5 vrhunskih predloga za suočavanje s alergijama na kućne ljubimce

Lek Za Alergiju Na Mačke

Toliko volimo svoje kućne ljubimce da smo za njih spremni da učinimo gotovo sve; pa i da istrpimo simptome alergije na kućne ljubimce, što se čini malom cenom koju moramo da platimo za to neizmerno „čupavo” zadovoljstvo koje nam oni pružaju! Međutim, ako ti nos neprekidno curi, a oči te svrbe i sve vreme suze, tako da to više nije nimalo prijatno, nema razloga da padneš u očaj: sitne cake koje slede pomoći će ti da vreme provedeno s kućnim ljubimcima ipak bude znatno prijatnije. Svejedno, imaj na umu da se najbolji način suzbijanja alergija obično ogleda u tome da se u potpunosti rešiš njenog uzročnika. Pa, prema tome, pre nego što se uopšte odlučiš na takav korak da s kućnim ljubimcem deliš zajednički krov nad glavom nije zgoreg da prethodno proveriš koliko ste ti i članovi tvoje porodice zaista skloni alergijama.

Bilo da tražiš lek za alergije izazvane mačkama, koje potiču upravo od tvog čupavog kućnog ljubimca, ili ti je potreban plan za suočavanje s životinjama u obližnjem parku, ovih 5 suštinskih predloga pomoći će ti da pronađeš domaće lekove za alergije koji pružaju sasvim dobre rezultate – za tebe lično ili za tvoje najbliže.

1. Uvek budi pripravan/pripravna

BE PREPARED

Simptomi alergije na kućne ljubimce zaista mogu biti krajnje neprijatni, ali je neuporedivo jadniji osećaj da sve vreme provodiš u šmrcanju i kijanju kad možeš da uživaš u društvu svog četvoronožnog ljubimca. Stoga unapred i na vreme isplaniraj svaki svoj duži ili kratkotrajan susret s kućnim ljubimcem.

Za početak, obrati se lekaru ili farmaceutu da te posavetuje šta bi od preparata moglo da ublaži ove simptome alergije na životinje. Ako odlučiš da uzimaš takve preparate neka ti oni uvek budu pri ruci kad si u neposrednoj blizini životinja. I ne zaboravi da uvek poštuješ uputstvo za njihovo korišćenje, a posebno kad je reč o deci jer ovi medikamenti ne moraju biti primereni i njihovom uzrastu.

Kad ti iz nosa naprosto nadolazi bujica i nemaš mogućnosti da se toga ikako rešiš, znaj da to može biti podjednako uznemirujuće kako za tebe, tako i za ljude u tvom okruženju. Svejedno, ne brini, jer nisi jedini/jedina kome govore da već jednom prestane da šmrca u trenutku kad ga obuzme napad alergije! Neka ti u svakoj prilici kad su životinje u tvom okruženju pri ruci bude pakovanje mekanih papirnih maramica, tako da makar donekle možeš da ublažiš svoje nevolje s nosem koji neprekidno curi. 

A u slučaju kad svoj nos moraš da izduvavaš takoreći svaki čas nastoj da koristiš papirne maramice, kao što su, recimo, Zewa, koje su dovoljno snažne da mogu da izdrže tu nadolazeću bujicu iz nosa, a opet i sasvim nežne prema već dovoljno izmučenoj nosnoj sluzokoži.

2. Peri ruke

CAT WASH YOUR HANDS

Najčešća je pretpostavka da se u krznu ili dlakama kućnih ljubimaca kriju uzročnici simptoma alergije na kućne ljubimce, međutim, vrlo često prave krivce treba tražiti u njihovom znoju, pljuvački, urinu ili peruti. Dakle, šta je to životinjska perut i na koji način možemo da je se rešimo?

Baš kao i u slučaju ljudi, i sa kože životinja otpadaju tanani slojevi izumrlih ćelija. I upravo te majušne čestice (zajedno sa ostalim tekućinama koje potiču od tvog ljubimca) mogu da se zadrže na tvojim dlanovima svaki put kad pomiluješ njihovo mekano krzno, izazivajući kod onih koji su tome podložni razne simptome alergije na životinje. Stoga, uvek kad se nađeš u naposrednoj blizini životinja, nakon kontakta s njima detaljno i temeljno operi svoje ruke. Ovo posebno važi onda ako rukama dodiruješ svoje lice ili oči.

3. Očisti kuću

CLEAN YOUR HOUSE

Sad kad znaš šta je to životinjska perut, verovatno s lakoćom možeš da uvidiš da se te mikroskopske čestice životinjske peruti vrlo lako mogu i udisati. A to znači da simptome alergije na kućne ljubimce možeš da dobiješ čak i ako nisi bio/bila u direktnom kontaktu sa svojim kućnim ljubimcem. A to je upravo jedan od uobičajenih razloga zbog kojeg ljudi tragaju za lekom za alergije izazvane mačkama i psima koji borave u njihovim domovima.

Da bi se količina životinjske peruti koja je prisutna u kući svela na najmanju moguću meru, neophodno je vrlo često brisati i usisavati prašinu. A to može biti i znatno češće nego u slučaju kad nemaš kućnog ljubimca, jer se kućni ljubimci i obilno linjaju. Postaraj se da dobro opereš i svu posteljinu i sve mekane prostirke u prostorijama u kojima je kućnim ljubimcima dozvoljen pristup.

Ako si upravo ti ta/taj koja/koji pati od alergije, a tebi je zapao red da se pozabaviš čišćenjem, tokom pospremanja ne bi bilo loše da na licu nosiš masku i time izbegneš neposredan kontakt s životinjskom dlakom i peruti. Nabavi usisivač u kome postoji HEPA filter – projektovan je tako da simptome alergije na kućne ljubimce svede na najmanju moguću meru.

Taj suncem obasjan sims na prozoru i toplo čoše odmah pored radijatora omiljena su mesta kućnih ljubimaca. Prethodno navlaženim kuhinjskim ubrusom koji je snažan i onda kad se navlaži, kao što je Zewa, sasvim brzo i delotvorno možeš svakodnevno da obrišeš dlake i životinjsku perut upravo sa takvih mesta.

4. Kupaj svoje kućne ljubimce

BATHE YOUR PET

Četkanje kućnih ljubimaca dobar je način da se izbegne nagomilavanje loptica od njihovih dlaka i donekle može da ukloni perut sa njihovog krzna, ali i dalje nije sasvim delotvorno. Međutim, u odnosu na obično četkanje, kupanjem kućnih ljubimaca uklanja se i za 84% više njihove peruti. Ako tvoj pas baš i nije veliki ljubitelj kupanja, neka ti u tome pomognu klinci time što će ga primiriti tokom kupanja dajući mu razne poslastice i igračkice ne bi li mu time odvukli pažnju. Redovno kupanje isprva može delovati kao velika obaveza, ali je svakako vredno truda u tvojoj nameri da smanjiš i preduprediš simptome alergije na kućne ljubimce.

5. U određenim delovima stana zabrani pristup kućnim ljubimcima

GET SOME SPACE

Pojedine vrste alergija dovoljno su blage da i pored njih relativno lako možeš da podneseš život s kućnim ljubimcem pod istim zajedničkim krovom, pod uslovom da ti tu i tamo procureli nos ne predstavlja baš tako veliki problem. Ako je to upravo slučaj, možda ne bi bila loša zamisao da u pojedinim prostorijama u stanu kućnim ljubimcima bude zabranjen pristup. Svakako predlažemo da to bude tvoja spavaća soba: time ćeš imati sasvim dobar san i nećeš se svakog jutra buditi kijajući i sa svrabom u očima.

Nadamo se da će ti ovi domaći lekovi za alergije donekle pomoći da s kućnim ljubimcima spokojno deliš zajednički krov nad glavom. Međutim, ponekad je potpuno uzdržavanje od kontakta s životinjama i jedini način da se rešiš bilo kakvih simptoma alergije na kućne ljubimce. To možda jeste tužno, ali bi tvoje zdravlje uvek trebalo da ima prioritet.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili