PDF

Kada će prehlada proći? Saznaj koliko zapravo traje prehlada

Kada će prehlada proći? Saznaj koliko zapravo traje prehlada
Zewa Softis Menthol Breeze

Već sa pojavom prvih simptoma poput kašlja, kijavice i curenja iz nosa, po glavi ti se mota samo jedno pitanje: kada će prehlada proći? Iako precizan odgovor na ovo pitanje ne postoji, svest o tome koliko traje prehlada može ti pomoći da se lakše izboriš sa njom. Saznaj više o uobičajenom trajanju prehlade i faktorima koji mogu to vreme skratiti ili produžiti.

Koliko dana traje prehlada?

Pitanje trajanje je uvek jedno od prvih pitanja među mnoštvom ostalih kada je prehlada u pitanju. Kada će prehlada proći? Trajanje prehlade se ne može predvideti, ali prehlada obično traje od jedne do dve nedelje.

Koliko u proseku traje prehlada kod male dece?

Kada se deca razbole, prirodno je da se zapitate koliko traje prehlada kod beba. Kada je reč o deci, uobičajeno trajanje prehlada je iste dužine kao i kod odraslih, ali je vreme kada se treba obratiti lekaru ipak drugačije.

Kada je vreme za posetu lekaru – odrasli

Prosečno vreme trajanja prehlade je oko dve nedelje. Ukoliko osećaš simptome prehlade duže od dve nedelje, razmisli o poseti lekaru. Postoji mogućnost da su tvoji simptomi izazvani bakterijskom infekcijom koja zahteva lečenje.

Po opštem pravilu, odrasli treba da potraže stručni savet lekara u slučaju trajanja prehlade dužem od tri nedelje. Takođe, obavezno se obrati lekaru ukoliko je prehlada praćena bilo kojim od sledećih stanja:

 • Simptomi se pogoršavaju velikom brzinom.
 • Boluješ od hroničnih oboljenja (bolest pluća ili srca, dijabetes i slično).Oslabljen imunitet.
 • Imaš poteškoće sa disanjem.Napetost u grudima.
 • Visoka temperatura.
 • Groznica.
 • Zabrinutost za bebe i decu u svom okruženju.

Kada je vreme za posetu lekaru – mala deca

Kada je reč o deci, iako je vreme trajanja prehlade kod beba i male dece slično kao i kod odraslih, treba naglasiti da lekara morate kontaktirati ranije. Ovo se posebno odnosi na novorođenčad i decu kod koje nema znakova poboljšanja ni nakon nekoliko dana.

Što pre ih odvedete lekaru, ranije će im biti uspostavljena dijagnoza i započeto lečenje, kako bi bili sigurni da nije u pitanju ništa ozbiljnije. Obratite se lekaru i pratite njegova uputstva i savete.

Kako se leči prehlada kod kuće

U većini slučajeva, lek za prehladu je da samo pustiš da prehlada prođe sama od sebe. Ipak, u tom procesu ozdravljenja možeš sebi ublažiti bolove i skratiti trajanje prehlade na nekoliko načina:

 • Odmaraj se.
 • Unosi dovoljne količine tečnosti.
 • Uzimaj lekove (po preporuci farmaceuta).
 • Vodi računa o fizičkoj kondiciji i zdravlju.
 • Vodi računa o higijeni.

Neka ti uvek budu pri ruci Zewa Softis Menthol Breeze maramice, kako bi sprečio/sprečila širenje mikroba pri kijanju. Ne samo da su dovoljno jake da se nose sa svakom prehladom, nego su i mekane i nežne prema tvojoj koži.

Faktori koji utiču na trajanje prehlade kod male dece i odraslih

Kao što možeš ublažiti i skratiti simptome prehlade, postoje i faktori koji ih mogu produžiti i pogoršati, kao na primer:

 • Način života. Ako si stalno u pokretu za vreme prehlade, nećeš je tako brzo izlečiti kao kada bi se više odmarao/odmarala.
 • Režim ishrane. Nebalansirani obroci ti neće pomoći, ali balansirana ishrana sa puno hranljivih materija i vitamina svakako hoće.
 • Nedovoljna higijena. Širenje mikroba može prouzrokovati duže trajanje prehlade, kao i razvoj različitih vrsta virusa.
 • Hronična oboljenja. Ukoliko boluješ od nekog hroničnog oboljenja, tvoj organizam se možda neće moći brzo odbraniti od prehlade bez adekvatnog medicinskog tretmana.

Sada znaš koliko traje prehlada, a dobio/dobila si nekoliko saveta o tome kako skratiti trajanje prehlade i kada je vreme da se obratiš lekaru. Ove informacije te sigurno neće zaštititi od prehlade, ali će ti bar pomoći da malo lakše podneseš simptome. Ne zaboravi – znanje je moć, a često i najbolji lek.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili