Kada će prehlada proći? Saznaj koliko zapravo traje prehlada

Kada će prehlada proći? Saznaj koliko zapravo traje prehlada

Već sa pojavom prvih simptoma poput kašlja, kijavice i curenja iz nosa, po glavi ti se mota samo jedno pitanje: kada će prehlada proći? Iako precizan odgovor na ovo pitanje ne postoji, svest o tome koliko traje prehlada može ti pomoći da se lakše izboriš sa njom. Saznaj više o uobičajenom trajanju prehlade i faktorima koji mogu to vreme skratiti ili produžiti.

Koliko dana traje prehlada?

Pitanje trajanje je uvek jedno od prvih pitanja među mnoštvom ostalih kada je prehlada u pitanju. Kada će prehlada proći? Trajanje prehlade se ne može predvideti, ali prehlada obično traje od jedne do dve nedelje.

Koliko u proseku traje prehlada kod male dece?

Kada se deca razbole, prirodno je da se zapitate koliko traje prehlada kod beba. Kada je reč o deci, uobičajeno trajanje prehlada je iste dužine kao i kod odraslih, ali je vreme kada se treba obratiti lekaru ipak drugačije.

Kada je vreme za posetu lekaru – odrasli

Prosečno vreme trajanja prehlade je oko dve nedelje. Ukoliko osećaš simptome prehlade duže od dve nedelje, razmisli o poseti lekaru. Postoji mogućnost da su tvoji simptomi izazvani bakterijskom infekcijom koja zahteva lečenje.

Po opštem pravilu, odrasli treba da potraže stručni savet lekara u slučaju trajanja prehlade dužem od tri nedelje. Takođe, obavezno se obrati lekaru ukoliko je prehlada praćena bilo kojim od sledećih stanja:

 • Simptomi se pogoršavaju velikom brzinom.
 • Boluješ od hroničnih oboljenja (bolest pluća ili srca, dijabetes i slično).Oslabljen imunitet.
 • Imaš poteškoće sa disanjem.Napetost u grudima.
 • Visoka temperatura.
 • Groznica.
 • Zabrinutost za bebe i decu u svom okruženju.

Kada je vreme za posetu lekaru – mala deca

Kada je reč o deci, iako je vreme trajanja prehlade kod beba i male dece slično kao i kod odraslih, treba naglasiti da lekara morate kontaktirati ranije. Ovo se posebno odnosi na novorođenčad i decu kod koje nema znakova poboljšanja ni nakon nekoliko dana.

Što pre ih odvedete lekaru, ranije će im biti uspostavljena dijagnoza i započeto lečenje, kako bi bili sigurni da nije u pitanju ništa ozbiljnije. Obratite se lekaru i pratite njegova uputstva i savete.

Kako se leči prehlada kod kuće

U većini slučajeva, lek za prehladu je da samo pustiš da prehlada prođe sama od sebe. Ipak, u tom procesu ozdravljenja možeš sebi ublažiti bolove i skratiti trajanje prehlade na nekoliko načina:

 • Odmaraj se.
 • Unosi dovoljne količine tečnosti.
 • Uzimaj lekove (po preporuci farmaceuta).
 • Vodi računa o fizičkoj kondiciji i zdravlju.
 • Vodi računa o higijeni.

Neka ti uvek budu pri ruci Zewa Softis Menthol Breeze maramice, kako bi sprečio/sprečila širenje mikroba pri kijanju. Ne samo da su dovoljno jake da se nose sa svakom prehladom, nego su i mekane i nežne prema tvojoj koži.

Faktori koji utiču na trajanje prehlade kod male dece i odraslih

Kao što možeš ublažiti i skratiti simptome prehlade, postoje i faktori koji ih mogu produžiti i pogoršati, kao na primer:

 • Način života. Ako si stalno u pokretu za vreme prehlade, nećeš je tako brzo izlečiti kao kada bi se više odmarao/odmarala.
 • Režim ishrane. Nebalansirani obroci ti neće pomoći, ali balansirana ishrana sa puno hranljivih materija i vitamina svakako hoće.
 • Nedovoljna higijena. Širenje mikroba može prouzrokovati duže trajanje prehlade, kao i razvoj različitih vrsta virusa.
 • Hronična oboljenja. Ukoliko boluješ od nekog hroničnog oboljenja, tvoj organizam se možda neće moći brzo odbraniti od prehlade bez adekvatnog medicinskog tretmana.

Sada znaš koliko traje prehlada, a dobio/dobila si nekoliko saveta o tome kako skratiti trajanje prehlade i kada je vreme da se obratiš lekaru. Ove informacije te sigurno neće zaštititi od prehlade, ali će ti bar pomoći da malo lakše podneseš simptome. Ne zaboravi – znanje je moć, a često i najbolji lek.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Prehlada i grip: u čemu je razlika?

Koja je razlika između prehlade i gripa? Otkrij u čemu se razlikuju simptomi prehlade i gripa i time pronađi pravi odgovor na pitanje: „da li imam prehladu ili grip?”

Kako Razlikovati Prehladu I Grip

5 от най-добрите естествени средства срещу настинка или простуда

Zbunjuju te svi ti prirodni lekovi za običnu prehladu i njene simptome? Donosimo izbor naših omiljenih pet prirodnih lekova za prehladu. Za dodatne informacije klikni ovde.

Prirodni Lekovi Za Prehladu

Kako sprečiti širenje prehlade

Pitaš se kako da sprečiš prehladu i njeno dalje širenje u svom domu? Pročitaj u nastavku naše praktične savete za sprečavanje prehlade, kao i one o održavanju higijene svih članova porodice.

Remedii Naturale Pentru Nas Infundat

Šta protiv prehlade i prevencija širenja prehlade

Kada si prehlađen, poslednje što želiš je da zaraziš i ostale oko sebe. Saznaj kako da sprečiš širenje prehlade i gripa.

Šta protiv prehlade i prevencija širenja prehlade

Kako se prenosi prehlada? 5 izvora infekcije!

Pogledaj pet potcenjenih izvora virusa prehlade. Ovde možeš saznati kada je virus prehlade zarazan i kada se virus prehlade ne može više preneti na ostale.

Kako se prenosi prehlada? 5 izvora infekcije!

Kako da napraviš kalendar za odbrojavanje dana do Božića za decu sa motivima čarobnog sela

Potreban ti je maštovit način da u svom domu oživiš božićni duh? Klikni ovde i saznaj kako da napraviš kalendar za odbrojavanje dana do Božića za decu, koristeći praktično samo rolne od iskorišćenog t

χριστουγεννιατικα ημερολογια κατασκευεσ