3 igračke za mačku po modelu uradi sam koje će izgledati sasvim sjajno u tvojoj dnevnoj sobi

Napravi Igracke Za Macke

Mačke spadaju u onu vrstu kućnih ljubimaca o kojima je sasvim lako brinuti se. Nakon što ih nahraniš i za njima počistiš ono što su „napravile”, gotovo da oko njih i nema nekog većeg posla – sve do trenutka dok im ne postane malo dosadno. A kako bi zdravlje tvoje mace koju čuvaš u svom domu i izgled tvog mekanog nameštaja ostali na zavidnom nivou, vrlo je važno da maca ima čime da se zabavlja. Kupovina igračaka za mačku može biti prilično rizičan poduhvat: te igračke nisu nimalo jeftine, a mački ne moraju uopšte biti zanimljive.

Ako u svom domu imaš mačku koja kandžama voli da se zabavlja s tvojim nameštajem, ne očajavaj. Evo načina kako da napraviš igračke za mačku uz materijale koje sasvim sigurno već imaš kod kuće. Sve od navedenog može se zameniti i nečim drugim, a pri izradi i tvoji klinci mogu da priskoče u pomoć i zabave se.

Napravi igracke za macke loptica | Napravi sam perjana igracka za macke | Napravi sam igračku za mačku

Kako da napraviš igračku za mačku u vidu loptice u obliku prstenova

Da napraviš ovu zabavnu igračku za mačku po modelu uradi sam, potrebna su ti samo kartonska tuba od potrošenog toalet papira Zewa, makaze i nešto netoksične boje. Savetujemo da se neko od odraslih pozabavi sečenjem makazama, a da mališanima bude prepušten sav posao oko bojenja i sklapanja delova.

Šta je potrebno

 • kartonska tuba od toalet papira Zewa
 • makaze
 • lepak
 • vodene boje ili tempere (netoksične)
 • četkica za bojenje
 • heftalica
 1. napravi igracke za macke loptica 01Za početak, spljošti kartonsku tubu od toalet papira, pa je iseci na osam jednakih delova širine od oko 1 cm.
 2. napravi igracke za macke loptica 02Svaki od ovih prstenova zaseci makazama pa ga otvori. Spoj lepkom krajeve dva komada prstenova, pa od njih napravi jedan veliki prsten. Ponovi postupak da napraviš još tri takva prstena, a onda ih sve ostavi da se prosuše.
 3. napravi igracke za macke loptica 03Svaki od prstenova oboj drugačijom bojom koja u sebi ne sadrži toksične komponente, pa ih opet ostavi da se prosuše.
 4. napravi igracke za macke loptica 04Postavi prstenove jedan unutar drugog, pa ih pomeraj unaokolo sve dok ne formiraju oblik lopte, nastojeći da otvori među njima budu podjednake širine. Kako bi ovi prstenovi ostali unutar napravljene strukture, zaheftaj mesta u gornjem i donjem delu na kojima se prstenovi spajaju.

Same po sebi, ovakve loptice mogu biti sjajne igračke u kućnoj izvedbi za mačku koja živi u tvom domu pa će mačka dugo vremena imati na čemu da isprobava svoje kandže. A ako svoju macu želiš i dodatno da zabaviš, u napravljenu lopticu možeš da ubaciš i zvonce ili neku poslasticu, pa se maca neće razdvajati od nje.

Kartonske tube od toalet papira Zewa načinjene su od istog materijala kao i sâm toaletni papir, pa kad ova igračka u nekom trenutku tvojoj maci sasvim dosadi (ili je ona u igri svojim kandžama naprosto pokida), celu ovu stvarčicu bez problema možeš da baciš u klozetsku šolju ili u deo smeća predviđen za reciklažu. Sasvim fino i praktično.

Kako da za macu napraviš igračku od tube prekrivenu perjem

Mačka neće odvajati svoje šape od ove lepe i živopisne igračke za mačku u kućnoj izvedbi. A potrebni su ti samo jedna kartonska tuba od kuhinjskih ubrusa Zewa, nešto perja veselih boja i nekoliko slamčica. Savetujemo da se neko od odraslih pozabavi bušenjem rupica u kartonu.

Šta je potrebno

 • kartonska tuba od kuhinjskih ubrusa Zewa
 • olovka
 • šilo ili šiljati štapić (kao onaj za ražnjiće)
 • slamčice
 • makaze
 • raznobojno perje
 1. napravi sam perjana igracka za macke 01 Duž kartonske tube od kuhinjskih ubrusa olovkom označi mesta za bušenje rupica.
 2. napravi sam perjana igracka za macke 02 Šilom ili šiljatim štapićem (ovo je posao za odrasle!) pažljivo na tim mestima napravi rupice probijajući karton i s jedne i s druge strane kartonske tube – pomerajući šilom ili drvenim štapićem neznatno proširi neke od ovih rupica tako da kroz njih mogu da se provuku slamčice.
 3. napravi sam perjana igracka za macke 03 Slamčice skrati makazama na dužinu od oko 15 cm, a zatim ih provuci kroz one veće rupice u kartonskoj tubi.
 4. napravi sam perjana igracka za macke 04 U manje rupice na kartonskoj tubi uvuci krajeve perja.

U prisustvu mačaka ponekad se desi i da neko počne da kija, čak i onda kad niko od prisutnih nije alergičan na mačke. Zato neka ti u kući uvek bude pri ruci kutija papirnih maramica Zewa da u takvim slučajevima vrlo lako može da se istrese ili obriše nos.

Kako da od kutije od papirnih maramica napraviš neobičnu kutiju sa skrivenim poslasticama

Ako tragaš za nekom sjajnom igračkom koju možeš da napraviš za mačku, a u kući imaš gomilu kartonskih tuba od potrošenog toalet papira, pridodaj tome i praznu kutiju od papirnih maramica Zewa, pa napravi ovu zabavnu igračku koja za mačku odiše slašću. Savetujemo da se neko od odraslih pozabavi sečenjem makazama i lepljenjem električnim pištoljem za topljenje lepka, a klincima treba prepustiti bojenje i sklapanje delova.

Šta je potrebno

 • prazna kutija od papirnih maramica Zewa
 • makaze
 • ukrasni papir za uvijanje
 • lepak
 • kartonske tube od toalet papira Zewa
 • netoksična boja
 • četkica za bojenje
 • električni pištolj za topljenje lepka i patrone lepka za topljenje
 1. napravi sam igrac ku za mac ku 01 Za početak, makazama pažljivo odseci prednji deo kartonske kutije od maramica.
 2. napravi sam igrac ku za mac ku 02 Osnovu kutije i bočne stranice pažljivo prekrij ukrasnim papirom za uvijanje, pa ga za kutiju dobro učvrsti lepkom.
 3. napravi sam igrac ku za mac ku 03 Spoljne delove kartonskih tuba od toalet papira oboj bojama koje ne sadrže toksične komponente, a onda ih ostavi da se dobro prosuše.
 4. napravi sam igrac ku za mac ku 04 Osušene tube od toalet papira ubaci u kutiju, ređajući ih jedne pored drugih sve dok ne ispuniš sav prostor u kutiji. Zatim korišćenjem električnog pištolja za topljenje lepka (i ovo je posao za odrasle!) čvrsto fiksiraj njihov položaj na za to predviđenim mestima. I nakon što sve ovo završiš, unutar kartonskih tuba ubaci neke poslastice za svoju macu. Njoj preostaje još samo da ih pronađe.

Svi plutajući i lebdeći predmeti mačkama su naprosto neodoljivi, pa ako želiš da se maca i dodatno zabavi, na kutiju možeš da zalepiš i tračice mekanog toalet papira Zewa. Satima se neće odvajati od nje, jer je, srećom, toaletni papir Zewa dovoljno snažan da može da se odupre i tim oštrim kandžama.

Kao roditelju sopstvene dece, baš kao i one mačeće, dan ti je sasvim sigurno već dovoljno ispunjen – zato neka nakon ovakvih zabavno-korisnih aktivnosti svako priskoči u pomoć da zajednićki počistite sav nastali nered. Uz više ručica koje pripomažu i posao čišćenja će mnogo brže biti dovršen.

Ukrašavanje igračaka za mačku po modelu uradi sam

Budi oprezan/oprezna kad je reč o bojama koje koristiš na igračkama za mačku u kućnoj izvedbi – imaj na umu da će tvoj krzneni prijatelj u nekom trenutku krenuti da makar grize neku od napravljenih konstrukcija. Ako ove igračke želiš da ukrasiš, postaraj se da korišćene boje ne sadrže nikakve toksične supstance.

Uz ove jednostavne, a opet prefinjene igračke koje su maci nadohvat ruke, tvoj nameštaj je (sasvim ili donekle) bezbedan jer će se te kandže kojima je počesto dosadno uzdržavati od njegovog doticanja. A sad kad znaš kako da napraviš igračke za mačku, i to uz pomoć reciklirajućeg materijala, zašto ne bi napravio/napravila i neke igračke za svoje znatno manje kućne ljubimce?


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Kako da napraviš igračke za svog hrčka (ili drugog malenog kućnog ljubimca)

Sledi sasvim jednostavne korake u ova 3 uputstva i korišćenjem samo kartonske ambalaže napravi igračke za hrčka po modelu uradi sam.

Kako da napraviš igračke za svog hrčka (ili drugog malenog kućnog ljubimca)

5 vrhunskih predloga za suočavanje s alergijama na kućne ljubimce

Da li ti teško pada da se rešiš simptoma alergije na kućne ljubimce? Ako su ti potrebni domaći lekovi za alergije, znaj da si na pravom mestu: klikni ovde i saznaj sve što je potrebno da znaš o tome.

Lek Za Alergiju Na Mačke

Kompletan podsetnik o svemu onome što treba da znaš kad u svoj dom dovodiš štene

Ne možeš da dočekaš trenutak da u svoj dom dovedeš novo štene? Ovaj pod-setnik o svemu onome što treba da znaš kad u svoj dom dovodiš štene sadrži sve ono najvažnije za privikavanje šteneta na novi do

κουταβι στο σπιτι

Kako se s mačkom preseliti u novi dom

Preseljenje s mačkom u novi dom? U našem vodiču sledi korake o tome šta da radiš s mačkom tokom selidbe u novi dom i kako da navikneš mačku na novi dom.

moving house with a cat

Nega pasa - od glave do repa

Želiš da naučiš kako kupati psa ili tražiš savete o kupanju pasa kod kuće? Klikni ovde za više informacija ako te interesuje nega pasa.

Nega pasa - od glave do repa

Najmaštovitije rukotvorine od kartonskih rolni toalet papira

Tražiš inspiraciju za izradu rukotvorina od kartonskih rolni toalet papira? Zašto ne isprobaš ove sasvim jednostavne, a veoma dopadljive rukotvorine od kartonskih tuba toalet papira koje s lakoćom mož

vyrobky z papirovych rulicek