Kako se dobija toaletni papir?  

как делают туалетную бумагу

Da li ste se ikad zapitali kako se prave rolne toaletnog papira? Onda je ovo članak za vas! Provešćemo vas kroz proces korak po korak, odgovarajući na pitanja poput: kako se pravi toaletni papir? I da li je toaletni papir napravljen od drveća? Otkrijte ceo proces, od drveta do doma, i kako toaletni papir možete koristiti održivije.

Koje je poreklo toaletnog papira?

Prvo, odakle dolazi toaletni papir? Da li je toaletni papir napravljen od drveća? Odgovor je da, toaletni papir se obično pravi od vlakana na bazi drveta koja potiču od drveća.

Međutim, važno je zapamtiti da se drveće obično koristi za proizvodnju nekoliko proizvoda. Najbolji delovi drveta koriste se za drvene proizvode, dok se preostali delovi - poput krošnji drveća i ostataka procesa testerisanja - koriste za celulozu i bioenergiju.

Celuloza toaletnog papira uglavnom se pravi od ovih preostalih delova koji mogu biti u obliku ili svežih vlakana na bazi drveta ili recikliranog papira (koji potiče od otpadnog papira koji je prvobitno dolazio iz svežih vlakana na bazi drveta).

Od čega je napravljen toaletni papir?

Toaletni papir napravljen od vlakana na bazi drveta koristi druge proizvode u procesu proizvodnje. Pa, od čega je toaletni papir napravljen, pored drveta? Hemikalije, izbeljivači i voda obično se dodaju u proizvodni proces kako bi se pomoglo trajnosti proizvoda.

Pored toga, neki toaletni papiri izrađeni su od alternativnih vlakana poput bambusa ili pšenične slame. Oni bi mogli biti održiviji izbor jer često koriste nus-otpad iz drugih industrija, poput poljoprivrede.

Kako se pravi rolna toaletnog papira: korak po korak?

Od drveta do doma, evo odgovora na pitanje: kako se pravi toaletni papir?

 1. Mašine skidaju koru sa tvrdog i mekog drveta.
 2. Mašine potom gole trupce iseku u strugotinu i odvoje ih u serije.
 3. Ove serije strugotine se kuvaju nekoliko sati u mešavini hemikalija.
 4. Vlaga isparava i ostaje nam pulpa - sastavljena od celuloznih vlakana i lepka, zvanog lignin.
 5. Pulpa se čisti, ispira se lignin i hemikalije za kuvanje, a zatim se izbeljuje da bi se uklonila bilo koja boja.
 6. Pulpa i voda se mešaju zajedno da bi se kreirala papirna masa. Ona se zatim stavlja na mrežaste rešetke da bi se iscedila voda.
 7. Metalne oštrice na koturovima zatim stružu presovani, osušeni papir, režući ga na dugačke trake i perforirajući kvadratne oblike.
 8. Ovi ’trupci’ papira se zatim seku na kolutove i pakuju.

Kako se izrađuju rolne toaletnog papira od recikliranih materijala?

Ako želite da znate kako se toaletni papir proizvodi od recikliranih materijala, postupak je malo drugačiji. Evo odgovora na pitanje: kako se rolna toaletnog papira pravi od recikliranog papira?

 1. Otpadni papir se sakuplja, sortira i odvozi u fabriku papira.
 2. Meša se sa hemikalijama i vodom, a zatim se pretvara u celulozu, filtrira i rafinira.
 3. Postrojenje za papir ovu tretiranu celulozu oblikuje u vrlo veliku rolnu.
 4. Ova vrlo velika rolna odvozi se u postrojenje za konverziju papira, gde se perforira i reže po meri.
 5. Rolne toaletnog papira se zatim šalju u mašine za pakovanje i stavljaju u ambalažu.

Kako se proizvodi toaletni papir u kompaniji Zewa?

Kompanija Zewa već nabavlja papirna vlakna na odgovoran način, koristeći obnovljiva sveža vlakna na bazi drveta iz FSC ili PEFC sertifikovanih izvora ili reciklirana vlakna. Posvećeni smo tome da našu proizvodnju toaletnog papira učinimo još održivijom i ulažemo u budućnost alternativnih vlakana, sa proizvodnim pogonom koji može kreirati celulozu od pšenične slame, koja je trenutno nusproizvod poljoprivrede.

Takođe pronalazimo načine za smanjenje otpada i povećanje oslanjanja na prirodne resurse kroz inovacije proizvoda i proizvodnje.

Naša inovacija, Natural Soft toaletni papir, pomaže nam da smanjimo upotrebu hemikalija, i ne sadrži parfeme, boje ili alergene. Biorazgradiva vlakna su prirodnog i kontrolisanog porekla, a papir zadržava prirodnu boju jer su vlakna nebeljena. U stvari, sav naš toaletni papir je biorazgradiv i disperzibilan, a naše disperzivne AquaTube® tube mogu se baciti toalet šolju, smanjujući otpad iz kupatila.

Kako održivije koristiti toaletni papir

Svako može smanjiti upotrebu toaletnog papira samo otkidajući potrebnu količinu. Pomozite deci da nauče koliko toaletnog papira treba da koriste crtajući liniju na zidu da biste im pokazali koliko je potrebno da povuku rolnu.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili