Prehlada i grip: u čemu je razlika?

Kako Razlikovati Prehladu I Grip

Uveliko šmrcaš, otežano dišeš, osećaš se nikakvim/nikakvom i počinješ da se pitaš: „da li imam prehladu ili grip?” Iako simptomi prehlade i gripa imaju mnogo toga zajedničkog, ove dve vrste oboljenja sasvim su različite i postoje brojni načini da ustanoviš koja od njih te je zapravo i „snašla”. Dakle, koja je razlika između prehlade i gripa? Pročitaj tekst u nastavku jer ćeš na osnovu njega moći da ustanoviš tanane razlike koje postoje između obične prehlade i gripa.

Upamti samo jedno, iako mi jesmo stručnjaci koji se bave procurelim nosevima, ipak je važno da znaš da nismo i medicinski stručnjaci. Stoga je uvek najbolje da se na prvu pojavu simptoma prehlade i gripa obratiš svom lekaru opšte prakse, a posebno onda ako se ti simptomi i pogoršaju.

Simptomi prehlade u odnosu na simptome gripa

Iako se simptomi prehlade i gripa ispoljavaju na vrlo sličan način, brzina i jačina njihovog ispoljavanja znatno je veća i ozbiljnija u slučaju gripa. Postoji veći broj uobičajenih simptoma koji će ti pomoći da ustanoviš razliku između prehlade i gripa:

 • Simptomi u nosnim kanalima kao što su kijanje i bolno grlo znatno su češći u slučaju prehlade;
 • Bolovi i malaksalost u mišićima mnogo su češći u slučaju gripa;
 • Osećaj jeze i visoka temperatura javljaju se češće u slučaju gripa;
 • Premor i opšta slabost svojstveniji su gripu.

U slučaju da su ti potrebne opsežnije informacije o razlikama između prehlade i gripa, kao i njihovim simptomima, predlažemo da posetiš ovaj sajt https://www.stetoskop.info/virusi/kako-razlikovati-grip-od-prehlade.

Javljanje i trajanje prehlade u odnosu na grip

Vreme potrebno da se simptomi ispolje, da postanu ozbiljniji i vreme njihovog trajanja takođe spada u dobre pokazatelje razlike između prehlade i gripa. Simptomi gripa znatno su ozbiljniji i javljaju se mnogo brže nego u slučaju prehlade. Međutim, čini se da (se) obična prehlada (razvlači i) traje znatno duže – premda ne i zauvek, čak i ako imaš utisak da joj nema kraja. I premda ćeš se u slučaju gripa osećati neuporedivo lošije, oni najgori simptomi prestaće već za nedelju dana, dok će kod prehlade, kroz šmrcanje i kijanje, oni umeti da se oduže i potraju i do dve nedelje, a nekad i duže od toga.

Lečenje simptoma prehlade i gripa

Sebi si već postavio/postavila pitanje: „da li imam prehladu ili grip?” i na osnovu simptoma odredio/odredila šta te od ta dva „snašlo”, pa ćeš u nastavku verovatno poželeti da se ove muke nekako i rešiš. I dok je u slučaju prehlade obično sasvim dovoljno da obezbediš nekoliko pakovanja papirnih maramica koje su u priličnoj meri izdržljive za sve te erupcije koje dolaze iz nosa, a koje su opet dovoljno mekane i nežne prema tvom već izmučenom nosu, baš kao što su maramice Zewa, kao i da uz to miruješ i unosiš mnogo tečnosti, znaj da za lečenje simptoma gripa to naprosto neće biti dovoljno

Iako na veb sajtovima možeš pronaći mnoštvo korisnih saveta o mogućim preparatima za kućno lečenje gripa, svejedno, predlažemo da obavezno posetiš lekara. U svakom slučaju, važno je da miruješ i unosiš mnogo tečnosti, kroz vodu i tople napitke.

U slučaju zapušenog nosa, a posebno onog već izmučenog od silnog izduvavanja, predlažemo da koristiš mekane papirne maramice Zewa Menthol. Ova nežna formula oslobađa zapušene disajne puteve delujući blagotvorno na bolnu i osušenu sluzokožu, koliko god puta da je potrebno da izduvaš svoj nos.

Lekara, svakako, treba posetiti ne samo zbog moguće terapije već i u slučaju da govorimo:

 • o osobi starijoj od 65. godina;
 • o trudnicama;
 • o pacijentima koji već imaju hronična oboljenja, kao što su dijabetičari ili srčani bolesnici;
 • o ljudima sa oslabljenim imunitetom;
 • o svakom onom licu koje ima visoku temperaturu u kombinaciji s bolom u predelu pluća ili stomaka, a koji je ispraćen glavoboljom

Prevencija

Širenje simptoma prehlade i gripa može se sprečiti združenom akcijom svih članova porodice, bilo da su oni zdravi ili bolesni. Nakon što se usvoje higijenske navike koje navodimo u nastavku, uzročnici bolesti biće sasečeni u samom korenu, a time i dalje širenje zaraze:

 • redovno pranje ruku;
 • trenutno odlaganje iskorišćenih papirnih maramica u smeće;
 • uzdržavanje od korišćenja peškira i posteljine koju upotrebljava obolelo lice;
 • često brisanje predmeta i uređaja, poput kvaka na vratima i daljinskih upravljača.

Sad kad znaš u čemu je razlika između prehlade i gripa u pogledu njihovih simptoma, kao i načine na koji se oni leče i sprečavaju, znaćeš šta treba da uradiš prvom sledećom prilikom kad predosetiš da ti se neka od ovih dosadnih bolesti „podvlači pod kožu”. Bilo da oboliš od prehlade ili gripa, suština je u brizi prema ljudima koji te okružuju. A ubrzan oporavak mnogo je izvesniji kad cela porodica učestvuje u ovoj i ovakvoj brizi.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Kada će prehlada proći? Saznaj koliko zapravo traje prehlada

Želiš da saznaš koliko traje prehlada. Naš vodič o trajanju prehlade će ti pomoći da se brže oporaviš. Kako da lečiš prehladu i ublažiš simptome? | Zewa

Kada će prehlada proći? Saznaj koliko zapravo traje prehlada

5 от най-добрите естествени средства срещу настинка или простуда

Zbunjuju te svi ti prirodni lekovi za običnu prehladu i njene simptome? Donosimo izbor naših omiljenih pet prirodnih lekova za prehladu. Za dodatne informacije klikni ovde.

Prirodni Lekovi Za Prehladu

Kako sprečiti širenje prehlade

Pitaš se kako da sprečiš prehladu i njeno dalje širenje u svom domu? Pročitaj u nastavku naše praktične savete za sprečavanje prehlade, kao i one o održavanju higijene svih članova porodice.

Remedii Naturale Pentru Nas Infundat

Šta protiv prehlade i prevencija širenja prehlade

Kada si prehlađen, poslednje što želiš je da zaraziš i ostale oko sebe. Saznaj kako da sprečiš širenje prehlade i gripa.

Šta protiv prehlade i prevencija širenja prehlade

Kako se prenosi prehlada? 5 izvora infekcije!

Pogledaj pet potcenjenih izvora virusa prehlade. Ovde možeš saznati kada je virus prehlade zarazan i kada se virus prehlade ne može više preneti na ostale.

Kako se prenosi prehlada? 5 izvora infekcije!

Kako da napraviš kalendar za odbrojavanje dana do Božića za decu sa motivima čarobnog sela

Potreban ti je maštovit način da u svom domu oživiš božićni duh? Klikni ovde i saznaj kako da napraviš kalendar za odbrojavanje dana do Božića za decu, koristeći praktično samo rolne od iskorišćenog t

χριστουγεννιατικα ημερολογια κατασκευεσ