Čisto, a zeleno!
6 korisnih predloga za čišćenje kuće kojim se iskazuje poštovanje prema životnoj sredini

Eco freundliche Reinigungsmittel wie eine Zitrone, Limette und Backpulver auf einem hölzernen Schneidebrett
Čišćenje kuće uz veću naklonjenost prema životnoj sredini nije uvek lako sprovesti u delo, ako imamo u vidu potrebnu vodu, električnu energiju i delotvorna sredstva za čišćenje. Međutim, kroz odgovarajuće postupke čišćenja uz poštovanje načela održivosti u obavljanju ovih zadataka možeš da ispoljiš i veću naklonjenost prema životnoj sredini. Od savladavanja postupka kako da čistiš bez upotrebe hemijskih preparata, pa sve do potrošnje manje energije za pranje sudova ili veša, pred tobom je šest predloga za čišćenje uz veću naklonjenost prema životnoj sredini.
 

1. Uloga limuna u čišćenju kuće uz poštovanje načela održivosti 

Sjajan metod da doznaš pravi način kako da čistiš bez upotrebe hemijskih preparata sastoji se u otkriću neverovatne snage koja se krije u limunu. Ako tragaš za predlozima za čišćenje kuće uz veću naklonjenost prema životnoj sredini, smatra se da limun poseduje antibakterijska svojstva, što ga čini sjajnim sredstvom za čišćenje raznih površina. Kiselost koja je svojstvena limunu, takođe, može doprineti čišćenju kuće uz poštovanje načela održivosti, budući da se ona s lakoćom probija kroz razne masnoće i prljavštinu. Samo iscedi krišku limuna i komadom snažnog kuhinjskog ubrusa natopljenim u sok od limuna obriši svu tu masnoću, sluz i naslage kamenca. 
 

2. Korišćenje sode-bikarbone za čišćenje kuće kojim se iskazuje poštovanje prema životnoj sredini 

Kad je reč o čišćenju bez upotrebe hemijskih preparata, za početak dodaj sodu-bikarbonu svojoj listi proizvoda za čišćenje kojim se iskazuje poštovanje prema životnoj sredini. Njena blago abrazivna svojstva mogu biti korisna za ribanje šerpi i tiganja, čišćenje pećnice i postizanje blistavog sjaja klozetske šolje i kade. 
 

3. Otarasi se buđi pomoću sirćeta

Smatra se da i sirće poseduje antibakterijska svojstva. To ga čini sjajnim kandidatom, kada su u pitanju naši korisni predlozi za veću naklonjenost prema životnoj sredini. Iako ti je na raspolaganju mnoštvo hemijskih preparata koji će ti pomoći da s lakoćom ukloniš buđ, znaj da uz svega nekoliko kapljica belog sirćeta možeš da postigneš čudesne rezultate. A ako u kombinaciji sa sodom-bikarbonom od njega napaviš pastu, dobija se i znatno delotvornije rešenje.
 

4. Čišćenje kojim se iskazuje poštovanje prema životnoj sredini bez korišćenja električnih aparata

Usisivači, paročistači i električne četke zaista dobro dođu tokom procesa čišćenja, ali imaj na umu da postoje i drugi znatno bolji vidovi čišćenja uz poštovanje načela održivosti. Umesto da uvek posegneš za nekim električnim aparatom, uštedi struju tako što ćeš upotrebiti običnu metlu i đubrovnik za sakupljanje prašine.
 

5. Sa plastičnih sunđera pređi na upotrebu papirnih ubrusa i time podstiči vid čišćenja uz poštovanje načela održivosti 

Ako sunđerom obrišeš nakupljenu masnoću, praktično odmah nakon tog čišćenja sunđer može da ide na deponiju. Umesto toga, upotrebi komad snažnog i upijajućeg kuhinjskog ubrusa i reši se svih nečistoća i masnoća. Ubrus će s lakoćom upiti svu masnoću i nakon toga, bez griže savesti, možeš odmah da ga baciš u smeće. 
 

Kuhinjski ubrusi Zewa savršen su pratilac svakog vida čišćenja kojim se iskazuje poštovanje prema životnoj sredini. Pored činjenice da dobro upijaju i da su vrlo izdržljivi za brisanje svih mogućih vrsta prljavštine, važno je istaći i da potiču iz obnovljivih resursa zbog čega i nose sertifikat Odbora FSC.

6. Napravi kućne varijante osveživača vazduha

Mnogo vremena si posvetio/posvetila čišćenju kuće kojim se iskazuje poštovanje prema životnoj sredini. Međutim, pitaš se kako održati tu svežinu vazduha u tvom domu? Baš kao i u slučaju čišćenja bez upotrebe hemijskih preparata, u sopstvenoj režiji možeš da napraviš i svoje osveživače vazduha. U njima nema nikakvih hemikalija, već je dovoljno da u platnene vrećice sipaš mešavine mirišljavog bilja, kao što su lavanda i ruzmarin, a zatim da te vrećice smestiš na različita mesta u svom domu.

 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili