Kako se s mačkom preseliti u novi dom

moving house with a cat

Pred brojnim stvarima tvoja mačka možda deluje otporno, nezavisno i krajnje smireno, međutim, selidba spada u one životne događaje zbog kojih se mačke i te kako mogu uznemiriti. Mačke su poznate po tome što se vezuju za teritoriju na kojoj borave i mogu pružati otpor pri svakom pokušaju da se premeste iz njima poznatog okruženja. Novi izvori buke, mirisi i promene u okruženju mogu delovati uznemirujuće za mačku.

Međutim, uz pažljivo planiranje i dobro razumevanje postupka navikavanja mačke na novi dom i informacija o tome koliko dugo nakon useljavanja u novi dom mačku treba držati u kući, sve porodice mogu u znatnoj meri olakšati proces selidbe s mačkom. Sledi ove jednostavne korisne predloge o tome šta da radiš s mačkom tokom selidbe u novi dom, tako da tvoj čupavi četvoronožni ljubimac dobije svu potrebnu brigu i podršku tokom ovog važnog događaja. I neće proći mnogo, pa će i on biti oduševljen svojim novim domom baš kao ti.

Kako se s mačkom preseliti u novi dom

  1. Dok obavljaš selidbu svog nameštaja i ličnih stvari, obezbedi svojoj mački neko mirno mesto na kome može da boravi, a na kome se nalaze sveža voda, nešto hrane i čista posuda za obavljanje nužde.
  2. I kad si spreman da mačku preseliš, unutrašnjost kutije u kojoj prevoziš mačku i stvari koje mačku okružuju u vozilu poprskaj veštačkim feromonima. Njima se oponašaju prirodni feromoni koje tvoja mačka izlučuje, a oni mogu da joj pomognu da se oseća sigurno i lakše podnese svoje neobično okruženje. Kutiju u kojoj prevoziš mačku stavi na neko bezbedno mesto, recimo, na zadnje sedište, privezujući je sigurnosnim pojasom. Neka mališani tokom celog puta do novog doma paze na mačku i zabavljaju je raznim igračkama za mačke. 

    Ako selidba podrazumeva dugo putovanje, pravi česte pauze kako bi mačka mogla da jede, pije vodu i obavi nuždu. Neka ti pri ruci bude mnoštvo superupijajućih kuhinjskih ubrusa Zewa koji će ti pomoći da ukloniš sve mrlje koje mogu nastati u vozilu.

  3. I nakon što stigneš u novi dom, za svoju mačku pripremi „bezbednu sobu” u kojoj ima hrane, sveže vode, a na raspolaganju su i posuda za obavljanje nužde, razne igračkice i neka kutija u koju može da se sakrije. I nakon što mačku smestiš u ovu sobu, zatvori joj vrata, pa zamoli klince da je povremeno obilaze i prave joj društvo. Mačka će uživati u miru i tišini, daleko od sve te gungule izazvane selidbom, postepeno se privikavajući na svoje novo okruženje.

Kako naviknuti mačku na novi dom

U trenutku kad poželi da upozna svoj novi dom, tvoja mačka će sasvim prirodno odlučiti da izađe iz svoje „bezbedne sobe”. Treba da znaš da postoji nekoliko trikova kojima možeš da ubrzaš ovaj proces njenog privikavanja. Prirodne mačije mirise pokušaj da proširiš svuda po novoj kući time što ćeš s nekoliko čistih maramica za lice (i to onih koje su mekane i snažne, kao što su Zewa), nežno protrljati mačkino lice, a zatim ove maramice strateški postaviti na raznim mestima u visini mačke svuda u vašem novom domu. Tvoja mačka će prirodno poželeti da omiriše ove papirne maramice, što će je podstaći da upozna sve delove svog novog doma.

Koliko dugo nakon useljavanja u novi dom mačku treba držati u kući

Nije neobično da mačke pokušaju da pobegnu nastojeći da se vrate u svoju staru kuću, a posebno onda ako je novi dom u bližem susedstvu stare kuće. Ako se mačka u dovoljnoj meri ne veže za svoj novi dom, ona se može izgubiti u svom pokušaju da se vrati u staru kuću. Zato svoju mačku drži zatvorenom u kući najmanje dve sedmice nakon selidbe, pa je tek posle toga pusti da upozna i istraži prostor izvan novog doma. Za to vreme pažljivo zatvaraj sva vrata i prozore jer se može dogoditi da mačka i kroz njih izađe.

I kad konačno odlučiš da mačku po prvi put pustiš napolje, postaraj se da pre toga ne jede previše. Budući da je gladna, verovatno će se ubrzo vratiti u kuću. A u slučaju da se dogodi ono najgore, pa mačke nema, neka cela porodica stupi u akciju, pa uz razne poslastice za mačke i uzvikivanje njenog imena dajte sve od sebe da je pronađete i vratite kući.

Isprva mačke mogu delovati pomalo namrgođeno, međutim, u periodu od svega nekoliko sedmica većina mačaka se u potpunosti privikne na svoj novi dom (uz mnoštvo poslastica za mačke, maženja po stomaku i igračkica). Dovoljno je da slediš ove korisne predloge i selidbu s mačkom time učiniš što manje stresnom – kako za svoju porodicu tako i za samu mačku.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

5 vrhunskih predloga za suočavanje s alergijama na kućne ljubimce

Da li ti teško pada da se rešiš simptoma alergije na kućne ljubimce? Ako su ti potrebni domaći lekovi za alergije, znaj da si na pravom mestu: klikni ovde i saznaj sve što je potrebno da znaš o tome.

Lek Za Alergiju Na Mačke

Kompletan podsetnik o svemu onome što treba da znaš kad u svoj dom dovodiš štene

Ne možeš da dočekaš trenutak da u svoj dom dovedeš novo štene? Ovaj pod-setnik o svemu onome što treba da znaš kad u svoj dom dovodiš štene sadrži sve ono najvažnije za privikavanje šteneta na novi do

κουταβι στο σπιτι

Kako da napraviš igračke za svog hrčka (ili drugog malenog kućnog ljubimca)

Sledi sasvim jednostavne korake u ova 3 uputstva i korišćenjem samo kartonske ambalaže napravi igračke za hrčka po modelu uradi sam.

Kako da napraviš igračke za svog hrčka (ili drugog malenog kućnog ljubimca)

3 igračke za mačku po modelu uradi sam koje će izgledati sasvim sjajno u tvojoj dnevnoj sobi

Ni slučajno nemoj da kupuješ one drečave i skupocene igračke za mačke? Klikni ovde i saznaj kako da napraviš igračke za mačku i to korišćenjem reciklirajućih materijala (koji ne košta baš ništa).

Napravi Igracke Za Macke

Najbolji kontrolni spisak za selidbu jedne porodice

Saznaj kako da sačiniš porodični podsetnik za selidbu u novu kuću. Klikni ovde i pročitaj sve ono što je važno o čišćenju pri selidbi i o obavljanju režijskih poslova.

Ilustrirana obitelj drži kutije za selidbu u drugu kuću

Nega pasa - od glave do repa

Želiš da naučiš kako kupati psa ili tražiš savete o kupanju pasa kod kuće? Klikni ovde za više informacija ako te interesuje nega pasa.

Nega pasa - od glave do repa