5 saveta kako izlečiti prehladu brzo     

5 saveta kako izlečiti prehladu brzo

Obična prehlada možda ne zvuči loše, posebno u poređenju sa gripom ili drugim bolestima. Svaki put kada se boriš sa prehladom, čini ti se da će trajati večno. Ali, jednom kada naučiš kako da je se brzo rešiš, mnogo ranije ćeš se vratiti u svoje normalno stanje. Sve što je potrebno je malo ljubavi i brige da bi vaše telo ponovo radilo na najbolji mogući način. Dakle, kako izlečiti prehladu brzo? Pročitaj naših 5 najboljih saveta, tako da ćeš sledeći put kada osetiš nadolazeće šmrcanje znati šta raditi kada si prehlađen/prehlađena.       

Ali svako zna da borba protiv prehlade može da izgleda kao beskonačna bitka. I zato ćemo u ovom članku podeliti nekoliko saveta o tome šta da radite kada ste prehlađeni kako biste olakšali simptome prehlade i počeli da se osećate bolje. 

Kako izlečiti prehladu- Ovi su simptomi prehlade 

Počećemo od ne baš ohrabrujućih činjenica o prehladi. Ne postoji lek za prehladu koji će je potpuno zaustaviti čim je osetiš. Onog trenutka kada se prehladiš, možeš očekivati da će ona trajati bar narednih nedelju dana ili čak dve nedelje.1

Dobra vest je da možeš učiniti nekoliko stvari kako bi ublažio/ublažila simptome prehlade, i to tako da je skoro i ne osećaš. Pored toga, čak i ako nema leka za brzo otklanjanje simptoma prehlade, pozitivno razmišljanje će ti zapravo mnogo pomoći u borbi sa prehladom. 

Ali pre nego što krenemo dalje, evo nekih od najčešćih simptoma prehlade: 

 • Zapušen nos ili curenje iz nosa 
 • Upaljeno grlo 
 • Glavobolje 
 • Bolovi u mišićima 
 • Kašalj 
 • Kijavica 
 • Visoka temperatura 
 • Pritisak u ušima i licu 
 • Gubitak ukusa/mirisa 

Kada se boriš sa prehladom, treba ti jak, ali i mekan proizvod za pomoć pri kašlju i kijanju. Zato je važno da uvek imaš  pakovanje Zewa Softis Menthol Breezepapirnih maramica pri ruci i posegneš za parčetom nežnosti svaki put kada ti je to potrebno.

Šta da radiš kada si prehlađen/prehlađena: 5 najboljih saveta 

Sada kada bolje razumete šta možete da očekujete kada dođe do prehlade, verovatno vam je na umu jedno pitanje: Kako da izlečite prehladu što je brže moguće? Postoje mnoge prirodne lekove za prehladu kod kuće i mera koje možete preduzeti u borbi protiv prehlade.  Ali pre nego što nastavimo dalje, pogledajte neke od najčešćih simptoma prehlade1: 

 • Zapušen ili nos koji preterano curi 
 • Bolno grlo 
 • Glavobolje 
 • Bolovi u mišićima 
 • Kašalj 
 • Kijavica 
 • Visoka temperatura 
 • Osećaj pritiska u ušima i licu 
 • Gubitak mirisa i ukusa. 

Kada se borite s prehladom, a želite nešto snažno i nežno da uhvatite neočekivani kašalj i kijanje, uvek imajte sa sobom mekane ​​Zewamaramice, za kratki trenutak mekane pomoći.

Evo kako izlečiti prehladu brzo: 

1. Odmor 

Kako izlečiti prehladu na najbrži način? Možda baš ne radeći ništa! Pruži svom organizmu šansu da se regeneriše. To će skratiti trajanje prehlade i ublažiti simptomi prehlade. Na kraju krajeva, tvoj organizam najbolje odrađuje svoj posao dok se odmaraš. Dakle, kada god si u prilici, neka ti ovo posluži kao motivacija da se odmoriš i ozdraviš.1 Imaj na umu i jednostavne načine da sprečiš širenje prehlade s našim vodičem. 

Ovo nije iznenađujuće, s obzirom na to da se telo najbolje oporavlja kada se odmarate. Zato, kad god možete, iskoristite ovo vreme da se opustite, pogledate omiljenu TV seriju ili dobar film i ozdravite. A pri ruci uvek imaj Zewa Sofit Lavender maramice za lice.  

2. Hidratacija 

U procesu ozdravljenja najviše ćeš pomoći svom telu ukoliko vodiš računa o hidrataciji. Redovno uzimanje dovoljne količine tečnosti, ne samo da će pomoći tvom organizmu u borbi protiv prehlade, već će ublažiti začepljenost sinusa2 – važan prirodni lek za prehladu koji brzo otklanja simptome koji utiče i na tvoje sinuse. S vodom pomešajte i svoje omiljene čajeve bez kofeina, sok bez šećera i bilo koja druga pića koja će vam pomoći da ostanete hidrirani dok ste bolesni. 

3. Inhaliranje 

Kako izlečiti prehladu brzo na prirodan način? Vrlo jednostavno. Sedi iznad posude sa vrućom vodom koja isparava i prekrij glavu peškirom. Ovaj prirodan način inhalacije će ublažiti simptome prehlade. Para će ti pomoći da se pročiste disajni kanali i da se smanji pritisak u sinusima. Za još bolji učinak, u vodu dodaj nekoliko kapi ulja eukaliptusa. Ako tri puta dnevno praktikuješ ovu vrstu inhalacije, ublažićeš simptome prehlade i brže ćeš se izlečiti.3

Inhalacija je takođe odličan način da izlečite i ublažite simptome prehlade kod dece. Kod male dece savetujemo da koristite pedijatrijski inhalator. Dovoljno je da fiziološkim rastvorom inhalirate svoju decu i tako im ublažite simptome prehlade4, te da biste im pomogli izduvati nos. Kako bez problema izduvati nos deci? Pogledajte tu! 

4. Konzumiranje toplih napitaka 

Bilo da uživaš u biljnoj aromi čaja od kamilice ili mente, ili kombinaciji meda i limuna koja će pomoći tvom nadraženom grlu, topli napici deluju veoma umirujuće kada si prehlađen/prehlađena.5 

Konzumiraj ih što više u toku dana, jer osim što deluju umirujuće, kod ublažavanja simptoma prehlada, lek su i za oporavak organizma. Isti efekat možeš postići i konzumiranjem toplih, hranljivih supica. 

5. Lekovi po preporuci farmaceuta 

Ako želiš da ublažiš simptome i  saznaš kako izlečiti prehladu za jedan dan ili dva, od pomoći ti može biti i apoteka u blizini. Farmaceut ti može dati stručni savet i preporučiti odgovarajući lek za prehladu na osnovu tvojih simptoma i na taj način ti pomoći da ubrzaš proces ozdravljenja. 

Ključna stvar u borbi sa prehladom je da osluškuješ svoj organizam, da budeš nežan prema njemu i ne forsiraš proces ozdravljenja. Kada napraviš svoj plan lečenja koji funkcioniše i naučiš kako izlečiti prehladu brzo, svaki sledeći susret sa prehladom će proći mnogo brže i lakše. Odmah se baci u akciju i ne dozvoli prehladi da te savlada.  

Izvori

1NHS; Common Cold

2NHS inform; Common cold

3National Library of Medicine; Effectiveness of steam inhalation and nasal irrigation for chronic or recurrent sinus symptoms in primary care: a pragmatic randomized controlled trial

4GOSH NHS; How safe is your medicine cabinet

5NHS; Colds, coughs and ear infections in children


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci