Kijanje u trudnoći: uzroci i preporuke šta učiniti, a šta izbegavati

Kijanje u trudnoći: uzroci i preporuke šta učiniti, a šta izbegavati

Kijanje u trudnoći ne bi trebalo da te zabrinjava. Učestalo kijanje u trudnoći je normalna pojava i nije opasno ni za tebe ni za tvoju bebu. Postoji mnogo potencijalnih razloga zašto se to dešava, a promene u nivoima hormona su jedan od njih.

Trudnoća i zdravlje: da li je učestalo kijanje u trudnoći normalno?

Da. Učestalo kijanje u trudnoći je deo stanja poznatog pod nazivom trudnički rinitis. Rinitis je upala unutrašnjeg dela nosa i može biti izazvana različitim internim i eksternim faktorima. Simptomi rinitisa su slični simptomima koje izaziva prehlada u trudnoći, uključujući zapušen nos ili blažu nelagodu u nosu, kao i učestalo kijanje. Trudnoća izaziva promene u hormonalnom balansu, što može dovesti do upale unutrašnjosti nosa i tada može nastati trudnički rinitis.

Tokom trudnoće možda ćete češće kijati zato što se više podložni prehladi. Za vreme trudnoće, imuni sistem je mnogo slabiji. To je preventivna mera tvog tela da zaštiti još nerođenu bebu, jer bi je imuni sistem mogao greškom prepoznati kao strano telo ili virus. Međutim, dok je tvoja beba zaštićena, ti si izloženija prehladi i ostalim mikrobima.

Zbog oslabljenog imuniteta, prehlade će postati sastavni deo tvoje trudnoće. Izbegni širenje prehlade na ostale ljude u kući ili na poslu, tako što ćeš uvek nositi pakovanje Zewa Softis Standard maramica u svojoj torbi.

Može li kijanje u trudnoći naštetiti mojoj bebi?

Ako strahuješ da će tvoje kijanje u trudnoći naštetiti bebi, budi bez brige! Kijanje neće imati nikakvog uticaja na bebino zdravlje i rast. Obična prehlada u trudnoći uopšte nije štetna, samo ti neće biti zabavno da provedeš devet meseci šmrcajući. Ako primetiš da tvoj partner/prijatelj/kolega kija, suptilno mu dodaj pakovanje maramica da drži te mikrobe što dalje od tebe.

Ako misliš da imaš grip tokom trudnoće, groznicu ili neku drugu bolest osim prehlade, to može biti malo riskantno. Odmah se obrati lekaru.

Šta ako osećam bol u stomaku prilikom kijanja u trudnoći?

Ponekad kijanje kod trudnice i prehlada mogu izavati bol u stomaku, što ne mora da znači da nešto nije u redu. Bol prilikom kijanja u trudnoći može se javiti kao rezultat pritiska, koji kijanje i kašalj vrše na ligamente oko tvoje maternice. Ligamenti se rastežu dok stomak postepeno raste u trudnoći. Iako se radi o neprijatnom osećaju, taj bol nije opasan.

Ako osećaš česte i oštre bolove koji traju duže od nekoliko sekundi nakon kijanja, obavezno se obrati lekaru.

Imam bolove u stomaku kad kijam. Da li sam trudna?

Ako pre čitanja ovog članka nisi mislila da si trudna, onda ni sada nemoj da žuriš da smisliš ime za buduću bebu. Bol prilikom kijanja u trudnoći je česta pojava, ali osim trudnoće postoji mnogo drugih razloga zbog kojih se bol može javiti. Ako pak misliš da si trudna, to možeš sa sigurnošću saznati ako uradiš test za trudnoću ili ako odeš na pregled kod lekara.

Ukoliko imaš učestalo kijanje zbog prehlade ili sezone alergija, mišići u donjem delu tvog stomaka će biti aktivniji nego inače. To može izazvati osetljivost i bol stomačnih mišića.

Ako imaš bolove u stomaku iz drugih razloga, kijanje ih može povećati. U svakom slučaju, česti i dugotrajni bolovi u stomaku su dovoljan razlog da posetiš lekara i saznaš njihov uzrok.

Evo i par poslednjih preporuka šta trebaš raditi, a šta izbegavati kod kijanja u trudnoći.

URADI:

  • Konsultuj se sa lekarom pre korišćenja lekova za kijanje, da se uveriš da su sigurni za trudnoću.
  • Potraži lekarski savet o vakcinisanju protiv gripa, da zaštitiš sebe i bebu pre nastupanja sezone gripa.
  • Preko noći koristi ovlaživač vazduha da umiriš unutrašnjost nosa i oslabiš uzroke kijanja.
  • Čuvaj opremu za kijanje u svojoj blizini: sprej za nos, maramice i bocu vode da održavaš hidrataciju.
  • Razgovaraj sa lekarom o svemu što te brine tokom trudnoće.

NEMOJ:

  • Nemoj da paničiš! Učestalo kijanje u trudnoći i bol prilikom kijanja su normalne i obično su sasvim bezopasne pojave.

Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili