5 korisnih predloga da u svom domu smanjiš potrošnju vode

Gblsustainability06
Čista i sveža voda predstavlja jedan od naših najdragocenijih resursa koji su ograničenog karaktera, pa je zato i sasvim prirodno da želimo da naučimo kako da kod kuće ne rasipamo vodu. Uz svega nekoliko krajnje jednostavnih izmena u svakodnevnim životnim navikama to je sasvim lako i postići. Dakle, kako možemo da smanjimo potrošnju vode? Pročitaj naš tekst u nastavku i saznaj pet najjednostavnijih načina uz pomoć kojih možeš da smanjiš potrošnju vode.
 

1. Kako da ne rasipaš vodu u svom kupatilu

Zajedno s kuhinjom, kupatilo je jedna od onih prostorija u svakom domu u kojoj se troši najviše vode – pri čemu najčešće postoje brojni načini da se ona ipak ne rasipa. Ovim praktičnim savetima koji su primereni kupatilu pokazaćemo ti kako da smanjiš potrošnju vode:
  • pri umivanju, umesto da na slavini pustiš da voda teče u najjačem mlazu, dotok vode podesi na sredinu;
  • u kadu/lavabo stavi čep i pusti da se voda nakupi, umesto da dozvoliš da ona neprekidno teče;
  • kad pereš zube, zatvori slavinu jer voda ne mora sve vreme da teče – ovim se postiže dramatična ušteda!
  • umesto da se kupaš u kadi, uvek se odluči za brzo tuširanje.
 
2. Kako da kod kuće ne rasipaš vodu kroz postupak prethodnog čišćenja
Jedan od najboljih načina da smanjiš potrošnju vode sastoji se u tome da pre svakog pranja raznih predmeta vodom komadom snažnog i upijajućeg kuhinjskog ubrusa obrišeš ili oribaš svu prljavštinu sa predmeta koje čistiš. Za čišćenje zamašćenih bicikala, blatnjavih cipela i prljavih kuhinjskih aparata, prethodnim brisanjem i uklanjanjem nečistoće, kasnije će se potrošiti znatno manja količina vode.

Ako pre njihovog pranja prethodno obrišeš izmašćene tanjire, tiganje i šerpe, smanjićeš potrošnju vode i time sprečiti da eventualne masnoće i ostaci hrane zapuše cevi od kanalizacije. Kuhinjski ubrusi Zewa Premium naprosto su savršeni za ovaj zadatak – snažni su i superupijajući, pa će biti tvoj stalni pratilac pri obavljanju svakog posla u kuhinji.

 

3. Kako da smanjiš potrošnju vode pravilnim korišćenjem mašine za pranje veša

Efikasno korišćenje mašine za pranje veša jedan je od najboljih načina za smanjenje potrošnje vode kod kuće. Umesto da mašinom pereš tek nekoliko prljavih komada odeće, najbolje je da sačekaš da se nakupi dovoljno veša za pranje. Zamisli koliko vode na godišnjem nivou može da se uštedi samo na ovaj način!
Osim toga, na mašini za pranje veša biraj kraće cikluse pranje i to pri nižoj temperaturi – time istovremeno štediš vodu i električnu energiju. Uporne fleke i neprijatne mirise uvek možeš na druge načine da prethodno otkloniš.
 

4. Kako da ne rasipaš vodu odgovarajućim popravkama u svom domu

Slavina koja curi na razne načine može predstavljati izvor glavobolje – neprekidno dobovanje po sudoperi ili lavabou, eventualne barice na podu, uz dodatni novac koji plaćaš kroz račune za potrošnju vode, a o rasipanju vode da i ne govorimo!
Ponekad je dovoljno da se pritegne neki šraf ili zameni gumica, međutim, za sve ostalo i ozbiljnije popravke treba da pozoveš vodoinstalatera. Novac koji ćeš potrošiti za takvu popravku isplatiće se na duge staze, a da ne govorimo o dobrobiti koju činiš za životnu sredinu. Da donekle sprečiš rasipanje vode sve dok majstor ne otkloni problem, najbolje je da cev obmotaš sa nekoliko komada upijajućeg kuhinjskog ubrusa i da preko toga nalepiš izolir traku ili neki jači selotejp.

Raspoložen/raspoložena si za izradu rukotvorina? Na radnu površinu postavi nekoliko listova snažnih kuhinjskih ubrusa, a na sebe kecelju pre nego što se sasvim izmažeš. Ne samo da ćeš olakšati proces čišćenja jer nećeš morati da brineš o prosutoj boji po odeći i površinama, već ćeš u značajnoj meri smanjiti i nepotrebnu potrošnju vode.

 

5. Kako možemo da smanjimo potrošnju vode u bašti?

Za tvoju baštensku kantu za zalivanje potrebno je mnogo vode, a posebno onda kad u svojoj bašti treba da zaliješ mnogo prelepih biljaka i cveća. Najbolji način da smanjiš potrošnju vode u svom dvorištu ili bašti sastoji se u kupovini bureta za skupljanje kišnice. Na ovaj način ćeš koristiti samo vodu od kiše i na krajnje prirodan način zalivati svoje biljke i cveće.
Upravo smo naveli pet najjednostavnijih načina za smanjenje potrošnje vode u sopstvenom domu. Sprovedi naše predloge u delo i već danas počni da ostvaruješ uštede u novcu i potrošnji vode – da ne pominjemo koliko time brineš o planeti!

 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

2 zadivljujuća načina dekoracije pomoću reciklirajuće ambalaže

Uz ova dva predloga zidne umetnosti po modelu uradi sam saznaj kako da napraviš dela zidne umetnosti od reciklirajućeg materijala. Klikni ovde!

Ideje Za Zid

Prelepe zidne dekoracije od reciklirajućeg kartona

Da li si spreman/spremna da upoznaš kreativni proces reciklaže otpadnog materijala? Predlažemo nekoliko umetničkih projekata i rukotvorina od kartona kojima možeš da ukrasiš svoj zid. Klinki ovde.

поделки из картона

Čisto, a zeleno!6 korisnih predloga za čišćenje kuće kojim se iskazuje poštovanje prema životnoj sredini

Saznaj kako da sprovedeš čišćenje kuće kojim se iskazuje poštovanje prema životnoj sredini. Isprobaj postupke čišćenja uz poštovanje načela održivosti!

Eco freundliche Reinigungsmittel wie eine Zitrone, Limette und Backpulver auf einem hölzernen Schneidebrett

Reciklaža 101: Šta sve možeš da sortiraš za reciklažu?

Uz naš vodič za reciklažu kod kuće, saznaj šta možeš a šta ne možeš da recikliraš. Klikni ovde da saznaš možeš li da recikliraš tubu od kuhinjskih ubrusa.

3 παιδιά προσπαθούν να καταλάβουν τι μπορούν να ανακυκλώσουν, βάζοντας διάφορα είδη πλαστικών σε κάδους στην κουζίνα

Šta je sve biorazgradivo, šta nije biorazgradivo, a šta je podobno za kompostiranje?

Nauči osnovne definicije i otkrij šta su to biorazgradivi materijali, uz utvrđivanje tačne razlike između biorazgradivog i nebiorazgradivog materijala.

Šta je sve biorazgradivo, šta nije biorazgradivo, a šta je podobno za kompostiranje?

Kako se dobija toaletni papir?

Kako se pravi rolna toaletnog papira? Otkrijte odgovore na sva vaša pitanja, uključujući to da li je toaletni papir napravljen od drveća? Ovde potražite održive savete za toaletni papir.

как делают туалетную бумагу