Kako ojačati imuni sistem

Kako ojačati imuni sistem

Imuni sistem je jedna od osnovnih komponenata našeg tela. Zapravo, on je prva linija odbrane protiv bolesti i infekcija. Važno je da znaš kako ojačati imuni sistem tako da uvek bude u punoj snazi. Dakle, koji je to prirodni lek za jačanje imuniteta? Pokazaćemo ti šta treba da učiniš da poboljšaš svoje zdravlje i kako da radiš na podizanju imuniteta svaki dan.

Sprečavanje širenja mikroba je ključni deo očuvanja i podizanja imuniteta. Zato uvek treba da imaš pakovanje Zewa Softis Menthol Breeze maramica sa sobom. Ne samo da su nežne prema tvojoj koži, već su i jake – savršene za kašalj i kijavicu.

Kako ojačati imuni sistem?

Uravnotežen životni stil i vođenje računa o svom telu su osnovni faktori kada pričamo o tome kako da ojačaš svoj imuni sistem. Jačanje imuniteta postiže se uz par lakih koraka. Ovo su neki od najboljih načina:

  • Vežbanje. Redovna aktivnost donosi mnogo benefita tvom zdravlju i odličan je način za jačanje i podizanje imuniteta. Kretanje podstiče procese limfnog sistema, što pomaže telu da se reši toksina, otpada i drugih neželjenih supstanci. Vežbanje takođe stimuliše proizvodnju novih imunih ćelija i može pomoći da se redukuje stres celokupnog imunog sistema.
  • Odmaranje. Želiš da znaš kako ojačati imuni sistem ne radeći ništa? Samo se opusti i odmaraj. Umor i stres dovode do povećanog lučenja hormona kortizola, koji slabi imuni sistem – postoji li bolji razlog da odvojiš vreme za relaksaciju i odmaranje? Kombinacija redovnog vežbanja i kvalitetnog odmora dobitna je kombinacija za podizanje imuniteta.
  • Prestanak pušenja i manje alkohola. Pušenje i konzumiranje alkohola u većoj meri mogu itekako da naruše funkcionisanje imunog sistema. Zato će ostavljanje cigareta i smanjen unos alkohola značajno podstaći jačanje imuniteta.
  • Povećan unos vitamina D. Malo je izazovnije uneti putem ishrane vitamin D, ali od ključne je važnosti izlaganje sunčevim zracima uz adekvatnu zaštitu, kao i upotreba suplemenata, koji doprinosi njegovom unosu. Nedostatak vitamina D može dovesti do različitih zdravstvenih problema, pa mu trebaš posvetiti posebnu pažnju. Tvoj lekar može testirati količinu vitamina D u tvom organizmu ukoliko posumnja na deficit i posavetovati te kako da ga nadoknadiš.
  • Suplementi (dodaci prehrani). Pored vitamina D, moraš voditi računa o tome da unosiš dovoljnu količinu svih vitamina i minerala, koji su ti potrebni na dnevnoj bazi. Najbolji prirodni lek za imunitet je uravnotežena ishrana – saveti poput konzumiranja što više svežeg i raznovrsnog voća, su prava stvar. Uz ovakvu ishranu, treba da razmisliš o upotrebi suplemenata, kao što su: multivitamini, ekstra vitamin C, cink, antioksidansi i ehinacea.
  • Piti dovoljno tečnosti. Razmišljaj o unosu tečnosti, a posebno vode, kao o gorivu za tvoj imuni sistem. Mora biti dovoljno hidriran da bi bio efikasan – ako je dehidriran, brzo ćeš osetiti signale u vidu stresa. Ti signali nagoveštavaju slabljenje imunog sistema i njegovo otežano funkcionisanje.
  • Upotreba probiotika. Zdrava creva su značajan deo zdravog organizma, a probiotici ti mogu pomoći da im obezbediš dovoljno „dobrih bakterija“. Kada pričamo o podizanju imuniteta probioticima, na tržištu je dostupno mnogo suplemenata, a umesto njih može ti pomoći i jedna šolja jogurta dnevno.

Sada imaš bolju ideju o tome kako ojačati imuni sistem i šta možeš učiniš na dnevnoj bazi da poboljšaš svoje zdravlje. Ovo usvojeno znanje će ti poslužiti za podizanje imuniteta i bolju brigu o zdravlju svog organizma.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili