Prehlada i grip: u čemu je razlika?

Kako Razlikovati Prehladu I Grip

Uveliko šmrcaš, otežano dišeš, osećaš se nikakvim/nikakvom i počinješ da se pitaš: „da li imam prehladu ili grip?” Iako simptomi prehlade i gripa imaju mnogo toga zajedničkog, ove dve vrste oboljenja sasvim su različite i postoje brojni načini da ustanoviš koja od njih te je zapravo i „snašla”. Dakle, koja je razlika između prehlade i gripa? Pročitaj tekst u nastavku jer ćeš na osnovu njega moći da ustanoviš tanane razlike koje postoje između obične prehlade i gripa.

Upamti samo jedno, iako mi jesmo stručnjaci koji se bave procurelim nosevima, ipak je važno da znaš da nismo i medicinski stručnjaci. Stoga je uvek najbolje da se na prvu pojavu simptoma prehlade i gripa obratiš svom lekaru opšte prakse, a posebno onda ako se ti simptomi i pogoršaju.

Simptomi prehlade u odnosu na simptome gripa

Iako se simptomi prehlade i gripa ispoljavaju na vrlo sličan način, brzina i jačina njihovog ispoljavanja znatno je veća i ozbiljnija u slučaju gripa. Postoji veći broj uobičajenih simptoma koji će ti pomoći da ustanoviš razliku između prehlade i gripa:

 • Simptomi u nosnim kanalima kao što su kijanje i bolno grlo znatno su češći u slučaju prehlade;
 • Bolovi i malaksalost u mišićima mnogo su češći u slučaju gripa;
 • Osećaj jeze i visoka temperatura javljaju se češće u slučaju gripa;
 • Premor i opšta slabost svojstveniji su gripu.

U slučaju da su ti potrebne opsežnije informacije o razlikama između prehlade i gripa, kao i njihovim simptomima, predlažemo da posetiš ovaj sajt https://www.stetoskop.info/virusi/kako-razlikovati-grip-od-prehlade.

Javljanje i trajanje prehlade u odnosu na grip

Vreme potrebno da se simptomi ispolje, da postanu ozbiljniji i vreme njihovog trajanja takođe spada u dobre pokazatelje razlike između prehlade i gripa. Simptomi gripa znatno su ozbiljniji i javljaju se mnogo brže nego u slučaju prehlade. Međutim, čini se da (se) obična prehlada (razvlači i) traje znatno duže – premda ne i zauvek, čak i ako imaš utisak da joj nema kraja. I premda ćeš se u slučaju gripa osećati neuporedivo lošije, oni najgori simptomi prestaće već za nedelju dana, dok će kod prehlade, kroz šmrcanje i kijanje, oni umeti da se oduže i potraju i do dve nedelje, a nekad i duže od toga.

Lečenje simptoma prehlade i gripa

Sebi si već postavio/postavila pitanje: „da li imam prehladu ili grip?” i na osnovu simptoma odredio/odredila šta te od ta dva „snašlo”, pa ćeš u nastavku verovatno poželeti da se ove muke nekako i rešiš. I dok je u slučaju prehlade obično sasvim dovoljno da obezbediš nekoliko pakovanja papirnih maramica koje su u priličnoj meri izdržljive za sve te erupcije koje dolaze iz nosa, a koje su opet dovoljno mekane i nežne prema tvom već izmučenom nosu, baš kao što su maramice Zewa, kao i da uz to miruješ i unosiš mnogo tečnosti, znaj da za lečenje simptoma gripa to naprosto neće biti dovoljno

Iako na veb sajtovima možeš pronaći mnoštvo korisnih saveta o mogućim preparatima za kućno lečenje gripa, svejedno, predlažemo da obavezno posetiš lekara. U svakom slučaju, važno je da miruješ i unosiš mnogo tečnosti, kroz vodu i tople napitke.

U slučaju zapušenog nosa, a posebno onog već izmučenog od silnog izduvavanja, predlažemo da koristiš mekane papirne maramice Zewa Menthol. Ova nežna formula oslobađa zapušene disajne puteve delujući blagotvorno na bolnu i osušenu sluzokožu, koliko god puta da je potrebno da izduvaš svoj nos.

Lekara, svakako, treba posetiti ne samo zbog moguće terapije već i u slučaju da govorimo:

 • o osobi starijoj od 65. godina;
 • o trudnicama;
 • o pacijentima koji već imaju hronična oboljenja, kao što su dijabetičari ili srčani bolesnici;
 • o ljudima sa oslabljenim imunitetom;
 • o svakom onom licu koje ima visoku temperaturu u kombinaciji s bolom u predelu pluća ili stomaka, a koji je ispraćen glavoboljom

Prevencija

Širenje simptoma prehlade i gripa može se sprečiti združenom akcijom svih članova porodice, bilo da su oni zdravi ili bolesni. Nakon što se usvoje higijenske navike koje navodimo u nastavku, uzročnici bolesti biće sasečeni u samom korenu, a time i dalje širenje zaraze:

 • redovno pranje ruku;
 • trenutno odlaganje iskorišćenih papirnih maramica u smeće;
 • uzdržavanje od korišćenja peškira i posteljine koju upotrebljava obolelo lice;
 • često brisanje predmeta i uređaja, poput kvaka na vratima i daljinskih upravljača.

Sad kad znaš u čemu je razlika između prehlade i gripa u pogledu njihovih simptoma, kao i načine na koji se oni leče i sprečavaju, znaćeš šta treba da uradiš prvom sledećom prilikom kad predosetiš da ti se neka od ovih dosadnih bolesti „podvlači pod kožu”. Bilo da oboliš od prehlade ili gripa, suština je u brizi prema ljudima koji te okružuju. A ubrzan oporavak mnogo je izvesniji kad cela porodica učestvuje u ovoj i ovakvoj brizi.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili