završnim brisanjem vlažnim toalet papirom koji je dobro izbalansiran u pogledu svoje pH vrednosti i koji je sasvim nežan prema tvojoj koži izbegavaš potrebu za bilo kakvom nepotrebnom iritacijom kože, a osim toga ovaj papir se bez problema može baciti u klozetsku šolju. Korišćenjem ovog toalet papira smanjuje se bilo kakav rizik od nepotrebnih iritacija kože ili infekcija. Odličan primer takvog papira su vlažni toalet papiri Zewa! 

Već na samom početku savladavanja postupka kako da se obrišu toalet papirom podstakni svoje mališane -I dečake I devojčice - da završno brisanje obave vlažnim toalet papirom, kao što je Zewa. Time će shvatiti da je ovo brisanje podjednako važno kao i brisanje suvim toalet papirom. Osim toga, to će im pomoći da se osećaju čistije i izbegnu iritaciju svoje kože.

Ukoliko se desi da pak budete grubi pri brisanju svoje intimne regije, može doći do svraba, otoka I crvenila u tom području. Ti simptomi su uzrokovani upalom, ili zapaljenjem, jer je sila brisanja proširila sitne kapilare pod kožom. 

Međutim, nema potrebe za brigom, jer ćete se uz malo brige uskoro vratiti u normalu. Pokušajte da izbegnete grebanje, upotrebu jakih sapuna, začinjenu hranu ili dugo sedenje, jer sve to može pogoršati vaše stanje.3 Pažljivo koristite Zewavlažne maramice i zaštitnu kremu dok je mesto bolno. Dobar trik je da kremu prvo ubacite u frižider, pa će delovati dodatno umirujuće. 

5.Pravilno brisanje nakon nuždekada imate dijareju 

Animirani gif ruke koja cepa toalet papir, a zatim ista ruka grabi vlažnu maramicu sa otvorenog pakovanja.

Česta, tečna stolica može izazvati nelagodnost I bol u intimnom području. Vlažni toalet papir Zewa vam može mnogo pomoći u ovoj situaciji! Nežan je prema vašoj koži kada vam je najpotrebniji meki dodir i može brzo da očisti područje sa minimalnim brojem maramica. Umesto brisanja, područje se može I blago tapkati da bi se izbjegla dodatna iritacija.3

Ako se često brišete i područje je posebno osetljivo, nežno pranje vodom svakih nekoliko puta takođe može pomoći. Bide je savršen za ovo, ali ako ga nemate, umesto njega možete koristiti ručni tuš. Podesite ga na mlaku temperaturu, jer vruća voda može da isuši kožu i izazove veću nelagodnost. 

Međutim, kako kažu – uvek je bolje sprečiti nego lečiti! Naučite kako da izbegnete opštu nelagodnost zbog dijareje tako što ćete otkriti uobičajene uzroke dijareje I prirodne lekove u našem posebnom članku! 

6. Koliko puta treba da se obrišeš? 

Kad je reč o tome kako se briše ne postoji tačno utvrđen broj brisanja toalet papirom, međutim, korišćenje toalet papira koji je snažan i mekan, kao što je Zewa, doprineće da se osećaš prijatno bez obzira na broj upotrebljenih toaletnih listića. 

Broj potrebnih listića uobičajenog toalet papira (a time i potrebno vreme i uloženi napor) biće značajno smanjen ako iza njih koristiš sasvim pouzdan vlažni toalet papir. I kad je listić na kraju sasvim čist, pravi je trenutak da u klozetskoj šolji pustiš vodu. ​​​

7. Treba li da sediš ili stojiš dok brišeš guzu? 

Animirani gif dečaka koji sedi na toaletu i kida toaletni papir sa rolne.

Sasvim maloj deci može biti lakše da nauče kako se briše dok to čine stojeći, međutim, već od malena podstiči ih da to čine sedeći, još od vremena kad se navikavaju na nošu. Time će usvojiti pravilne higijenske navike koje mogu da primenjuju kad mama i tata nisu tu da pripomognu. 

Ako ste ikada u nedoumici, zapamtite ova 3 jednostavna koraka za pravilno brisanje nakon nužde: 

  1. Uvek brišite od napred prema nazad 
  2. Budite nežni 
  3. Izaberite mekani, ali jaki toaletni papir i koristite vlažnu toaletnu maramicu 

I došli smo do samog kraja: brzog i jednostavnog objašnjenja na temu kako da se obrišeš toalet papirom i vlažnim toalet papirom. Time bi nakon korišćenja toaleta trebalo da se osećaš znatno čistije, prijatnije i samouverenije. I, svakako, ne zaboravi najvažniji korak, a to je da nakon vršenja nužde temeljno opereš svoje ruke prema uputstvima NHS-a!4

Izvori: 

1S. Persad, S. Watermeyer, A. Griffiths, B. Cherian & J. Evans, Acta Obstetricia et Gynecologica. 2006; 85: 1395-1396 

2Amber J. Tresca, 2019 

3Cleveland Clinic. Pruritus ani (anal itching): Management and treatment; 2018. 

42Cancer Research UK, Tips on coping with diarrhoea; 2019 

5NHS How to wash your hands 

66NHS, Diarrhoea and Vomiting 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Pitaš se da li je tvoje dete spremno za prelazak s noše na klozetsku šolju? Pročitaj sve ove korisne predloge za navikavanje na klozetsku šolju koje su sastavili naši stručnjaci.

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

Navikavanje na nošu može biti donekle složen proces, ali će izrazita roditeljska strpljivost i nekoliko caka na kraju doneti dobre rezultate. Na ovom mestu saznaj kako da decu navikneš na nošu!

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Želiš da doznaš koji je „najbolji uzrast” za navikavanje dečaka na nošu i u čemu se navikavanje dečaka na nošu razlikuje u odnosu na navikavanje kod devojčica? Pročitaj u nastavku naše najvažnije pred

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?

Postoji li uopšte „dobar” uzrast za navikavanje na nošu? Zewa daje odgovor na sva tvoja pitanja o tome kako da znaš kad je tvoje dete u pravom uzrastu kad treba započeti navikavanje na nošu.

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?

5 korisnih predloga za noćno navikavanje na nošu i klozetsku šolju

Uz ovih 5 saveta na temu kako naviknuti dete da noću koristi nošu, tvoj mališan će potpuno suv dočekati jutro, a ti kao roditelj možeš konačno da odahneš od noćnog menjanja pelena. Klilni ovde.

5 korisnih predloga za noćno navikavanje na nošu i klozetsku šolju

7 predloga za zapušen nos kod beba

Savladaj 6 tehnika da očistiš začepljen nos kod novorođenčadi. Ovde ćeš naći opcije iz apoteke, kao i lekove iz kućne varijante za zapušen nos kod dece.

7 predloga za zapušen nos kod beba