Najbolji kontrolni spisak za selidbu jedne porodice

Ilustrirana obitelj drži kutije za selidbu u drugu kuću

Selidba u novi stan ili kuću predstavlja veoma uzbudljiv događaj u životu jedne porodice. Međutim, ovaj proces podrazumeva i opsežne pripreme, a posebno u porodicama s decom. Srećom, nema razloga ni za kakvu brigu, budući da smo sačinili najbolji mogući podsetnik za selidbu u novi stan jedne porodice, koji će ti pomoći da čitav proces selidbe protekne bez ikakvih napetosti. I samo uključivanje dece u ovaj proces velikim delom doprinosi smanjenju nepotrebnih napetosti, baš kao i blagovremeno planiranje i sačinjavanje kontrolnog spiska za selidbu, koji će biti sasvim lak za praćenje. Jedan takav možeš da preuzmeš i ovde, u obliku ilustrovanog kontrolnog spiska. Verujemo da će ti umnogome pomoći u predstojećoj selidbi.

Napravi na vreme sopstveni podsetnik za selidbu u novu kuću

Svoj kontrolni spisak za selidbu nastoj da napraviš dovoljno unapred, a na njega i naknadno možeš dodavati sve potrebne stavke – uostalom, kome je još potrebno da na samo dva dana uoči selidbe shvati da je nešto važno u potpunosti zaboravio da uradi. Ako svoj podsetnik za selidbu u novi stan podeliš na manje celine, to će ti u velikoj meri pomoći da svoje obaveze bolje ispratiš i da se usredsrediš samo na najvažnije stvari. Evo nekoliko kategorija koje možeš da uvrstiš u taj spisak:

 • Pakovanje. Kada, kako i ko će sve učestvovati u tome?
 • Režijske obaveze. Koje su tvoje obaveze kao vlasnika kuće ili stana (plaćanje računa, otkazivanje raznih usluga i sl.)?
 • Čišćenje. Šta je sve potrebno uraditi?
 • Vremenska dinamika. Kad koji od navedenih poslova treba da bude završen?

Kako da i svoju decu uključiš u realizaciju kontrolnog spiska za selidbu

Iako je selidba uzbudljiv događaj, u pitanju je i prilično zahtevan i mukotrpan posao, pri čemu se sva prateća zbivanja odražavaju i na one najmlađe. I što decu budeš više uključio/uključila u sâm proces selidbe, veći su i izgledi da će čitava selidba proteći kao podmazana, pri čemu je važno da znaš da i mališani sasvim sigurno vole da učestvuju u uzbudljivim događajima. I kad im pričaš o predstojećoj selidbi, govori im o tome s puno vedrine; pričaj im kako će izgledati njihova nova soba, o onom velikom parku koji se nalazi u susedstvu, kao i o svim krajnje zabavnim stvarima koje ćete kad se preselite moći zajedno da radite kao porodica.

Osim toga, što više ih uključi i u obavljanje raznih zadataka s kontrolnog spiska za selidbu. Možda i neće moći mnogo da ti pomognu kad je reč o režijskim poslovima, ali nema razloga da i oni najmlađi ne učestvuju u procesu čišćenja i pakovanja. Sasvim sigurno će uživati da uvijaju razne stvari, organizuju svoje igračke, da označavaju kutije i lepe ih selotejpom.

Za uvijanje manjih predmeta koristi snažne kuhinjske ubruse, kao što su Zewa. Ovi ubrusi dobro štite od neizbežnih udaraca pri selidbi i od skupljanja prašine.

Neka pakovanje bude jedna od najvažnijijh stvari u podsetniku za selidbu

Nikad nije prerano da započneš sa procesom pakovanja stvari! Sve ono što ne koristiš svakodnevno može unapred da se spakuje u kutije za selidbu – jer što više toga popakuješ unapred, manje je i nepotrebne nervoze u nekoliko dana pred samu selidbu. Ranim pakovanjem možeš da obuhvatiš i većinu dečjih igračaka. Ne brini, u dane vikenda neposredno pred samu selidbu, deca uvek mogu da se zabave kroz izradu raznih rukotvorina.

Podsetnik za selidbu u novi stan: koga je sve potrebno obavestiti o selidbi

Postoji popriličan broj režijskih obaveza koje moraš da obaviš u sklopu svog podsetnika u slučaju selidbe. Zato sačini spisak svih onih kompanija i organizacija koje treba da obavestiš, i jednu po jednu stavku štikliraj na tom spisku. I premda se ovaj spisak može razlikovati od slučaja do slučaja, na njemu je uvek prisutno nekoliko uobičajenih stavki:

 • komunalne službe
 • kablovska televizija i dobavljači internet usluga
 • banke, osiguravajuća društva
 • škole, razni klubovi, teretane i sl.

Čišćenje pri selidbi: šta sve treba obaviti

Svoj novi dom zamišljaš tako da sija i blista u trenutku kad po prvi put zakoračiš u njega, pa je zato red da i ti učiniš isto za nove vlasnike stana ili kuće koju napuštaš (a to ti može uštedeti i popriličan novac u slučaju kuće ili stana koji iznajmljuješ). Na kontrolnom spisku za čišćenje pri selidbi koji sledi navedeni su samo neki najvažniji delovi, pa u njega slobodno dodaj i sve ono drugo što misliš da ti je važno:

 • čišćenje prašine
 • usisavanje
 • pranje prozora
 • čišćenje podova
 • temeljno čišćenje kuhinje, kupatila i toaleta
 • čišćenje ugrađenih kuhinjskih ormarića, ormara i garderobera

Neka ti pri ruci bude uvek pakovanje izrazito snažnih i upijajućih kuhinjskih ubrusa Zewa. Od ribanja raznih površina, pa sve do brisanja površina na teško pristupačnim mestima, biće tvoj nezaobilazni pratilac za sve one poslove koji se obavljaju u poslednjem trenutku.

Podsetnik u slučaju selidbe – došao je i taj veliki dan

I konačno, napravi poseban podsetnik za selidbu koji će se odnositi isključivo na „veliki dan”. Njime možeš da obuhvatiš sledeće:

 • označavanje svih kutija;
 • provera ispravnosti sijalica u kući/stanu koji napuštaš;
 • završna provera čistoće svake prostorije – ovo može biti posao koji ćeš poveriti deci;
 • uklanjanje toalet papira i svega onoga što je tvoja porodica koristila do poslednjeg trenutka.

Sačinjavanje podsetnika u slučaju selidbe od suštinskog je značaja da ovaj veliki događaj protekne bez ikakvih peripetija, baš kao što je važno da i sama deca imaju utisak da su neizostavno uključena u sve ove pripreme. Pod uslovom da se unapred dobro organizuješ i većinu poslova obaviš znatno ranije, selidba ne mora biti propraćena nervozom. Zato svi zajedno kao porodica počnite na vreme da pravite podsetnik za selidbu i naravno uživajte u svom novom domu!


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili