Nega pasa - od glave do repa

Nega pasa - od glave do repa

Možda tvoj pas više voli da bude prljav nego da se kupa, ali bez redovnog pranja njegovo zdravlje može biti ugroženo, a tvoja želja da ga maziš - još više!

Dakle, koliko često bi trebalo da kupaš svoje pse i šta da koristiš za kupanje pasa kod kuće? Pročitaj više o tome u našem korak po korak vodiču za negu pasa.

Nega pasa

Trebalo bi da svog psa očetkaš jednom nedeljno (u zavisnosti od njegove dlake), kako bi bio čist i kako se dlaka ne bi mrsila. Većina vlasnika pasa ne zna kako da profesionalno iščetka svog psa. Ako pas ima dugu dlaku, bolje je da to prepustiš stručnjaku za doterivanje pasa.

Koliko često bi trebalo da kupaš psa?

Moraš uvek da očistiš svoje pse nakon kišovitog dana, ako su se isprljali blatom. Inače je dovoljno kupanje psa jednom mesečno kako bi ostao zdrav i lepo mirisao. Redovno četkanje psa će više nego kupanje doprineti održavanju njegove čistoće. Za brisanje šapa nakon šetnji po blatu, možeš koristiti navlažen kuhinjski ubrus koji ostaje snažan i kada je mokar, poput Zewa Jumbo ubrusa. Najsigurniji znak - ako tvoj pas neprijatno miriše, onda je definitivno vreme za kupanje.

Između kupanja, obrišite delove oko očiju i ušiju psa koristeći snažne, ali veoma mekane Zewa Jumbo papirne ubruse.

Kupanje psa kod kuće

Pogledaj naš korak po korak vodič kako kupati psa.

  1. Prioni na četkanje. Skini ogrlicu svog psa i celog ga očetkaj.
  2. Proveri šape. Za pse sa veoma blatnjavim šapama, pre kupanja iskoristi Zewa Jumbo papirne ubruse da obrišeš višak blata, naročito tamo gde se blato zavuklo između jastučića šapa.
  3. Nakvasi mu dlaku. Dobro nakvasi krzno svog psa vodom, svuda osim glave i lica. Vodi računa o temperaturi vode. Neka ne bude ni pretopla ni suviše hladna, a pritisak vode ne sme da bude prejak. Odvojiva glava tuša je idealna za kupanje pasa kod kuće u kadi. Ako ga kupaš napolju, crevo ili kofa sa vodom je rešenje.
  4. Ne stavljaj previše šampona. Upotreba šampona prilikom kupanja psa se preporučuje. Možeš koristiti rastvor šampona za bebe i jabukovog sirćeta ili poseban šampon za pse. Nanesi ga prstima po celom telu psa, osim glave i lica. Kada kupaš psa sa dugom dlakom, možeš razrediti šampon sa vodom pre nanošenja kako bi se ravnomerno rasporedio. Zatim trljaj u smeru rasta dlake.
  5. Nežno očisti lice svom psu. Nežno obriši lice svog psa pomoću nekoliko listova Zewa Jumbo kuhinjskog ubrusa. On odlično upija tečnost i može da se iscedi, pa ne moraš da brineš da li će se izgubiti u krznu tvog psa. I ne zaboravi da obrišeš delove između nabora, u zavisnosti od rase psa.
  6. Isperi. Temeljno isperi šampon iz dlake toplom vodom. Ispiraj sve dok šampon potpuno ne nestane, da izbegneš iritaciju kože svog psa osušenim šamponom.
  7. Istrljaj ga suvim peškirom. Ako želiš da koristiš fen za kosu, neka toplota fena bude niska i ne usmeravaj ga u lice psa.
  8. Još jednom isčetkaj psa. Dodatno četkanje je lakše ako je dlaka još mokra, naročito kod pasa sa dugom dlakom.
  9. Počasti svog psa grickalicom. Pohvali svog psa za dobro ponašanje! Ne zaboravi da ga počastiš grickalicom. To je jako važno za ohrabrivanje psa, jer mu tako stvaraš dobre asocijacije u vezi sa kupanjem.

A na kraju, možeš i sebe da počastiš! Kupanje psa je zadovoljstvo za svakog vlasnika i predstavlja sjajan način da se sa njim povežeš. Možda će ti čak zahvalno polizati obraz da vrati uslugu.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili