Kako da izduvaš nos: korisni predlozi za decu

Kako da izduvaš nos: korisni predlozi za decu

Nastupanje prehlade u okviru porodice, a posebno one u kojoj ima male dece može biti prava agonija ukoliko sama deca još uvek nisu ovladala tehnikom izduvavanja nosa. Sve to može biti poprilično neprijatno maloj deci kojoj je procureo nos i onespokojavajuće za roditelje koji svoje dete uče savladavanju nove veštine dok pri tome nastoje da spreče da prehladom budu zaraženi i drugi ukućani. Uz naše jednostavno uputstvo o tome kako se izduvava nos pomozi svojim mališanima da ovladaju tehnikom izduvavanja nosa i time spreči svako dalje širenje zaraze.

Poduči ih izduvavanju nosa onda kad su sasvim zdravi

Ako nameravaš da se pozabaviš podučavanjem dece izduvavanju nosa, nastoj da ih ovoj korisnoj veštini naučiš onda kad su klinci sasvim zdravi. Zapušenost može da im oteža disanje i može im predstavljati i prevelik napor da pokušavaju da dišu kroz nos zatvorenih usta. Zato im ove korisne predloge uputi onda kad su sasvim zdravi, budući da će ispoljiti znatno veći entuzijazam da tad savladaju nešto novo i biće im lakše da vežbaju tehnike izduvavanja nosa onda kad im nos uopšte nije zapušen.

Neka kutija papirnih maramica bude uvek na mestima predviđenim za igru, tako da klincima uvek bude pri ruci kad požele da obrišu procureli nos. A posebno će im biti privlačne raznobojne kutije papirnih maramica veselog dizajna, kao što su Zewa!

Izduvavanje nosa kroz lični primer

Prilikom podučavanja dece izduvavanju nosa važno je da budeš veoma strpljiv/strpljiva. Jasno je da deca tu veštinu neće trenutno savladati, budući da će im biti potrebno izvesno vreme da shvate da vazduh istovremeno može da izlazi i kroz njihova usta i kroz nos. Kreni od toga što ćeš im pokazati šta je to što radiš dok izduvavaš nos, a onda im i objasni zašto baš to i činiš. Ako klinci tebe, tvog bračnog partnera i svoju stariju braću i sestre vide kako koristite maramice, veliki su izgledi da će i sami to nastojati da oponašaju. Neka im pri ruci uvek bude pakovanje izrazito mekanih maramica za lice, kao što su Zewa.

Lako se dogodi da papirne maramice ostanu u džepovima odeće koja odlazi na pranje. Međutim, nema razloga ni za kakvu brigu, budući da papirne maramice Zewa s lakoćom preživljavaju i boravak u mašini za pranje veša.

Neke šašave igre koje će učenje učiniti znatno zabavnijim

Jedan od početnih načina da klince podučiš izduvavanju nosa sastojao bi se u tome da ih sa ovom tehnikom upoznaš kroz nekoliko zabavnih igara:

  • Penušava kupka. Dok su pod nadzorom u kadi, podstakni svoje klince da u kadi prave mehuriće ili talase time što će kroz svoje nozdrve duvati u vodu.
  • Zamagljeno ogledalo. Pokaži deci kako se ogledalo sasvim može lako zamagliti time što će se u njega duvati kroz nos. Pokaži im i kako da zapuše jednu nozdrvu kako bi ceo postupak bio znatno jednostavniji.
  • Perje koje trči. Za ovu igru može da se okupi i cela porodica. Perje koje je poređano na stolu za početak pomerajte duvanjem kroz usta, a zatim, trka može još jednom da počne, ovoga puta duvanjem kroz nos. I ko će biti pobednik na kraju?

Izduvavanje nosa korak po korak

Kad tragaš za odgovarajućom tehnikom kako da detetu izduvaš nos, uvek dobro dođu ovi sasvim jednostavni koraci. Ako ih svedeš na nekoliko faza time ćeš svom klincu umnogome pomoći da shvati ceo postupak i sve ono što se od njega očekuje da uradi. Nakon što tvoje dete ovlada tehnikom izduvavanja vazduha kroz nos, s lakoćom će moći nos da izduva i upotrebom papirne maramice. Za početak mu pokaži kako da vazduh izduvava samo kroz jednu nozdrvu, i uvek ga podseti da korišćenu maramicu baci u kantu za smeće, a da svoje ruke nakon toga temeljno opere.

I više je nego korisno deci objasniti pravilan način izduvavanja nosa, ali je svakako najlakši način da se to u praksi i postigne uz pomoć nečega što je deci najprijemčivije, a to su razne zabavne igre. Da bi ovladali ovom tehnikom deci je potrebno je vreme, pa stoga budi strpljiv/strpljiva i pomozi im da ovu tehniku savladaju i pre nego što se ozbiljno prehlade, a nos im zaista bude zapušen. Ako su im pri ruci mekane papirne maramice Zewa, samouvereno će isprobavati novostečenu veštinu, držeći prehladu i zapušen nos pod kontrolom – a tvoje je da ih samo podsetiš da nakon toga uvek temeljno operu ruke.

 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili