Kako detetu otpušiti nos: korisni saveti 

Младо момиче издухва носа си с кърпичка и държи керамична чаша.

Nastupanje prehlade u okviru porodice, a posebno one u kojoj ima male dece može biti prava agonija ukoliko sama deca još uvek nisu ovladala tehnikom izduvavanja nosa. Sve to može biti poprilično neprijatno maloj deci kojoj je procureo nos i onespokojavajuće za roditelje koji svoje dete uče savladavanju nove veštine dok pri tome nastoje da spreče da prehladom budu zaraženi i drugi ukućani.                     

Evo naših 5 najboljih saveta za kako naučiti dete da duva nos: 

 1. Naučite ih da duvaju nos kada su zdravi, tako da budu spremni kada imaju prehladu. 
 2. Izduvajte vlastiti nos kao primer. 
 3. Naučite duvanje nosa kroz igre. 
 4. Naučite decu da ne duvaju previše nos. 
 5. Razgovarajte kroz duvanje nosa nosa, te ih provedite kroz ceo postupak korak po korak. 

Uz naše jednostavno uputstvo o tome kako detetu otpušiti nosić pomozi svojim mališanima da ovladaju tehnikom čišćenja nosa i time spreči svako dalje širenje zaraze. Ako vam je potreban medicinski savet ili uverenje, uvek je najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom opšte prakse. 

Poduči ih izduvavanju nosa onda kad su sasvim zdravi 

Ako nameravaš da se pozabaviš podučavanjem dece čišćenje nosa, nastoj da ih ovoj korisnoj veštini naučiš onda kad su klinci sasvim zdravi. Zapušenost može da im oteža disanje i može im predstavljati i prevelik napor da pokušavaju da dišu kroz nos zatvorenih usta. Zato im ove korisne predloge uputi onda kad su sasvim zdravi, budući da će ispoljiti znatno veći entuzijazam da tad savladaju nešto novo i biće im lakše da vežbaju tehnike izduvavanja nosa onda kad im nos uopšte nije zapušen. 

Neka kutija papirnih maramica bude uvek na mestima predviđenim za igru, tako da klincima uvek bude pri ruci kad požele da obrišu procureli nos. A posebno će im biti privlačne raznobojne kutije papirnih maramica veselog dizajna, kao što su Zewa!

Izduvavanje nosa kroz lični primer 

Prilikom podučavanja dece izduvavanju nosa važno je da budeš veoma strpljiv/strpljiva. Jasno je da deca tu veštinu neće trenutno savladati, budući da će im biti potrebno izvesno vreme da shvate da vazduh istovremeno može da izlazi i kroz njihova usta i kroz nos. Kreni od toga što ćeš im pokazati šta je to što radiš dok izduvavaš nos, a onda im i objasni zašto baš to i činiš. Ako klinci tebe, tvog bračnog partnera i svoju stariju braću i sestre vide kako koristite maramice za brisanje nosa, veliki su izgledi da će i sami to nastojati da oponašaju. Neka im pri ruci uvek bude pakovanje izrazito mekanih maramica za lice, kao što su Zewa. 

Lako se dogodi da papirne maramice ostanu u džepovima odeće koja odlazi na pranje. Međutim, nema razloga ni za kakvu brigu, budući da papirne maramice Zewa s lakoćom preživljavaju i boravak u mašini za pranje veša.

Kako naučiti dete da duva nos kroz igre 

Čim počnu da se igraju sa igračkama, deca uče kroz igru. I uče kroz igranje igra čim počnu da komuniciraju sa drugima. Možete iskoristiti ovaj prirodni razvoj da pomognete u učenju dece da duvaju nos. Što zabavniji i zanimljiviji možete učiniti bilo koji proces, veća je verovatnoća da će ga mališani prihvatiti. A to ide dvostruko za naizgled svakodnevne aktivnosti koje svi moramo da radimo, poput potrebe da izduvamo nos. 

Jedan od početnih načina da klince podučiš izduvavanju nosa sastojao bi se u tome da ih sa ovom tehnikom upoznaš kroz nekoliko zabavnih igara: 

Igra imitacije. Modeliranje ponašanja je prastara metoda kada je u pitanju podučavanje, i vrlo je verovatno da je igralo veliku ulogu u tome da naučite kako da izduvate nos kada ste bili mali. Sedite naspram svog mališana, ili u krug ako vas je nekoliko, i naizmenično duvajte nos – ili se bar pretvarajte. Budite zaista strpljivi i nemojte se plašiti da ih mazite i pohvalite kada shvate kako treba da pojačaju ispravnu tehniku. I učinite to zabavnom i prijatnom igrom za njih. 

