Pet svakodnevnih ekoloških navika koje možete usvojiti kod kuće

Молодая женщина, лежа на траве, слушает музыку и дует на одуванчик

Učiniti planetu malo zelenijom podrazumeva i svakodnevno prihvatanje ekoloških navika kod kuće. Sledeći naših 5 ekoloških saveta za zeleniju planetu, doprinećete boljitku planete i svoje porodice.

1) Kontrola potrošnje električne energije, ekološka navika

Da biste izbegli rasipanje vode i energije i uštedeli novac, možete usvojiti neke ekološke navike na svakodnevnom nivou:

 • Prilagodite grejanje trenutku i godišnjem dobu tako da trošite manje gasa ili električne energije, posebno ako imate termostat ili uređaj za kontrolu temperature.
 • Isključite svetlo kada napuštate prostoriju. Kada idete na odmor, isključite i sve uređaje u režimu pripravnosti (televizija, mikrotalasne pećnice, modem) jer oni takođe koriste puno električne energije.
 • Izbegavajte nepotrebno korišćenje tekuće vode kada perete posuđe ili perete zube. Isključivanje slavine je mala ekološka navika za vas i pravi dobitak za planetu!
 • Mašinu za pranje veša i mašinu za pranje posuđa koristite samo kada su napunjene. Jednostavna ekološka navika koja će takođe uštedeti nepotrebne cikluse!

2) Sortiranje otpada, navika za planetu

Da biste olakšali recikliranje i smanjili uticaj svog otpada na planetu, integrišite ove ekološke navike svaki dan u porodični život:

 • Stavite 2-3 kante za smeće u kuću, svaku namenjenu reciklaži različitih boja, i zamolite sve u porodici da ih koriste.
 • Uložite u kutiju za kompost kako biste u nju stavili sve kore i ostatke. Ovo je jednostavna navika na kojoj će vam biti zahvalna vaša bašta!
 • Raspitajte se o vrstama kontejnera i centrima za reciklažu dostupnim u vašem stambenom području.
 • Naručite biorazgradive zelene kese za baštenski otpad.

Zewa Natural Soft proizvodi su 100% biorazgradivi i njihova ambalaža je napravljena od recikliranih materijala. Mekani poput vaših uobičajenih Zewa proizvoda, osmišljeni su vas kako biste dobili inspiraciju iz prirode!

3) Svakodnevne ekološke navike: ništa se ne gubi, sve se transformiše

Imate li pokvareno kuvalo? Gomile odeće i obuće koja vam više nije potrebna? Umesto da ih sve bacimo ili čuvamo ove predmete u nedogled, predlažemo vam neke korisne ekološke navike.

 • Pokušajte da popravite pokvareno traženjem delova koji nedostaju ili pozivanjem stručnjaka umesto da odmah kupite novo.
 • Umesto da bacate staru odeću, donirajte je dobrotvornim organizacijama ili je prodajte. U suprotnom, dajte im drugi život reciklirajući ih na drugi način. Na primer, stare čaršave, majice ili drugi tekstil možete iseći za krpe.
 • Ne bacajte četkice za zube i držite ih kao alat za čišćenje; od praznih tegli napravite posude za olovke, vaze ili posude za hranu. Ovo će vam takođe pružiti priliku da sa svojom decom napravite malu radionicu „uradi sam“! Ko je rekao da ekologija ne može biti kreativna?

4) Kupujte namirnice na drugačiji način: ekološke navike dobre za vaše zdravlje

Zaštita planete je takođe ono što jedete. Promenom načina kupovine učinićete nešto za životnu sredinu, a istovremeno ćete paziti na svoje zdravlje. Evo nekoliko saveta za brigu o svom zdravlju i prirodi koje možete usvojiti:

 • Smanjite potrošnju mesa. Farme zagađuju u velikoj meri, a prekomerna konzumacija mesa može izazvati kardiovaskularne probleme.
 • Kupujte sezonske proizvode, prema težini, ako je moguće. Bestraga sa jagodama u decembru i hranite se u skladu sa dostupnim voćem i povrćem. Ako imate priliku, počnite da uzgajate svoje povrće tako što ćete napraviti povrtnjak u svojoj bašti!
 • Izbegavajte gotova jela. Često premasna, preslatka ili preslana, često su i prekomerno upakovana. Skuvajte radije velike količine koje možete staviti u tegle ili zamrznuti da biste ih sačuvali.

5) Ekološke navike u kupatilu

Bilo da se radi o higijenskim proizvodima ili sredstvima za čišćenje u domaćinstvu, postoje zelene alternative svim vašim uobičajenim proizvodima u kupatilu. Pa, kako učiniti svoje kupatilo ekološki odgovornijim?

 • Kupujte paste za zube, šampone, balzame i gelove za tuširanje u porodičnoj veličini kako biste ograničili ambalažu. Ova ekološka navika će vam takođe pomoći da oslobodite kupatilo nepotrebnih stvari!
 • Izaberite toaletni papir kreiran za vašu kožu i inspirisan prirodom, kao što je Zewa Natural Soft toaletni papir. Zewa po prvi put nudi papir sa nebeljenim vlaknima, nežne kremaste boje slične njihovoj prirodnoj originalnoj boji. Njegova vlakna su 100% prirodna, 100% biorazgradiva, a ambalaža se može reciklirati i napravljena je od recikliranih materijala.
 • Upotrebljavajte belo sirće i sodu bikarbonu umesto proizvoda za domaćinstvo koji se prodaju u supermarketima za čišćenje podova, tuševa i sudopera, za prirodniju alternativu i jednako efikasno domaćinstvo.

Sa ovih 5 ekoloških saveta za svakodnevno smanjenje ekološkog otiska, ovi ekološki saveti postaće navika kojom čitava porodica štiti planetu.

 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili