Prelepe zidne dekoracije od reciklirajućeg kartona

поделки из картона

Ako zidovi u tvom stanu vape za ukrašavanjem, a kanta za reciklažu je već prenatrpana kartonskom ambalažom, ovim prelepim zidnim dekoracijama možeš da rešiš postojeći problem, pri čemu cela porodica može ludo da se zabavi.
U nastavku navodimo nekoliko sjajnih, prilagodljivih i povrh svega jednostavnih rukotvorina od kartona za odrasle i najmlađe kojima ćete te prazne kutije od papirnih maramica i rolne od iskorišćenog toalet papira pretvoriti u mala zidna umetnička dela.

Ovi predlozi za izradu umetničkih dela i rukotvorina od kartona zamišljeni su kao sjajna porodična aktivnost, pa odraslima savetujemo da se pozabave sečenjem makazama, dok mališanima treba prepustiti bojenje i sastavljanje delova.

Trodimenzionalne umetničke rukotvorine od kartona predviđene za ukrašavanje zida

Prvi od naših predloga za izradu umetničkih dela od kartona odnosi se na zabavne geometrijske zidne dekoracije. Na praznim kutijama od papirnih maramica Zewa, korišćenjem odgovarajućeg šablona, iscrtaj oblike piramide, oboj ih željenim bojama, a zatim ih međusobno zalepi lepkom. Piramide mogu da budu velike ili male, naprosto svojoj mašti prepusti na volju. Rukotvorine od kartona za odrasle (baš kao i one za decu) gotovo da ne mogu biti bolje od ovih koje upravo navodimo!

Vreme potrebno za rad: oko 3 sata

Šta je potrebno

 • prazne kutije od papirnih maramica Zewa
 • šablon piramidalnog oblika
 • papir
 • makaze
 • vodene boje ili tempere
 • četkica za bojenje
 • lepak
 • komad kartona formata A1
 • perorez
 1. cardboard art geometric wall art 01Pažljivo iseci i otvori praznu kutiju od papirnih maramica, a zatim je spljoštia zatim ga sa kartona iseci makazama. Preko isprekidanih linija savij stranice piramide, sklopi ih i sastavi u piramidu, lepeći potom stranice lepkom. Ponovi isti postupak i napravi još 9 takvih piramida.
 2. cardboard art geometric wall art 02Pastelnim bojama po svom izboru oboj stranice piramida, a onda ih ostavi da se dobro osuše. Ako svaku stranicu piramide obojiš drugačijom bojom postići ćeš neke zaista vrlo zanimljive efekte, zato se ne ustručavaj da isprobaš razne kombinacije!
 3. cardboard art geometric wall art 03U nastavku uzmi ogroman karton formata A1, pa na njega, prema sopstvenoj želji, rasporedi obojene piramide. Nakon što se odlučiš za konačno rešenje, dobro zalepi svaku piramidu na karton, baš kao i piramide međusobno. Sve zajedno ostavi da se dobro osuši.
 4. cardboard art geometric wall art 04Da napraviš konačni oblik dekoracije, prostor izvan piramida pažljivo opseci perorezom. Dekoracija je sad spremna da se postavi na zid – za pričvršćivanje za zid preporučujemo da koristiš samolepljive čičak trake ili neko slično sredstvo.

Rukotvorina od kartonskih tuba od toalet papira – cvetni venac

Da li si se ikad zagledao/zagledala u rolnu od iskorišćenog toalet papira i posmislio/pomislila – od toga bi zaista mogao da se napravi sasvim lep cvet? Takvo nešto ti nikad nije palo na pamet? E, pa, bićeš sasvim iznenađen/iznenađena načinom na koji rolne od iskorišćenog toalet papira možeš da pretvoriš u cvetni venac za dekoraciju zida sledeći ove jednostavne korake za izradu rukotvorina od kartonskih tuba od toalet papira. Sledi postupak kojim ovaj predlog za izradu umetničkih dela i rukotvorina od kartona pred tvojim očima oživljava u stvarnosti.

Vreme potrebno za rad: oko 2 sata

Šta je potrebno

 • rolne od iskorišćenog toalet papira Zewa
 • olovka
 • lenjir
 • vodene boje ili tempere
 • četkica za bojenje
 • makaze
 • lepak
 1. cardboard art toilet roll flowers 01Zamoli svoje klince da spljošte kartonske rolne od iskorišćenog toalet papira, pa im pomozi da izmere delove širine od po 1 cm, a nakon toga ih iseci.
 2. cardboard art toilet roll flowers 02Neka klinci bojama po sopstvenom izboru oboje spoljašnje i unutrašnje delove ovih kartonskih prstenova koji će uskoro poslužiti kao latice cvetova. Dok čekaju da se obojene latice dobro prosuše, zamoli svoju decu da navlaženim kuhinjskim ubrusima obrišu svu prolivenu boju i vodu.
 3. cardboard art toilet roll flowers 03Napravi cvet koriseći pet kartonskih latica. Latice međusobono zalepi lepkom, a onda ih opet ostavi da se lepak dobro osuši. Postupak ponovi sve dok ne dobiješ željeni broj cvetova (ili dok ne iskoristiš sve svoje kartonske tube od toalet papira!).
 4. cardboard art toilet roll flowers 04Dobijene cvetove međusobno rasporedi, zalepi bočno njihove stranice, a onda ih još jednom ostavi da se osuše. Nakon što se dekoracija u potpunosti osuši, pričvrsti je za zid komadom plastelina ili gline (ali prethodno na nekoj manjoj neupadljivoj površini zida proveri da oni slučajno ne oštećuju boju na zidu ili tapet!).

Nadamo se da ste se ti i tvoji mališani lepo zabavili kroz izadu ovih umetničkih projekata i rukotvorina od kartona. Kad god zidovi u tvom stanu deluju pomalo ogoljeno, dovoljno je da okupiš svoju malenu umetničku družinu i umetnička radionica može da počne.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

2 zadivljujuća načina dekoracije pomoću reciklirajuće ambalaže

Uz ova dva predloga zidne umetnosti po modelu uradi sam saznaj kako da napraviš dela zidne umetnosti od reciklirajućeg materijala. Klikni ovde!

Ideje Za Zid

Kako da napraviš papirno cveće

Sledi ova uputstva za jednostavnu izradu papirnog cveća i otkrij kako da kod kuće napraviš papirno cveće. Klikni ovde i doznaj kako da obojiš kuhinjske ubruse i od njih napraviš papirni cvet.

Kako Napraviti Cvet Od Papira

Kako napraviti pom pom loptice na 2 jednostavna načina

Naučite kako da pravite pom-pom loptice od kartona i vune pomoću praznih rolni toalet papira i kutija za maramice. Pravljenje pom-pom loptica od recikliranog materijala je lako kada znate kako se radi

Илюстрация на котка и куче на син фон с цветни помпони на главата и носа

2 jednostavna načina kako napraviti muzički instrument za decu

Potrebni su ti zabavni načini da sa klincima korisno provedeš vreme i istovremeno ih podučiš recikliranju? Klikni ovde i saznaj kako da od nepotrebnih stvari napraviš muzičke instrumente.

Napravi Muzicki Instrument

2 neverovatno jednostavne rukotvorine za Noć veštica koje mogu napraviti deca

Potrebni su ti predlozi dečjih rukotvorina za Noć veštica? U ovom vodiču, kroz postupne korake, nauči mališane kako se prave sablasni pauci i ukleta kuća.

Ideje Za Noc Vestica

Kako da napraviš lutku za decu – na sasvim jednostavan način

U ovom sasvim jednostavnom uputstvu pokazujemo kako se pravi lutka uz nešto vunice, boje i kartonskih tuba od toalet papira.

Kako Napraviti Lutku