 • Penušava kupka. Dok su pod nadzorom u kadi, podstakni svoje klince da u kadi prave mehuriće ili talase time što će kroz svoje nozdrve duvati u vodu. 
 • Zamagljeno ogledalo. Pokaži deci kako se ogledalo sasvim može lako zamagliti time što će se u njega duvati kroz nos. Pokaži im i kako da zapuše jednu nozdrvu kako bi ceo postupak bio znatno jednostavniji. 
 • Perje koje trči. Za ovu igru može da se okupi i cela porodica. Perje koje je poređano na stolu za početak pomerajte duvanjem kroz usta, a zatim, trka može još jednom da počne, ovoga puta duvanjem kroz nos. I ko će biti pobednik na kraju? 
 • Vežbajte, vežbajte, vežbajte. Kao i sa bilo čim, što više radimo, proces postaje automatski. Iako ne želite da posvećujete sate edukaciji o čišćenje nosa, malo vežbanja u redovnim intervalima će vrlo brzo napraviti ogromnu razliku. Većinu vremena neće ni znati da vežbaju, kao što je puhanje mehurića u kadi, a kada to učinite zabavnim, ionako će se rado igrati. 

 Naučite decu da ne duvaju previše nos

Da li je moguće previše izduvati nos? Ponekad, ako vam je nos zaista začepljen, samo duvanje ga neće očistiti - i nije dobra ideja da ga forsirate. Iako su ozbiljne posledice veoma retke, može doći do negativnih posledica preteranog izduvavanja nosa, uključujući: 

 • Oštećenje krvnih sudova, što može izazvati krvarenje iz nosa
 • Nelagodnost i iritacija sluznice
 • Infekcija izazvana širenjem bakterija na sinusne šupljine

Bolesti koje dovode do curenja iz nosa i viška sluzi takođe uzrokuju oticanje same sluznice nosa, a oboje doprinose začepljenju nosa. To znači da deca (i odrasli!) mogu osetiti potrebu da preterano izduvaju nos čak i ako nisu zapušena sluzom. 

Koliko god primamljivo bilo da nastavite snažno da duvate, kada učite decu da duvaju nos, važno je da ih podsetite da budu nežni. Ako osete pritisak nakon duvanja, možda su duvali previše. Umesto toga, možete isprobati neke jednostavne kućne lekove da biste prirodno ublažili zagušenje. 

Izduvavanje nosa korak po korak 

Kad tragaš za odgovarajućom tehnikom kako naučiti dete da duva nos, uvek dobro dođu ovi sasvim jednostavni koraci. Ako ih svedeš na nekoliko faza time ćeš svom klincu umnogome pomoći da shvati ceo postupak i sve ono što se od njega očekuje da uradi.  

Dakle, evo ubrzanog kursa za decu o tome kako kako detetu otpušiti nosić: 

 1. Držite maramicu preko nosa. 
 2. Pritisnite prst na jednu nozdrvu. 
 3. Nežno izduvajte drugu nozdrvu. 
 4. Ponovite postupak sa drugom nozdrvom. 

Podsetite ih da svaki put da stave maramicu u kantu za otpatke i nakon toga operu ili dezinfikuju ruke. 

Nakon što tvoje dete ovlada tehnikom izduvavanja vazduha kroz nos, s lakoćom će moći nos da izduva i upotrebom papirne maramice. Za početak mu pokaži kako da vazduh izduvava samo kroz jednu nozdrvu, i uvek ga podseti da korišćenu maramicu baci u kantu za smeće, a da svoje ruke nakon toga temeljno opere. 

I više je nego korisno deci objasniti pravilan način izduvavanja nosa, ali je svakako najlakši način da se to u praksi i postigne uz pomoć nečega što je deci najprijemčivije, a to su razne zabavne igre. Da bi ovladali ovom tehnikom deci je potrebno vreme, pa stoga budi strpljiv/strpljiva i pomozi im da ovu tehniku savladaju i pre nego što se ozbiljno prehlade, a nos im zaista bude zapušen. Ako su im pri ruci mekane papirne maramice Zewaza brisanje nosa, samouvereno će isprobavati novostečenu veštinu, držeći prehladu i zapušen nos pod kontrolom – a tvoje je da ih samo podsetiš da nakon toga uvek temeljno operu ruke. 

Izvori

1‘Health Check: What’s the right way to blow your nose?’

2Nosebleed (Epistaxis)’, North Tees and Hartlepool NHS Trust

3Jack M. Gwaltney, Jr., J. Owen Hendley, C. Douglas Phillips, Cameron R. Bass, Niels Mygind, Birgit Winther, Nose Blowing Propels Nasal Fluid into the Paranasal Sinuses, Clinical Infectious Diseases, Volume 30, Issue 2, February 2000, Pages 387 –391


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili