Kako se pravi toalet papir?  

как делают туалетную бумагу

Da li ste se ikad zapitali kako se pravi toaletna rola? Onda je ovo članak za vas! Provešćemo vas kroz proces korak po korak, odgovarajući na pitanja poput: kako se proizvodi toalet papir? I da li se toalet papir pravi od drveća?

Otkrijte ceo proces, od drveta do doma, i kako toaletni papir možete koristiti održivije da bi poboljšali održivost u vašem svakodnevnom životu. Možda ćete čak dobiti inspiraciju da započnete neke svoje navike kružne ekonomije!

Koje je poreklo toaletnog papira?

Prvo, odakle dolazi toalet papir? Da li se toalet papir pravi od drveća? Odgovor je da, toaletni papir se obično pravi od vlakana na bazi drveta koja potiču od drveća.

Međutim, važno je zapamtiti da se drveće obično koristi za proizvodnju nekoliko proizvoda. Najbolji delovi drveta koriste se za drvene proizvode, dok se preostali delovi - poput krošnji drveća i ostataka procesa testerisanja - koriste za celulozu i bio energiju.

Pulpa toaletnog papira uglavnom se pravi od ovih preostalih delova koji mogu biti u obliku ili svežih vlakana na bazi drveta ili recikliranog papira (koji potiče od otpadnog papira koji je prvobitno dolazio iz svežih vlakana na bazi drveta).

Korišćenje toalet papira koji je napravljen imajući u predvid kružnost, kao što je Zewa, jedan je od načina da unesete kružnost u vaš dom. Zewa toalet papir je takođe super mekan i obezbeđuje higijensko čišćenje. To je vin-vin situacija!

Od čega se pravi toalet papir? 

Toaletni papir napravljen od vlakana na bazi drveta koristi druge proizvode u procesu proizvodnje. Pa, od čega je toaletni papir napravljen, pored drveta? Hemikalije, izbeljivači i voda obično se dodaju u proizvodni proces kako bi se pomoglo trajnosti proizvoda.

Pored toga, neki toaletni papiri izrađeni su od alternativnih vlakana poput bambusa ili pšenične slame. Oni bi mogli biti održiviji izbor jer često koriste nus-otpad iz drugih industrija, poput poljoprivrede. Objasnićemo kako se pulpa od slame koristi za pravljenje toalet papira kasnije u ovom članku.

Kako se pravi toaletna rola: korak po korak?

Od drveta do doma, evo odgovora na pitanje: kako se pravi toalet papir?

 1. Mašine skidaju koru sa tvrdog i mekog drveta.
 2. Mašine potom gole trupce iseku u strugotinu i odvoje ih u serije.
 3. Ove serije strugotine se kuvaju nekoliko sati u mešavini hemikalija.
 4. Vlaga isparava i ostaje nam pulpa - sastavljena od celuloznih vlakana i lepka, zvanog lignin.
 5. Pulpa se čisti, ispira se lignin i hemikalije za kuvanje, a zatim se izbeljuje da bi se uklonila bilo koja boja.
 6. Pulpa i voda se mešaju zajedno da bi se kreirala papirna masa. Ona se zatim stavlja na mrežaste rešetke da bi se iscedila voda.
 7. Metalne oštrice na koturovima zatim stružu presovani, osušeni papir, režući ga na dugačke trake i perforirajući kvadratne oblike.
 8. Ovi ’trupci’ papira se zatim seku na kolutove i pakuju.

Kako se izrađuje reciklirani toalet papir? 

Ako želite da znate kako se toaletni papir proizvodi od recikliranih materijala, postupak je malo drugačiji. Evo odgovora na pitanje: kako se rolna toaletnog papira pravi od recikliranog papira?

 1. Otpadni papir se sakuplja, sortira i odvozi u fabriku papira.
 2. Meša se sa hemikalijama i vodom, a zatim se pretvara u celulozu, filtrira i rafinira.
 3. Postrojenje za papir ovu tretiranu celulozu oblikuje u vrlo veliku rolnu.
 4. Ova vrlo velika rolna odvozi se u postrojenje za konverziju papira, gde se perforira i reže po meri.
 5. Rolne toaletnog papira se zatim šalju u mašine za pakovanje i stavljaju u ambalažu.

Prednosti upotrebe vlakana koja se mogu reciklirati u toalet papir

Sada znamo kako napraviti toalet papir prave od recikliranih materijala, hajde da pogledamo prednosti upotrebe materijala koji se mogu reciklirati u toalet papiru:  

 • Sveža vlakna na bazi drveta nude snagu i izdržljivost zbog svoje duže dužine.  
 • Reciklirana vlakna donose ekološke prednosti ponovnom upotrebom materijala i smanjenjem otpada.  
 • Kombinovana upotreba ovih odgovorno dobijenih svežih i recikliranih vlakana znači da je Zewa u stanju da smanji svoj uticaj na životnu sredinu bez ugrožavanja kvaliteta toalet papira koji poznajete i volite.  

Kako se proizvodi toaletni papir u kompaniji Zewa?

U kompaniji Zewa nastojimo da uvedemo kružnost u naše proizvode. I zbog toga, kompanija Zewa već nabavlja papirna vlakna na odgovoran način, koristeći obnovljiva sveža vlakna na bazi drveta iz FSC ili PEFC sertifikovanih izvora ili reciklirana vlakna. Posvećeni smo tome da našu proizvodnju toaletnog papira učinimo još održivijom i ulažemo u budućnost alternativnih vlakana, sa proizvodnim pogonom koji može kreirati pulpu od pšenične slame, koja je trenutno nusproizvod poljoprivrede. 

Materijali za toalet papir koji Zewa koristi je kombinacija svežih vlakana na bazi drveta i recikliranih vlakana. Reciklirane papirne maramice – kancelarijski materijali, novine, pisma i još mnogo toga – se skuplja, secka i čisti od zagađivača, pre nego što se posvetli i pretvori u kašu. Ovo je tada spremno za ponovnu upotrebu u proizvodstvo toalet papira, što rezultira novim, kvalitetnim gotovim proizvodom. 

Kako koristiti toaletni papir održivije

Održiva upotreba toalet papira uključuje: smanjenje, reciklaža i ponovna upotreba. A to su stvari koje svi možemo da uradimo da uvedemo više cirkularnosti u naša domaćinstva. 

 • Smanjite. Svako može smanjiti upotrebu toaletnog papira samo otkidajući potrebnu količinu. Pomozite deci da nauče koliko toaletnog papira treba da koriste crtajući liniju na zidu da biste im pokazali koliko je potrebno da povuku rolnu.   

Pomozite da smanjite potrošnju papira tako što ćete izabrati kvalitetan toalet papir, kao što je Zewa Natural Soft, gde je dovoljan samo jedan list.

 • Reciklirajte. Kada iskoristite listovee, možete nastaviti da koristite proizvod na održiv način recikliranjem unutrašnje kartonske rolne. Ovo može biti jednostavno kao da ih ubacite u svoju kantu za reciklažu. Naravno, sa našim disperzibilnim AquaTube tube, možete ih jednostavno pustiti pravo u toalet, a naš toalet papir bez jezgra nema rolnu za odlaganje.  
 • Ponovno upotrebite. Mogli biste postati malo kreativni i ponovo iskoristiti preostale kartonske rolne u druge svrhe. Postoji toliko mnogo načina za prenamenu rolnica za toalet, a ne samo da dobijate zabavan ili koristan krajnji rezultat – možete se i zabaviti u procesu njihovog pravljenja.

Možete kreirati slatke likove, uredan sto, komplet kegla, prstena za salvete, lažni dvogled ili satove i sezonske ukrase. Ove vrste zabavnih izdrada su odličan način da provedete kišni dan kod kuće sa decom i učinite recikliranje zabavnim. 

Savet: Pogledajte naš namenski text koji daje više ideja o tome kako možete da smanjite, ponovo koristite i reciklirate kod kuće i dobijete nekoliko vrhunskih saveta kako da praktikujete kružne navike.

Dakle, sada biste trebali imati sve odgovore na pitanje „od čega se pravi toalet papir“ i trebali biste biti u stanju da razumete proizvodstvo toalet papira. Takođe ćete bolje razumeti kružnost i šta to znači za životnu sredinu. Inspirisani ste da stvorite sopstvene kružne navike? Dobro za tebe! Lepota navika je kada radnje pretvorimo u navike, retko kad shvatimo da ih činimo. Navike su neprimetne, lepo je kad uspete da stvorite nove dobre navike.

Zainteresovani ste da saznate više? Saznajte više o toaletnim maramicama koje se mogu ispirati i da li ih zaista možete isprati ili ne, ovde. 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

2 zadivljujuća načina dekoracije pomoću reciklirajuće ambalaže

Uz ova dva predloga zidne umetnosti po modelu uradi sam saznaj kako da napraviš dela zidne umetnosti od reciklirajućeg materijala. Klikni ovde!

Ideje Za Zid

Prelepe zidne dekoracije od reciklirajućeg kartona

Da li si spreman/spremna da upoznaš kreativni proces reciklaže otpadnog materijala? Predlažemo nekoliko umetničkih projekata i rukotvorina od kartona kojima možeš da ukrasiš svoj zid. Klinki ovde.

поделки из картона

Čisto, a zeleno!6 korisnih predloga za čišćenje kuće kojim se iskazuje poštovanje prema životnoj sredini

Saznaj kako da sprovedeš čišćenje kuće kojim se iskazuje poštovanje prema životnoj sredini. Isprobaj postupke čišćenja uz poštovanje načela održivosti!

Eco freundliche Reinigungsmittel wie eine Zitrone, Limette und Backpulver auf einem hölzernen Schneidebrett

Reciklaža 101: Šta sve možeš da sortiraš za reciklažu?

Uz naš vodič za reciklažu kod kuće, saznaj šta možeš a šta ne možeš da recikliraš. Klikni ovde da saznaš možeš li da recikliraš tubu od kuhinjskih ubrusa.

3 παιδιά προσπαθούν να καταλάβουν τι μπορούν να ανακυκλώσουν, βάζοντας διάφορα είδη πλαστικών σε κάδους στην κουζίνα

5 korisnih predloga da u svom domu smanjiš potrošnju vode

Saznaj kako da kod kuće ne rasipaš vodu. Klikni ovde i nauči pet načina kako da smanjiš rasipanje ovog dragocenog resursa i pritom sačuvaš svoj novac.

Gblsustainability06

Šta je sve biorazgradivo, šta nije biorazgradivo, a šta je podobno za kompostiranje?

Nauči osnovne definicije i otkrij šta su to biorazgradivi materijali, uz utvrđivanje tačne razlike između biorazgradivog i nebiorazgradivog materijala.

Šta je sve biorazgradivo, šta nije biorazgradivo, a šta je podobno za kompostiranje?