5 domaćih lekova za nos koji curi kao stvorenih za tvoju porodicu

Lekovi Za Šmrcanje

Gotovo da ništa nije užasnije od zimske prehlade, a posebno one zbog koje mališani moraju da ostanu zarobljeni u kući. Pridodajmo tome i nos koji curi – neprekidno šmrcanje, šlajm koji kao da je prisutan baš svuda – i to je već dovoljno da se cela porodica prilično oneraspoloži. Ako tvoji mališani dobiju kijavicu, zapravo postoje brojni načini da im pomogneš da se već sledećeg časa osećaju malo bolje: u nastavku sledi pet sasvim jednostavnih domaćih lekova za nos koji curi .

5 načina kako da zaustaviš curenje nosa svom detetu i tako mu ipak ulepšaš dan

Kad teška prehlada uzme svoj danak, ovi domaći lekovi za nos koji curi mogu da pomognu sasvim maloj (ali i onoj većoj) deci da se za tili čas, ipak, osete donekle bolje. Svejedno, upamti: za medicinsku pomoć, uvek je najbolje obratiti se medicinskom stručnjaku.

1. Smuti okrepljujuće tople napitke.MIX SOOTHING HOT DRINKS Kad si bolestan, vrlo je važno da unosiš mnogo tečnosti. Time se nadomešćuje tečnost koju gubiš usled procurelog nosa. Ukusnim napicima podstaćićeš mališane da ih popiju u što većoj količini, a činjenica da su topli samo je razlog više da im prijaju tokom hladnih meseci. Izmešaj vrelu vodu s malo isceđenog limuna i pola kafene kašičice meda i pred sobom imaš tradicionalni lek za nos koji curi .

2. Napravi malu komoru za inhalaciju.CREATE A STEAM TENT Najgori osećaj kod nosa koji curi jeste upravo onaj nespokoj kad misliš da nikad ne možeš u potpunosti da ga pročistiš. U tome će ti pomoći malena aromatična komora za inhalaciju. Već proključalu vodu nalij u neku posudu i u nju dodaj malo nane ili eukaliptusovog esencijalnog ulja – možda uzgred i neku omiljenu aromu svog malenog pacijenta. Kad se sve to malo prohladi (a ipak i dalje sasvim dovoljno isparava), smesti mališana ispred te posude, prekrij mu glavu peškirom i podstakni ga da u narednih desetak minuta udiše paru koja tako nastaje.

3. Neka ti mekane papirne maramice uvek budu pri ruci.KEEP SOFT TISSUES ON HAND Čim uočiš prve simptome prehlade, najbolji lek za nos koji curi jeste da ga odmah izduvaš. I čim ta dosadna šmrcavica postane učestala, nabavi ogromnu količinu mekanih papirnih maramica i neka one budu nadohvat ruke svuda po kući. Kupi i neka veća pakovanja, pa i njih smesti u džepove i torbe.

Mališani kojima curi nos imaju tu lošu naviku da na sve strane bacaju već iskorišćene papirne maramice. Najbolje je da im daš džepno pakovanje papirnih maramica Soft & Sensitive Zewa: one su vrlo nežne prema dečjim nosićima, a opet dovoljno otporne da prežive i slučajno pranje u mašini za rublje.

4. Balzamom primiri već izmučen nos.SOOTHE SORE NOSES WITH BALM Čak i uz najnežnije papirne maramice na svetu, nos koji se zbog prehlade često briše i izduvava postaje malo izmučen. Ako primetiš crvenilo ili ispucalost oko nozdrva svog mališana, namaži mu ih nekim neutralnim (bez mirisa i aroma) balzamom ili preparatom za hidriranje, pa mu na taj način primiri kožu.

5. Topla kupka.RUN A WARM BATH I poslednji na listi lekova za nos koji curi jeste 20-minutna topla kupka uz Epsom soli. Ako ti se tako više dopada, možeš u nju da uliješ i neka od prethodno pomenutih esencijalnih ulja – konačno, i u kupki ima isparavanja. Ne samo da će para nastala kupkom pročistiti nos, već će i telu pomoći da dostigne potrebnu temperaturu za toliko važan i okrepljujuć noćni san. Epsom soli imaju laksativno dejstvo, zato ne dozvoli deci da piju vodu u kojoj se kupaju, bez obzira na to što im se dopada njena aroma!

Papirne maramice postavi na prometnim mestima u kući (u kuhinji ili u blizini televizora), tako da deci uvek budu nadomak ruke. Dečju pažnju uvek privlače one sa veselim motivima, zato neka tvoj izbor budu neka od dečjih pakovanja Zewa.

Šta dovodi do curenja nosa ?

Nos koji curi nije ništa drugo do rezultat činjenice da ljudsko telo proizvodi i previše nosne sluzi. I kad njeno lučenje nije prouzrokovano alergijama, ona često ide ruku pod ruku s prehladom. I kad smo već kod toga: ako nisi siguran/sigurna koji je pravi razlog curenja nosa kod tvog mališana ili ti se nekako čini da se to već pomalo ipak odužilo, pravi je čas za posetu lekaru.

Šta pomaže kod curenja nosa i to u dovoljnoj meri da se cela porodica ne razboli?

Mališani treba da nauče nekoliko stvari o tome šta pomaže kod curenja nosa . Kao prvo, nauči ih kako da pravilno izduvaju svoj nos korišćenjem papirne maramice (umesto da dopuste da im nos curi svuda po kući) i tako spreči dalje širenje mikroba. Kao drugo, podseti ih da svaku iskorišćenu papirnu maramicu odmah bace u kantu za smeće i da svoje ruke operu odmah nakon što izduvaju svoj nos. Dodatne informacije o prevenciji prehlade saznaj ovde.

Već iskorišćene papirne maramice omiljeno su mesto za skrivanje mikroba, ali ne i kad je reč o maramicama za lice Zewa Protect . U sebi sadrže antibakterijske sastojke koji već u samoj maramici direktno uništavaju bakterije i viruse.

Kad je reč o običnoj prehladi, pomenuti lekovi trebalo bi da budu sasvim dovoljni da se ublaže simptomi i mališanima pomogne da pregrme onaj najgori deo. Želimo im da ozdrave što pre!


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili